Петро Порошенко, Президент України (інтерв'ю КУНА)
Держави, які пережили агресію, як ніхто розуміють важливість міжнародної підтримки
20.03.2018 15:56

Глава Української держави 18-19 березня цього року здійснив державний візит до Держави Кувейт, під час якого, зокрема, провів переговори з Еміром Держави Кувейт шейхом Сабахом Аль-Ахмадом Аль-Джабером Ас-Сабахом, висловивши вдячність за послідовну підтримку територіальної цілісності й суверенітету України. В Ель-Кувейті було підписано ряд двосторонніх документів, у тому числі угоди про військо-технічне співробітництво, про обмін конфіденційною інформацією. Під час візиту Петро Порошенко дав інтерв’ю голові правління, генеральному директору Кувейтського інформаційного агентства (КУНА) шейху Мубараку Ас-Сабаху, переклад якого українською публікує Укрінформ.

- Як ви оцінюєте відносини України з Державою Кувейт?

- У квітні цього року ми відзначаємо 25-ту річницю встановлення дипломатичних відносин між нашими державами. Отже, сьогодні слушний момент аби оцінити пройдений шлях і окреслити пріоритети співпраці на майбутнє. 

Історія дипломатичних відносин упродовж чверті століття підтвердила дружній, партнерський характер наших відносин, який базується на засадах дружби, взаємної поваги та підтримки.

Як приклад, хочу згадати, що Кувейт був першою з країн Затоки, хто надав гуманітарну допомогу Україні на реалізацію проекту «Укриття» в рамках чорнобильської програми на загальну суму 15 млн доларів США, а в 2007 році став співавтором резолюції Генеральної конференції ЮНЕСКО щодо Голодомору. 

Зі свого боку, в 2003 році Україна, на прохання Уряду Кувейту, направила до Кувейту 19-й окремий батальйон радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних Сил України, з метою захисту мирного населення Емірату від наслідків можливого застосуванням режимом Саддама Хусейна хімічної зброї. Пізніше цей військовий підрозділ став основою українського контингенту, який брав участь у силах міжнародної коаліції з визволення Іраку, що дало змогу усунути потенційну небезпеку нової агресії проти Кувейту з боку північного сусіда. 

Ми маємо багато спільних моментів у новітній історії наших держав. Тому наші народи, як ніхто інший, розуміють важливість підтримки суверенітету та територіальної цілісності з боку міжнародної спільноти. 

Сьогоднішній мій візит до Кувейту відкриває нову сторінку в українсько-кувейтських відносинах. Сподіваюся, що надалі ми продовжимо розвивати активні політичні контакти між нашими державами, а також взаємовигідне двостороннє співробітництво у багатьох сферах взаємної зацікавленості.

- Яке ваше бачення зустрічі з Еміром Кувейту шейхом С.А.Ас-Сабахом у ході вашого історичного візиту до Кувейту й які найважливіші питання для обговорення?

- Це дійсно історичний візит, адже він є першим візитом Глави Української держави до Кувейту за останні 15 років і лише другим за всю історію дипломатичних відносин. Тому ми покладаємо великі сподівання на те, що він надасть дієвий поштовх активізації двостороннього співробітництва в усіх сферах, продемонструє політичну волю до більш тісної співпраці.

У ході зустрічі з Еміром та вищим керівництвом Кувейту я маю намір обговорити питання реалізації попередніх домовленостей і надати додаткового поштовху розвитку широкомасштабного торговельно-економічного, військово-технічного і гуманітарного співробітництва з Кувейтом, шляхів залучення кувейтських інвестицій в економіку України, подальшої взаємодії в рамках міжнародних організацій. Окрему увагу я планую приділити питанню спрощення візового режиму для громадян наших країн.

Я дуже радий відвідати Кувейт та мати чудову нагоду поспілкуватися з одним із авторитетніших лідерів арабського світу, людиною з великим досвідом у міжнародних справах, визнаним ООН Гуманітарним лідером світу. Мабуть, це закономірно, що саме керівник Кувейту, країни яка пережила агресію, став одним з ініціаторів допомоги жертвам війн і військових конфліктів.

