Юрій Полурез, Посол України в ОАЕ
На виставці озброєнь в ОАЕ наш стенд був найбільш презентабельним
05.03.2018 09:00

Об'єднані Арабські Емірати – це країна, про яку ми все частіше чуємо, коли мова йде про щось надзвичайне і надновітнє – про найвищий готель у світі, про музей майбутнього, що випереджає свій час на десятиліття, про найдовший швидкісний спуск, про відкриття місцевого «Лувру», запровадження штучного інтелекту в усіх сферах суспільного життя.  У 2020 році країна планує відправити першу місію на Марс, а через 99 років організувати там колонію. ОАЕ розбудовуються надзвичайно швидкими темпами, втілюючи грандіозні проекти, стрімко розвиваючи всі соціальні та економічні сектори. В 1950 році там проживало 86 тисяч людей, зараз – 9,3 млн. У них навіть є міністри щастя та толерантності...

Як розвиваються двосторонні відносини між Україною та ОАЕ, чому українському бізнесові варто звертати більше уваги на регіон, як виходити на місцеві ринки, а також про вражаючі результати роботи українських лікарів, переваги для України від приєднання до IRENA та перспективи участі в грандіозній виставці Expo 2020 – в інтерв'ю Укрінформові розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України в Об'єднаних Арабських Еміратах Юрій Полурез.

АКТИВНИЙ ДІАЛОГ КОНВЕРТУЄТЬСЯ У ЗРОСТАННЯ ТОВАРООБІГУ

- Юрію Володимировичу, для відносин України та ОАЕ 2017-й рік був насиченим на події. Якими здобутками може похвалитися посольство?

- Так, минулий рік видався насиченим на події у двосторонніх відносинах. Відбулося більш як 20 контактів керівників міністерств і відомств зі своїми візаві в Еміратах. Україна була потужно представлена на головних міжнародних виставках в ОАЕ, це і The Global Space Congress, IDEX, GulFood, Arab Health, Dubai Air Show, великій виставці будівельних матеріалів BIG 5.

Однак, головною подією року звичайно ж став візит глави держави Петра Порошенка 1-2 листопада. Під час зустрічі з віце-президентом, прем'єр-міністром ОАЕ Мохаммедом бін Рашидом Аль Мактумом обговорювалося широке коло питань двостороннього порядку денного та були зафіксовані плани на майбутнє. Така активність у двосторонньому діалозі, що мала місце у минулому році, уже конвертована у відчутне збільшення товарообігу, зокрема у збільшення експорту товарів на 38,6%, послуг – на 26,8%. За результатом року вдалося досягти 28% зростання загального товарообігу.

Під час виставки озброєнь IDEХ наш стенд був одним із найбільш презентабельних

Окрім того, було підписано ряд дуже важливих документів, зокрема, про скасування віз для громадян України та ОАЕ, меморандум про співробітництво у космічній галузі та угоду між міністерствами культури. Під час виставки озброєнь IDEХ наш стенд був одним із найбільш презентабельних, його відвідав і віце-президент, і спадкоємний принц ОАЕ, і багато делегацій на високому рівні з інших країн. У рамках виставки відкрилося представництво ДП «Укроборонпрому» в Абу-Дабі.

У медичній сфері: у березні був підписаний меморандум про співробітництво між дуже потужною медичною установою ОАЕ Cambridge Hospital та Міжнародною клінікою відновлювального лікування м. Трускавець.

- Пане Посол, ми все частіше чуємо про те, що країни Перської затоки мають унікальні можливості для ведення українського бізнесу. Який саме український бізнес знаходить ринки збуту в ОАЕ, в яких товарах є потреба?

- Українські товари дійсно мають свою нішу в ОАЕ і уже досить давно. Скажімо, традиційно високим попитом користується металургійна продукція, за 2017 рік експорт у цій галузі склав більше 130 млн дол. США, більш як 10 років тут успішно працюють представництва наших компаній «Інтерпайп» та «Метінвест». Надзвичайний потенціал залишається в агропромисловому секторі, й зростання товарообігу відбувається за рахунок сільськогосподарської продукції – десь на 53% за минулий рік. Ви вже сьогодні можете у мережах супермаркетів ОАЕ побачити і українську соняшникову олію, і повний спектр молочної продукції. Мають попит наші горіхи, мед, швидкими темпами зростає експорт птиці. Кілька років в ОАЕ працює представництво «Миронівського хлібопродукту» – й у них дуже амбітні плани щодо розширення присутності на ринках регіону, не лише в цій країні.

