Іранська ядерна угода була побудована на брехні - Помпео

Іранська ядерна угода була побудована на брехні - Помпео

Укрінформ
У зв'язку приховуванням офіційним Тегераном секретної ядерної програми США розпочинають міжнародні консультації щодо доцільності продовження Іранської ядерної угоди.

Про це йдеться в заяві Держсекретаря США Майка Помпео, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Протягом багатьох років іранський режим послідовно заявляв всьому світу про те, що його ядерна програма носила мирний характер. Документи, здобуті Ізраїлем у самому Ірані, поза всяким сумнівом, показують, що іранський режим не говорив правду", - підкреслив Помпео. 

Він зауважив, що особисто ознайомився з багатьма файлами з іранського архіву. "Ми прийшли до висновку, що документи, які ми розглянули, є справжніми", - зазначив держсекретар США.

За його словами, це свідчить про багаторічну секретну програму Тегерана зі створення ядерної зброї та ракетних систем доставки. Іран мав можливість протягом багатьох років передати свої файли МАГАТЕ, але замість цього вони брехали міжнародній організації та шести державам, які підписали Іранську ядерну угоду (JCPOA). 

"Це означає, що угода не засновувалася на фундаменті доброї волі або прозорості. Вона була побудована на брехні іранської сторони. Ядерний обман Ірану несумісний з обіцянкою цієї країни в угоді, "що за жодних обставин Іран ніколи не прагнутиме отримати, розробити або придбати будь-які ядерні озброєння".

У цьому зв'язку глава Державного департаменту США назвав "помилкою" рішення JCPOA про обмеження заборони ядерних розробок в Ірані лише до 2025 року. 

"Тепер, коли весь світ дізнався, що Іран збрехав і досі бреше, настав час повернутися до питання, чи можна довіряти Ірану в питаннях збагачення або контролю над будь-якими ядерними матеріалами", - наголосив Помпео.

Читайте також: У МАГАТЕ прокоментували "іранські" заяви Нетаньяху

Він нагадав, що 12 травня спливає термін, коли президент США мав би продовжити участь США у JCPOA на наступний термін. Але, з урахуванням нових обставин, Майк Помпео пообіцяв "консультуватися з європейськими союзниками і іншими країнами щодо кращого шляху просування вперед у цьому питанні".

Нагадаємо, Іранська ядерна угода підписана в 2015 році у форматі P5+1 (постійні п'ять членів РБ ООН і Німеччина, а також ЄС).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-