Олег Кузьміних, підполковник, захисник Донецького аеропорту
Задовго до 2014 року в російських штабах тривав конкурс на кращий план війни проти України
10.03.2018 09:00

У січні 2015 року на той час командир аеромобільного батальйону легендарних «кіборгів» підполковник Олег Кузьміних, виконуючи бойове завдання з оборони Донецького аеропорту, разом із 14 побратимами потрапив у полон до російських терористичних військ.

Після 124 днів ув'язнення, офіцера, який не зрадив присязі й Батьківщині, було звільнено.

Сьогодні підполковник Кузьміних продовжує військову службу, а також разом із братом Сергієм й іншими небайдужими волонтерами опікується реабілітацією військовослужбовців, які пройшли через АТО.

На початку березня представники Благодійного фонду братів Кузьміних відвідали Брюссель, де в Європарламенті й штаб-квартирі НАТО розповіли про власний бойовий досвід на розв'язаній Росією війні проти України.

Про своє, бойового офіцера, бачення сучасного і майбутнього Збройних сил України, недооцінку Європою загрози, яку несе агресивна Росія, та про проблеми ветеранів АТО офіцер розповів в інтерв'ю власному кореспондентові Укрінформу у Брюсселі.

РОСІЙСЬКІ ОФІЦЕРИ РОЗПОВІДАЛИ, ЯК ГОТУВАЛИСЯ ДО ВІЙНИ ПРОТИ УКРАЇНИ

- Олеже Володимировичу, під час перебування у Брюсселі – які у вас склалися враження, чи повною мірою у Європі усвідомлюють російську загрозу?

- Маю особистий досвід очевидця цих подій – я був і є свідком ведення гібридної війни на практиці. Російська сторона використовує усі можливості у будь-якому вимірі, щоб придушити усі країни, які розташовані навколо неї, щоб відновити колишню російську імперію, потугу СРСР.

Самі російські офіцери підтвердили, що за результатами конкурсів ще задовго до подій 2014 року відбиралися кращі плани війни проти України

На сході України ми маємо досвід спілкування з російськими найманцями, які також брали участь у бойових діях у Сирії. Це вкотре підкреслює, що агресивні плани Кремля стосуються не лише України, а й інших регіонів.

Ми також контактували з російськими офіцерами, які входили до складу Спеціального центру координації та контролю (СЦКК) на Донбасі. Вони й не приховували, що серед штабів російської армії – ще задовго до подій 2014 року – був проведений конкурс на підготовку операції військового захоплення України. Тобто самі російські офіцери підтвердили, що за результатами таких конкурсів відбиралися кращі плани війни проти України.

ЄВРОПА ЩЕ НЕ УСВІДОМИЛА «ГІБРИДНІ АМБІЦІЇ» КРЕМЛЯ 

- Які висновки з цього мають зробити європейці?

Гібридні методи ведення бойових дій показали себе дуже ефективними, адже включають не лише військовий компонент, а й інші

- Найголовніше – що після випробування гібридної війни в Україні Кремль не зупиниться.

Гібридні методи ведення бойових дій показали себе дуже ефективними, адже включають не лише військовий компонент, а й інші. Саме через це Росія навіть за умови агресії має прибічників на території України, а також в інших державах Європи.

Володіючи таким ресурсом та колосальним досвідом ведення гібридної війни, включаючи окремі її аспекти в країнах Балтії, нині весь цей комплекс Росія відпрацьовує на Україні.

Маючи такий досвід війни, зупинитися росіяни вже не мають змоги. Якщо ми їх не зупинимо

Пройшовши таких шлях, маючи такий досвід і амбіції, зупинитися вони вже не мають змоги. Якщо ми їх не зупинимо.

- Як відомо, деякі країни НАТО та ЄС навіть не мають танків...

- Я б це порівняв з Україною, станом на першу декаду 2000-х років. Тоді в державі було загальне розуміння, що ми живемо у 21 столітті, і таких воєн, як раніше, вже не буде. Мовляв, це не вигідно, дорого... Є й економічні засоби тиску. Упевнений, що зараз в Європі також домінують подібні настрої. Європейці переконані, що сьогодні ніхто не нападе із застосуванням танків, великої кількості військ. Нібито все вирішується іншими способами і засобами – економічними, дипломатичними. І ми так само були упевнені, що такої війни, як Друга світова, більше ніколи не станеться. Тому наші збройні сили постійно скорочувалися, витрати на них зменшувалися. Вважалося, що 80 тис. особового складу армії буде достатньо. Навіть порушувалися питання, про те, що й ця цифра – завищена.

Сьогодні ми зрозуміли, що та модель виявилася віртуальною. Нині реальністю для України є така кількість збройних сил, яка б дозволила фізично захистити кордони.

СУЧАСНІ УКРАЇНСЬКІ ОФІЦЕРИ ВІДЧУЛИ ПЕРЕВАГУ СТАНДАРТІВ НАТО

- Як командир із бойовим досвідом, скажіть – яким, на вашу думку, має бути сучасний український офіцер?

- Найголовніше, військовий повинен бути патріотом на захисті своєї Батьківщини. Це безумовно й не підлягає обговоренню. Патріотичне виховання повинно бути сильним. Офіцерів виховують бути саме офіцерами.

Ми повинні розмовляти з НАТО однією військовою мовою

Відносно професійної підготовки, то сьогодні Українська армія орієнтується на НАТО. Йдеться про всі сфери: організація операцій, логістика. На сьогодні ми, офіцери, вважаємо, що система Альянсу є більш ефективною, ніж радянська система, наслідки якої Збройні сили України ще до сьогодні відчувають. Від цього вже треба відмовитися та перейти на стандарти НАТО.

- Одним зі стандартів НАТО є знання англійської мови військовослужбовцями, які обіймають, зокрема, штабні посади. Чи всі українські офіцери і генерали готові перейти на цей стандарт?

- Це є лише позитивним чинником, до нього треба йти. Необхідно взаємодіяти з партнерами по НАТО. Ми повинні розуміти одне одного, щоб проводити спільні операції на високому рівні взаємодії. Ми повинні розмовляти з НАТО однією військовою мовою.

ЗАХИСТ УКРАЇНСЬКИХ ВЕТЕРАНІВ: АДАПТУВАТИ НАЙКРАЩІ СВІТОВІ СТАНДАРТИ  

- Фонд братів Кузьміних вже набув досвіду і має успіхи у реабілітації українських військових, які повернулися з війни. Як, на вашу думку, ця проблема повинна вирішуватися на загальнодержавному рівні?

- Насамперед необхідно цю проблему не приховувати. Слід визнати, що вона існує. Необхідно приділяти увагу ветеранам, щоб вони відчули увагу з боку держави до їхніх проблем. 

Далі, необхідно брати за основу відповідні системи захисту ветеранів, які вже давно успішно пройшли випробування у багатьох країнах світу. Йдеться про такі системи, що забезпечують курси реабілітації для військових, які повернулися після участі у бойових діях, та мають забезпечити відновлення їхньої працездатності й гідного статусу в суспільстві.

Найбільший успішний досвід у цій сфері мають США, Велика Британія, деякі інші країни. І там це працює. Необхідно лише брати стандарти цих систем і адаптовувати до українських реалій.

Андрій Лавренюк, Брюссель.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-