Страхова медицина: молдавський досвід і уроки для України

Страхова медицина: молдавський досвід і уроки для України

Укрінформ
Чи допоможе страховий поліс врятувати систему охорони здоров'я?

Проблеми у сфері охорони здоров'я Молдови (перехід до страхової медицини, вибір сімейного лікаря, приватне медичне обслуговування) багато в чому схожі з тими, які сьогодні доводиться вирішувати Україні. Накопичений Молдовою досить багатий досвід у цій галузі багато в чому може стати корисним і для України, звісно, з урахуванням національних особливостей української системи охорони здоров'я.

Приватна медицина, як і обов'язкове медичне страхування, довго і болісно відстоювали право на існування в Молдові. Якщо на початку двотисячних було багато скепсису і пересудів з приводу абсолютно нових для пересічних громадян понять, то сьогодні в Молдові страховий медичний поліс – невід'ємна частина життя і медичного обслуговування практично кожного громадянина. А приватна медицина чудово співіснує з державними медичними установами. Експерти у сфері охорони здоров'я стверджують, що саме ці кроки і врятували молдавську медицину від повного колапсу, на порозі якого вона опинилася у дев'яності - на початку двохтисячних років.

СТРАХУВАТИСЯ ЧИ ПЛАТИТИ ПРИВАТНИМ КЛІНІКАМ?

Сьогодні питання про те, якою в країні має бути медицина – державною чи приватною, не стоїть. У системі охорони здоров'я приватна медицина розвивається поряд з державною. З однією тільки різницею: у приватних клініках за більшість послуг треба платити зі своєї кишені, починаючи від консультації лікаря до повного медичного обстеження і лікування; а в державних – система оплати продумана пропорційно. Правда, грошовий внесок за медичне обслуговування пацієнт платить або раз на рік, якщо він належить до однієї з категорій непрацюючих у формальному секторі осіб, або щомісяця, якщо пацієнт – платник внесків обов'язкового медичного страхування, обчислених у процентному відношенні до заробітної плати (4,5% – працівник і 4,5% – роботодавець).

Внесок цей фіксований, незалежно від того, скільки разів вам доведеться звернутися за медичною допомогою. І якщо у перші роки (в Молдові страхова медицина стартувала у 2004 році) до полісів обов'язкового медичного страхування люди ставилися не просто з недовірою, а відверто відмовлялися купувати страхові медичні поліси, то останні роки це стало нормою.

Однак, у чому плюси страхової медицини, і які кошти витрачаються на те, щоб будь-який громадянин, незалежно від віку і соціального статусу, отримував кваліфіковану медичну допомогу, краще пояснить компетентний у цій галузі фахівець. Він не просто знає тонкощі нововведення, всі його плюси і мінуси, але і стикається з такого роду питаннями у своєму повсякденному житті. Директор Національного Інституту екстреної медицини (у народі цей медичний заклад продовжують називати лікарнею швидкої медичної допомоги), доктор медичних наук Міхай Чокану був серед тих, хто «придумував і прораховував» всі тонкощі реформи системи охорони здоров'я.

Михай Чокану / Фото: Politik.md
Міхай Чокану / Фото: Politik.md

«Раніше і пацієнти, і лікарі знали, що для лікування було тільки одне джерело фінансування – бюджетні кошти. Траплялося, що грошей іноді не вистачало на елементарні потреби медичних закладів, у тому числі – на заробітну плату. Все кардинально змінилося з переходом (у 2004 році) на страхову медицину. Ми отримали можливість ритмічного фінансування, так як зараз існують не один, як раніше, а цілих чотири джерела: державний бюджет, внески роботодавця, внески самого працівника, і кошти, які платять індивідуальні працівники – маленькі сімейні бізнес-структури тощо», – розповідає Міхай Чокану. Він підкреслює, що тепер перебоїв з фінансуванням, а, отже, і з оплатою лікування немає, а всі бюджетні гроші призначені для оплати малозабезпечених верств населення і реалізації державних програм.

