Прокуратура вимагає поновити справу проти екс-керівництва Румунії

Прокуратура вимагає поновити справу проти екс-керівництва Румунії

Укрінформ
Генпрокуратура Румунії звернулася до президента Клауса Йоханніса за дозволом почати кримінальне переслідування екс-президента Румунії Іона Ілієску, колишнього прем'єра Петре Романа і екс-віце-прем'єра Джелу Войкулеску.

Як заявили в прес-центрі Генпрокуратури, всі троє обвинувачуються у злочинах проти людяності, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

""Генеральна прокуратура при Вищій Касаційній палаті Румунії звернулася до президента Клауса Йоханніса з вимогою дозволити початок кримінального переслідування щодо Іона Ілієску, Петре Романа й Джелу Войкулеску. Всі вони є фігурантами кримінальної справи (так звана "Справа Революції" - ред.) і звинувачуються у злочинах проти людяності", - йдеться в повідомленні.

Кількома роками раніше розслідування по цій справі було зупинено, однак у 2015 році, за рекомендацією Європейського суду з прав людини, розслідування було поновлено.

Читайте також: Екс-президента Румунії звинуватили у злочинах проти людяності

Ілієску, Роман і Войкулеску обвинувачуються в тому, що під час масових акцій протесту румунських шахтарів влітку 1990 року дозволили румунській армії застосувати зброю при придушенні протестів. В результаті насильницьких дій 4 людини загинули, а понад 1400 протестуючих отримали травми і вогнепальні поранення.

У протестах брали участь більше 10 тисяч румунських шахтарів.

Ілієску після падіння комуністичного режиму в Румунії був головою "Фронту національного порятунку". Він був президентом Румунії з 1990-го по 1996-й і з 2000-го по 2004 роки. Йому 88 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-