- Що може запропонувати ваша країна для розвитку відносин між Україною та Кувейтом? В яких сферах пропонується активізувати двостороннє співробітництво?

- З огляду на увагу, яку Кувейт приділяє забезпеченню своїх продовольчих потреб та безпеки, ми готові запропонувати партнерство для втілення на території України інвестиційних проектів у сфері вирощування та переробки продукції аграрного сектору для вашої країни та країн Арабської затоки. 

За оцінками експертів, Україна – одна з небагатьох країн світу, що має реальну можливість швидко суттєво (втричі) збільшити обсяги вирощування сільськогосподарської продукції шляхом залучення необхідних інвестицій у аграрний бізнес. Ми також готові розглянути питання надання можливості кувейтським компаніям вирощувати в Україні сільськогосподарську продукцію з подальшим експортом її до Кувейту. 

Перспективним виглядає також український ринок нерухомості – як комерційної, так і приватної. Кувейтський великий бізнес дуже охоче інвестує в девелоперські проекти в усьому світі. Тому маю надію, що об’єктом його інтересу також стане й Україна. 

Ми також бачимо значні можливості для розвитку військово-технічного співробітництва з Кувейтом. Україна готова до переговорів для обговорення різних форм можливої співпраці у військово-технічній сфері, оскільки має значний досвід виробництва бронетанкової техніки, військово-транспортних літаків, військово-морських суден, що не мають світових аналогів.

Наші країни ефективно співпрацюють у сфері медицини. Так, українські лікарі роблять значний внесок у лікування дітей, які страждають від дитячого церебрального паралічу, зокрема, з особливо важкими випадками, які не лікують у багатьох інших країнах. Моя дружина, яка теж лікар, сьогодні ознайомилася з діяльністю кувейтських закладів для дітей та осіб з інвалідністю. Ми готові налагоджувати пряме співробітництво між цими закладами та відповідними українськими медичними установами. Впевнений, що, об'єднавши кувейтські ресурси з досвідом наших лікарів, ми зможемо вилікувати більше хворих. 

Перспективними напрямами ми також вважаємо співпрацю у сфері освіти, культури та спорту. Не можу не згадати про видатного українського футбольного тренера Валерія Лобановського, під чиїм керівництвом національна збірна Кувейту досягла найвищих результатів у своїй історії. Символічно, що сьогодні ми укладаємо двосторонню Угоду про співпрацю в сфері спорту і молоді, покликану активізувати цей напрям нашого співробітництва.

- Україна прагне залучати більше кувейтських інвестицій у свою економіку. Чи є в Україні законодавство, яке створює сприятливі умови та надає пільги для залучення іноземних інвестицій, а також захищає права іноземних інвесторів у різних сферах, зокрема в сфері нерухомості? Як ви оцінюєте безпекову та політичну стабільність в Україні як найважливіший фактор залучення іноземних інвестицій?

- Створення сприятливого інвестиційного клімату, належних умов для підприємницької діяльності є одним із моїх ключових пріоритетів.

По-перше, щодо безпосередньо співпраці з Кувейтом. З 2003 року між нашими країнами діє двостороння Угода про сприяння та взаємний захист інвестицій. Цей документ має на меті саме дати інвесторам упевненість у їх захищеності на ринках обох держав. І ми вважаємо, що це гарна основа для розвитку плідної взаємодії в інвестиційній сфері.

Ми прекрасно розуміємо, що для інвесторів головне – це стабільність, передбачуваність, безпека, упевненість у рівних правилах гри для всіх.

Це, безумовно, включає і справедливу та незалежну систему правосуддя. Мною була ініційована всеохопна судова реформа, яка серед іншого, спрямована на те, щоб всі учасники ринку перебували в однакових прозорих і справедливих умовах. На сьогодні на прозорих умовах сформовано новий Верховний Суд України. Поступово відновлюється довіра до судової гілки влади.