За словами пана Чокану, бюджетні гроші використовуються для окремих категорій громадян – дітей, студентів, пенсіонерів, інвалідів, інших громадян, які фінансово не мають можливості оплачувати страхові внески, включаючи придбання поліса.

«Є у страхової медицини ще одна позитивна особливість. Зводяться до мінімуму різного роду зловживання, і дещо втратили популярність такі поняття, як «подяки», які, як правило, отримували лікарі від пацієнтів. Простіше кажучи, корупційних зловживань стало менше», – ділиться медик.

Щоб було більш зрозуміло, слід зазначити, що кошти від страхових внесків та медичних полісів надходять тепер не на рахунки лікарень, а на рахунок Національної медичної страхової компанії. І тільки після того, як пацієнт пройшов лікування в тій чи іншій клініці, рахунок передається саме в Національну страхову компанію. А вже звідти після розгляду кошти перераховуються на рахунки лікарень.

Керує Національною медичною страховою компанією адміністративна рада, яка переобирається раз у 5 років. До її складу входять представники профспілок, роботодавців, парламенту, уряду та громадських організацій. На управління Національною медичною страховою компанією витратиться близько 1% від отриманих страхових внесків. Все інше йде на обслуговування пацієнтів у медичних закладах.

«Головна мета страхової медицини, – продовжує наш співрозмовник, – надання всім без винятку категоріям громадян Республіки Молдова якісного медичного обслуговування. Але лише за однієї умови. Кожен громадянин зобов'язаний або сплачувати щомісяця медичні внески, або придбати медичний поліс».

Міхай Чокану розповів, що незастраховані особи, яких нараховується загалом 14% населення, мають право на безкоштовне обслуговування тільки у сімейного лікаря, але тим не менше з того самого 2004 року будь-який візит до дільничного лікаря, а зараз до сімейного, обов'язково починається зі слів: – Дайте мені, будь ласка, ваш медичний поліс. «Тими самими словами вас зустрінуть і у будь-якій клініці або лікарні, в тому числі і в Інституті екстреної медицини», – стверджує наш співрозмовник.

Природно, за відсутності поліса лікар не відмовить пацієнту у допомозі. Для медичного обслуговування громадян, які не мають можливості оплачувати медичні внески і купувати поліси, теж виділяються гроші. Для цих цілей у Національній медичній страховій компанії існує спеціальна стаття.

Фото: TaxExpert
Фото: TaxExpert

До речі, з полісом обов'язкового медичного страхування можна звертатися за допомогою і в приватні медичні установи. Є, правда, одна істотна умова! Перед тим як звернутися за допомогою в приватну клініку, пацієнту обов'язково потрібно поцікавитися, чи підписаний між приватним медичним закладом та Національною медичною страховою компанією Договір про надання послуг за полісами. Якщо такий підписаний, то хворий може безперешкодно скористатися послугами лікаря в приватній клініці. Ну, а якщо ні, то лікування доведеться оплатити в приватному порядку.

МОЖНА ПОПРАВИТИ ЗДОРОВ'Я ЗА 400 ЄВРО...

Сьогодні вартість полісу становить трохи більше двохсот євро (4056 молдавських леїв), хоча окремі депутати парламенту Молдови наполягали на підвищенні його вартості у 2018 році до трьохсот євро. Щорічно ця цифра змінюється, залежно від рівня інфляції в країні, в тому числі і від ступеня зростання коефіцієнта заробітної плати.

Разом з тим, як стверджує Міхай Чокану, сьогодні немає дефіциту засобів та ліків для обслуговування пацієнтів: на обслуговування лише одного пацієнта йде понад 11 тисяч леїв (більше 500 євро). А за останній рік тільки в Інституті екстреної медицини медична допомога була надана 18 тисячам хворим. Витратили близько 250 мільйонів леїв (більш 12 мільйонів євро).

