Іран пригрозив відновити збагачення урану

Іран пригрозив відновити збагачення урану

Укрінформ
Іран може менш ніж за 48 годин відновити виробництво збагаченого до 20 відсотків урану, якщо США вийдуть з угоди щодо іранської ядерної програми.

Про це в понеділок, 5 березня, заступник керівника Організації з атомної енергії Ірану Бехруз Камальванді заявив в інтерв'ю телеканалу Al-Alam TV, пише DW.

Для виробництва ядерних озброєнь необхідний 80-90-відсотковий уран. У липні 2014 року Тегеран виконав умови попередньої угоди, укладеної ним з групою "5+1", і знизив рівень збагачення половини наявних у нього запасів сировини до п'яти відсотків, придатних для використання на АЕС. Друга половина запасів була законвертована в оксид урану.

У січні 2018 року президент США Дональд Трамп під загрозою відновлення санкцій зажадав внести серйозні зміни в договір про атомну програму Ірану.

Читайте також: ООН розкритикувала Іран за наступ на свободу слова і тортури у в’язницях

По-перше, Тегеран, за словами господаря Білого дому, повинен надати міжнародним інспекторам можливість оглянути абсолютно всі об'єкти, які вони зажадають для перевірки. По-друге, повинно бути гарантовано, що Ісламська Республіка ніколи не зможе отримати ядерну зброю. По-третє, угода повинна мати необмежений термін дії. І нарешті, по-четверте, Трамп вважає, що не можна розглядати окремо ядерну програму Ірану і роботу над створенням балістичних ракет, здатних нести ядерну зброю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-