Протягом останніх років ми створили дієву антикорупційну систему. На сьогодні успішно діють та співпрацюють різні антикорупційні інституції, Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Національне агентство з питань запобігання корупції та інші. На порядку денному формування заключної ланки антикорупційної інфраструктури – створення та запуск Антикорупційного суду. Відповідний законопроект, який я вніс, вже був проголосований у першому читанні, й я вірю, що найближчим часом він буде прийнятий. Боротьба з корупцією є незмінним пріоритетом моєї політики. 

Наступним питанням є забезпечення коректної роботи правоохоронних органів. На початку минулого року під час чергової зустрічі з бізнесом ми обговорювали питання необхідності припинення практики проведення необгрунтованих і незаконних обшуків. І вже в грудні запрацював новий закон, який обмежив можливості для неправомірного втручання силових структур у справи бізнесу.

Сьогодні Україна є справжньою країною можливостей і перспективним напрямком для іноземних інвестицій. Так, в цьому році ми запускаємо масштабну програму приватизації. Привабливою для іноземних інвесторів має стати можливість, яку ми надаємо, оплати покупцями-нерезидентами України за об’єкт приватизації у вільно конвертованій валюті. На запит потенційного покупця-інвестора у договорі купівлі-продажу об’єкта великої приватизації може бути визначено, що договір регулюється правом Англії або Уельсу. Ця можливість існуватиме до 2021 року.

Я думаю, що це хороший приклад нашої налаштованості на співпрацю. 

Сподіваюсь, що невдовзі ми матимемо нагоду відкривати нові підприємства з кувейтськими інвестиціями в Україні.

- Обсяг двосторонньої торгівлі між Україною та Кувейтом є незначним і складає близько 30 млн доларів США, що не відповідає прагненням обох народів. Як можна його збільшити та які сфери торговельного співробітництва найбільш перспективні?

- На мою думку, для виправлення ситуації нам необхідно більше уваги приділяти презентації в Кувейті експортного потенціалу нашої країни, організації спільних бізнес-форумів.

Незважаючи на значні обсяги зерна українського виробництва, які споживає Кувейт, не повною мірою використовується й значний потенціал співробітництва у сільськогосподарській галузі.

Наша країна може запропонувати Кувейту різноманітну конкурентоспроможну продукцію машинобудування, авіаційної, будівельної, хімічної та харчової галузей промисловості. 

Зокрема, на сьогодні на прилавках кувейтських супермаркетів продається продукція українських кондитерів, яку відрізняє висока якість і помірна ціна.

Важливим також вбачається продовження розвитку міжрегіонального співробітництва, у рамках якого слід активізувати презентацію експортного потенціалу та інвестиційних можливостей українських регіонів. 

- Україна володіє значним туристичним потенціалом. Як, на ваш погляд, можна активізувати туризм для збільшення потоку туристів із регіону Затоки загалом та Кувейту зокрема?

- Україна є дуже привабливою для іноземних туристів як із точки зору існуючих туристичних об’єктів, природи, умов відпочинку, так і з точки зору цінової політики. 

Адже в межах України можна відпочити на гірських курортах, лікуватися мінеральними і радоновими водами, відпочивати на Чорному морі, лікуватися в соляних шахтах та багато іншого.

Кількість кувейтських туристів та туристів із країн Затоки, які вже мали змогу в цьому переконатися, щороку зростає – і ми це дуже вітаємо. 

Одним із важливих факторів такого зростання є запровадження Україною процедури отримання громадянами Кувейту та інших держав Затоки віз у наших аеропортах та наша готовність робити подальші кроки щодо спрощення візового режиму з цими державами. 

Іншим важливим питанням є необхідність започаткування прямого авіасполучення між нашими державами. Сподіваємося, що національні авіакомпанії наших країн розглянуть можливості відновлення авіарейсів між Києвом та Кувейтом. 

