Кім Чен Ин на утриманні у Трампа бути згоден

Кім Чен Ин на утриманні у Трампа бути згоден

Аналітика
Укрінформ
Чим більше американці матимуть розмов з північнокорейським режимом, тим більше втрачатимуть оптимізм щодо “вигідного для всього світу” розв’язання корейської кризи

Зустріч між Кім Чен Ином і Дональдом Трампом, схоже, наближається. The Washington Post повідомляє, що до Північної Кореї здійснив надсекретний візит і бачився там з Кім Чен Ином директор ЦРУ Майк Помпео (саме зараз він проходить затвердження у Сенаті на посаду держсекретаря США). Сьогодні ж і сам президент США на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе повідомив, що США і Північна Корея ведуть прямі переговори на “дуже високому рівні” про організацію зустрічі президента США і лідера КНДР.

Утім, ще нічого остаточно не вирішено. Сам Трамп сказав сьогодні і таке: “Можливо, все буде не так добре, і у нас не буде зустрічей, і ми просто продовжимо йти по тому дуже жорсткому шляху, який ми обрали”.

Не будемо зважувати варіанти “буде зустріч — не буде зустрічі”. Уявімо, що буде, якщо зустріч буде. Іншими словами, спробуємо у загальних рисах сформулювати, про що в принципі можуть домовитися США і КНДР (якщо зустріч буде — значить домовилися).

Директор ЦРУ Майк Помпео
Директор ЦРУ Майк Помпео

Очевидно, від КНДР вимагатимуть знищення ядерних зарядів і міжконтинентальних ракет і гарантій їх невідновлення. Дуже ймовірно, майже напевне, що Кім Чен Ин на це піде, бо інакше вважайте, що переговорів і не було: США на менше не погодяться. Але питання в ціні. Що захоче за свою згоду на знищення своїх ракет і ядерних зарядів Кім Чен Ин від США і, ширше, від всього світу? І чи готові США і світ цю ціну сплатити?

Знову ж таки, не будемо зупинятися на публічних пропозиціях Кім Чен Ина на кшталт встановлення зі США дипломатичних відносин і відкриття американського посольства в Пхеньяні чи укладенні мирного договору між КНДР і Республікою Корея. Для північнокорейського режиму є речі важливіші, вголос про них вони ніколи не скажуть, а саме: гарантії існування чинного політичного режиму КНДР. Це те, заради чого, не в останню чергу, Пхеньян і затіяв всю цю ядерну та ракетну гру зі США і світом.

Що цьому режиму загрожує зараз? Зовсім не військовий наступ США чи Південної Кореї, ніхто силою забирати владу у корейських комуністів не збирається. Основна і єдина загроза — економічна неспроможність північнокорейського режиму, його нездатність забезпечити народ життєво необхідним мінімумом матеріальних благ. Образно кажучи, режим у КНДР виявився хронічно і безнадійно нерентабельним, що, безумовно, раніше чи пізніше має закінчитися грандіозною корейською “пугачовщиною”. Існувати без спонсорської зовнішньої допомоги режим просто не може.

Тривалий час такими спонсорами були (та й зараз є) Китай і Росія (вони головні і постійні спонсори з часів виникнення КНДР; “гуманітарку”, яку вдавалося інколи “витиснути” з ООН чи Південної Кореї, нічого й порівнювати). Але ці спонсори - не благодійники, задарма допомогу не видають. За неї КНДР відпрацьовує тим, що створює постійну військову загрозу насамперед Південній Кореї та Японії, військовим союзником яких є США. Тобто, це постійні проблеми і для США. Апофеозом такого “відпрацювання” спонсорської допомоги і стало для КНДР створення ядерної та ракетної зброї, яка загрожує вже не лише союзникам США, а й самим США. Тепер настав час “капіталізувати” ці здобутки — “продати” їх США за гарантії існування режиму, тобто, по суті, за спонсорську допомогу США. Погодьтеся, хитро задумано: хай американці за власну безпеку компенсують нам нашу нерентабельність!

Тому за безумовну відмову від ракет і ядерної зброї Кім Чен Ин вимагатиме від Трампа:

1) грошову компенсацію витрат на ядерну та ракетну програми, причому дуже великих грошей; можна не всі одразу, а частинами, або натурою — нафтою, приміром;

2) скасування усіх економічних санкцій, щоб Пхеньян міг вільно продавати своє вугілля і свою робочу силу і купляти, що захоче;

3) нарешті, найголовніше — якнайбільше різноманітних (політичних та економічних) гарантій, що проти політичного режиму в КНДР не вчинятимуть нічого, що можна було б трактувати як загрозу режиму; на практиці це, звісно, зведеться до гарантованої регулярної матеріальної (гуманітарної) допомоги КНДР.

Лідер КНДР Ким Чен Ин // Фото: novostimira
Лідер КНДР Кім Чен Ин // Фото: novostimira

Тобто, всі вимоги Кім Чен Ина до США і світу можна коротко викласти закликом, з яким пан отаман Гриціан Таврійський звертався до свого тата-куркуля: “Батьку! Гроші!”

Якщо ці вимоги будуть задоволені, якщо все так і завершиться, тоді що? Будемо констатувати, що утримання компанії північнокорейських комуністів перейшло від Китаю та Росії до США і решти демократичної міжнародної спільноти? Оце такий буде підсумок історії з ядерною загрозою від КНДР, яку успішно подолали США на чолі з президентом Трампом? Або, запитаємо жорсткіше: ядерний шантаж КНДР спрацював?

Звісно, поспішати зі ствердною відповіддю не варто. Про що домовляться США і КНДР, і чи домовляться взагалі, і які гарантії вимагатиме Кім Чен Ин, а особливо — якими будуть гарантії американських гарантій, і чи можливі в принципі домовленості між Вашингтоном і Пхеньяном, які б у жодному разі не могли бути порушені в майбутньому — все ці питання наразі в суцільному тумані. Між тим, маємо право припустити, що чим більше американці втягуються у безпосередні розмови з північними корейцями, тим більше вони дізнаватимуться про конкретну ціну, яку з них вимагатимуть. І тим більше Трамп, Помпео та інші втрачатимуть оптимізм щодо “вигідного для всього світу” (Трамп) розв’язання так званої корейської кризи.

Юрій Сандул, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-