Трамп офіційно оголосив про вихід США з Іранської ядерної угоди

Трамп офіційно оголосив про вихід США з Іранської ядерної угоди

Оновлено
Укрінформ
Президент США Дональд Трамп офіційно заявив, що США вийдуть зі Спільного всеосяжного плану дій (JCPOA, Іранської ядерної угоди) та підписав розпорядження про поновлення санкцій проти Ірану.

Відповідну заяву він зробив у вівторок, в Білому домі, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Я оголошую сьогодні, що Сполучені Штати вийдуть з Іранської ядерної угоди", - заявив Трамп. 

Він підкреслив, що в жовтні минулого року попереджав міжнародне співтовариство про необхідність переглянути цей документ. У цьому контексті Трамп наголосив, що угода лише тимчасово обмежує можливості Тегерана розробляти ядерну зброю. 

"Фактично, угода надає Ірану можливість продовжувати збагачення урану та з часом досягти межі ядерної катастрофи", - заявив президент.

До того ж, за його словами, Іран продовжує поширювати свою підривну активність у Сирії, Ємені та в інших країнах по всьому світу. У зв'язку з цим Трамп назвав Іран "спонсором тероризму" наголосивши, що він підтримує такі угруповання як Хезболла, Хамас, Талібан та Аль-Каїда. 

За словами глави Білого дому, існуюча угода "також не дозволяє реагувати на розробку режимом балістичних ракет, які можуть доставляти ядерні боєголовки".

Й нарешті, президент США нагадав про виявлену ізраїльською розвідкою секретну документацію про триваючу ядерну програму Тегерана. "Сьогодні ми маємо остаточний доказ того, що ці обіцянки іранців були брехнею", - заявив президент США.

Читайте також: Британія продовжить працювати з союзниками по іранській ядерній угоді 

Після промови глава Білого дому підписав президентський меморандум про початок відновлення "ядерних" санкцій США проти іранського режиму. "Ми запровадимо найвищий рівень економічних санкцій", - заявив Трамп.

Президент США також заявив, що будь-яка країна, яка допомагатиме Ірану в реалізації ядерної програми, також "може потрапити під санкції Сполучених Штатів". 

За його словами, "Америка не буде заручником ядерного шантажу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-