- В Україні є велика кількість вищих навчальних закладів. Як ви оцінюєте співробітництво між Україною та Державою Кувейт на цьому напрямі?

- Ми готові приймати на навчання кувейтських студентів, і нам є що запропонувати. Щонайменше п’ять українських ВНЗ включені до цьогорічного світового рейтингу провідних вищих навчальних закладів. Вони мають усталену викладацьку і наукову школу, в них навчалися вчені й інженери світового рівня. 

Співвідношення ціна-якість навчання в Україні є одним із найвищих у світі. Про це знають у Кувейті й мають бажання навчатися в Україні. Водночас, існують певні перешкоди до реалізації цього бажання. 

Однією з цих перешкод є відсутність українських вузів у переліку акредитованих Міністерством вищої освіти Кувейту вищих навчальних закладів. Ця обставина не дозволяє кувейтським абітурієнтам використати своє право на навчання в Україні за державний кошт. Ми сподіваємося, що кувейтська сторона перегляне своє рішення щодо українських вишів і готові надати сприяння представникам Міністерства вищої освіти Кувейту в проведенні акредитації українських ВНЗ в Кувейті.

Користуючись нагодою, хочу висловити вдячність Кувейту за надання стипендій і навчання українських студентів арабської мови в Кувейтському університеті. Я впевнений, що молоді українські арабісти у подальшому робитимуть свій внесок у зміцнення наших дружніх відносин.

- Яку роль відіграє співробітництво між Україною та Кувейтом у нафтовій сфері в забезпеченні енергетичної безпеки України?

- Ми надаємо значної уваги енергетичній безпеці країни. Ця сфера включає в себе як реформування енергетичного ринку, так і диверсифікацію джерел постачання.

Ми значно просунулися у питаннях реформування енергетичного ринку в Україні. Наша головна мета – запровадження зрозумілих правил на ринку, забезпечення його максимальної транспарентності, реформування національних енергетичних компаній відповідно до стандартів ЄС. 

Ми також приділяємо окрему увагу підвищенню енергоефективності та розвитку зеленої і відновлювальної енергетики.

При цьому головне із завдань – створити максимально комфортні умови для інвесторів. Очікую, що наші кувейтські партнери належно оцінять привабливі перспективи українського ринку, зокрема у сфері співпраці з нафтопереробки та транспортування нафти.

Для нас має виключно важливе значення пошук нових джерел енергоносіїв, залучення нових надійних та ефективних партнерів, зокрема, і з числа країн Затоки. 

- Яке ваше бачення кувейтської політики та зусиль Кувейту щодо налагодження співробітництва між різними країнами та підтримки стабільності в світі?

- Держава Кувейт володіє відмінною міжнародною репутацією, а Його Високість Емір Кувейту шейх Сабах Аль-Ахмад Ас-Сабах користується заслуженою повагою і авторитетом як в арабському світі, так і на міжнародній арені в цілому. 

З огляду на це Кувейту по праву довіряють роль посередника у врегулюванні регіональних суперечок та конфліктів. Це надзвичайно важлива робота та велика відповідальність перед міжнародною спільнотою. Ми високо цінуємо зусилля Кувейту, зокрема, Його Високості Еміра Сабаха Аль-Ахмада Ас-Сабаха, спрямовані на врегулювання низки регіональних конфліктів. Україна глибоко зацікавлена в підтриманні регіональної стабільності й безпеки в країнах Затоки та Близького Сходу. 

Ми в Україні добре усвідомлюємо необхідність якомога скорішого мирного врегулювання ситуації в регіоні Затоки, подолання суперечностей між сусідами та в рамках Ради співробітництва арабських держав Перської затоки. 

Кувейт відомий в усьому світі своєю гуманітарною допомогою іншим країнам. Ми сподіваємося на активізацію співробітництва з Кувейтом і на цьому напрямі. 

Фото з сайту kuna.net.kw, Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-