Звичайно ОАЕ позиціонує себе, і так воно є насправді, як центр запровадження новітніх технологій. Тому український науково-технічний потенціал є нашим резервом. Тут уже працює дуже багато українських фахівців у галузі ІТ. Нам би дуже хотілося, аби подальше зростання відбувалося серед іншого і за рахунок співробітництва у галузі високих технологій.

Минулого року генеральний директор одного з найбільших операторів на ринку контейнерних перевезень DP World Султан Ахмед бін Сулаєм став членом інвестиційної ради при Президенті України. Уже почалася інвестиційна активність DP World в Україні. Це – глобальний гравець, який оперує 79 морськими портами та наземними терміналами у світі та контролює 20% усіх контейнерних перевезень, – і дуже важливо, що такий потужний інвестор зайшов в Україну.

- Як українському бізнесові виходити на місцеві ринки? З чого починати?

Заходити на ринки ОАЕ українському бізнесові раджу через галузеві виставки – на них присутній увесь світ

- Щодо виходу на місцеві ринки для українських компаній можу дати однозначну пораду: в ОАЕ створена дуже потужна інфраструктура проведення виставкових заходів, щороку відбуваються галузеві виставки світового рівня, які за кількістю учасників якщо не на першому місті у світі, то до трійки лідерів однозначно потрапляють. Тому нашим потенційним експортерам варто вивчати кон'юнктуру місцевого ринку саме через участь у таких заходах, адже тут присутній увесь світ.

Для прикладу, під час нещодавньої виставки безпілотних апаратів UMEX, яка проходила 25-27 лютого в Абу-Дабі, було досягнуто домовленості, що ДП «Спецтехноекспорт» постачатиме українські безпілотники для потреб Генерального штабу ОАЕ.

- Нещодавно Україна стала повноправним членом Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA). Які переваги це дасть Україні?

- Ця організація була створена 7 років тому і, віддаючи належне надзвичайному потенціалу та досвіду Об'єднаних Арабських Еміратів у цій галузі, штаб квартиру IRENA вирішили розташувати саме в Абу-Дабі. Україна щойно набула повноправного членства в організації. Згідно зі статутом IRENA, її основне завдання – підтримка та координація зусиль країн-членів, спрямованих на вироблення та використання відновлювальних джерел енергії – сонця, вітру, біомаси та води. Звичайно, приєднання до цього клубу дасть змогу долучитися до найкращого світового досвіду, до унікальної бази знань щодо нових технологій та тенденцій їх впровадження. Для України – це надзвичайно актуально, адже з кожним роком частка використання відновлюваних джерел енергії зростає, й участь у цих ініціативах буде дуже важливою – і для українського бізнесу, і для фахівців галузі, і, врешті решт, для уряду та пересічних громадян.

- Чи можна говорити про отримання пільгових кредитів у рамках проектів у сфері відновлюваної енергетики, на яких умовах?  

- Відразу хочу сказати, що існують дещо завищені очікування відносно того, що членство в IRENA дасть можливість отримувати від Організації кредити. Дійсно, такі механізми у самому агентстві є, але тут варто провести аналогію з Міжнародним агентством із атомної енергії (МАГАТЕ) – від нього ніхто не сподівається на значні кошти, радше очікують на змістовний аналіз, експертизу проектів. Агентство допомагає формулювати пріоритетні напрямки роботи уряду, краще виписувати законодавство у цій галузі. Якщо агентство бере участь у якомусь проекті в країні, то це вже є сигналом для інвесторів працювати там. Але прямо від Агентства кошти не виділяються.

Існує інша структура – Абу-Дабійський фонд розвитку, який тісно співпрацює з агентством IRENA. Так от у них є чітко виписаний механізм отримання пільгових кредитів – до 2% річних на 20 років, розмір кредитів варіюється між 5 та 15 млн дол. США на один проект. Так, після висновків IRENA на ці гроші можна розраховувати. Наша повноцінна участь в Агентстві дійсно відкриває широкі перспективи у галузі відновлювальної енергетики, адже там акумульована  найкраща практика – як розвинені країни йшли до того, аби 60 і 70% енергобалансу видобувати із відновлювальних джерел енергії, як, скажімо, у Німеччині. Це робиться не за один рік, треба створити у країні належні умови для бізнесу, аби було цікаво інвестувати у цю галузь.

УКРАЇНСЬКІ ЛІКАРІ ВРАЖАЮТЬ РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРОФЕСІЙНОