Вчені з'ясували, що Мальдіви можуть стати непридатними для життя

Вчені з'ясували, що Мальдіви можуть стати непридатними для життя

Укрінформ
Вчені виявили, що через кілька десятків років більша частина низько лежачих атолів світу може стати безлюдною через зміни клімату і нестачу прісної води. У їх числі опиняться Мальдіви, Сейшели та частково Гаваї.

Про це повідомляє Science Advances.

Дослідники вивчили кліматичні процеси, що впливають на територію Маршаллових Островів. До складу цієї невеликої держави в Мікронезії входять 29 атолів (коралові острови, що оточують лагуну), і там вже помітні ознаки кліматичних змін. Вчені вважають, що схожі процеси загрожують всім кораловим островам — без даху над головою можуть залишитися сотні тисяч жителів.

За прогнозами вчених, основним джерелом ризику є повені, які з роками будуть відбуватися частіше і можуть стати потужнішим. Вони завдадуть шкоди інфраструктурі островів: будівлям, дорогам, транспорту. Повені загрожують і джерелам прісної води, водоносним горизонтам (аквиферам). Через повені у водоносний горизонт може потрапити солона вода, і така суміш буде непридатною для пиття і приготування їжі. Дощ може нейтралізувати невелику кількість солоної води, але, за оцінками дослідників, прогнозованого рівня дощів виявиться недостатньо.

Читайте також: NASA показало вражаючий знімок північного сяйва

Вчені вважають, що результати їхньої роботи допоможуть оцінити небезпеку і заздалегідь спланувати запобіжні заходи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-