Спосіб обзавестися полісом досить простий: його можна придбати у будь-якому поштовому відділенні країни при наданні паспорта, або в територіальних відділеннях Національної медичної страхової компанії. До того ж стало вже традицією, що для більшої частини різних категорій громадян до 31 березня кожного року діє система знижок на придбання полісів. Найбільшими знижками до 75% користуються фермери-власники земельних угідь. Для інших громадян вони можуть складати до 50%.

Відповідно до національного законодавства про обов'язкове медичне страхування, є певна категорія осіб, які не повинні купувати медичний поліс, так як вони «автоматично» застраховані урядом Молдови. До них відносяться діти дошкільного віку, учні системи початкової, середньої та середньої спеціальної освіти, студенти вищих навчальних закладів денної форми навчання, включаючи тих, хто навчається за кордоном.

Уряд взяв на себе зобов'язання з надання медичних послуг особам з різними формами інвалідності, пенсіонерам, безробітним (за їхньої обов'язкової реєстрації в територіальних агентства зайнятості населення), багатодітним матерям та іншим малозабезпеченим верствам населення.

Відповідаючи на питання скептиків, а таких у Молдові дуже багато, щодо того, чи є медичний поліс благом або проблемою, фахівці Національної каси медичного страхування стверджують, що поліс покриває до 90% витрат на обслуговування пацієнтів. Іншими словами, він поширюється на весь спектр медичних послуг, включаючи хірургічне втручання. Виняток – послуги стоматологів і косметологів.

ЛІКИ Є, АЛЕ...

Слід зазначити, що власники медичного поліса можуть скористатися також знижками на медичні препарати, які становлять часом від 70% до 100%. Весь перелік медикаментів затверджений Міністерством охорони здоров'я, праці та соціального захисту, а це – величезний список ліків. Він постійно оновлюється на сайті Національної компанії медичного страхування. Для того, щоб отримати ліки зі знижкою, хворому достатньо піти на прийом до сімейного лікаря, який, за рекомендацією лікуючого лікаря, виписує відповідні ліки зі знижками. Таке саме право має й інша категорія медиків – психіатри та невропатологи, які виписують хворим всі необхідні препарати.

До цього слід додати, що перелік ліків постійно моніториться. За словами директора Інституту екстреної медицини, був проведений детальний аналіз того, які саме препарати повинні компенсуватися. Виявилося, що превалюють препарати, які використовуються для лікування серцево-судинних і шлунково-кишкових захворювань.

«Звичайно, не завжди «небо безхмарне», трапляється, що аптеки відмовляються відпускати ліки зі знижками, посилаючись на їхню відсутність, або вигадуючи різні причини. У таких випадках пацієнт має звернутися до керівництва мережі аптек або медустанови. Для госпіталізованих застрахованих пацієнтів усі ліки безкоштовні. Якщо пацієнт навіть купив щось з призначених ліків в аптеці, йому повинні повернути витрачені гроші при наданні чеків в бухгалтерії лікарні. Механізм перевірений, і діє досить ефективно і протверезливо на працівників аптек та медичних установ», – підсумував директор Інституту екстреної медицини.

Не можна при цьому сказати, що із введенням страхової медицини та приватних клінік проблеми у сфері охорони здоров'я Молдови вирішені. Багато чого ще треба зробити. І одна з першочергових проблем – гідна оплата праці медиків. Але це вже – інший бік медалі медичного обслуговування...

На початку квітня, щоправда, уряд Молдови ухвалив постанову про збільшення заробітної плати медичного персоналу майже на 5%. Зміни не такі вже й значні, але початок покладено.

Звичайно ж, з урахуванням особливостей кожної з країн, у тому числі й України, медичний поліс і обов'язкові внески навряд чи можуть стати панацеєю від усіх бід і хвороб. Але й нехтувати таким багатим досвідом навряд чи варто...

Зінаїда Гурська, Кишинів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-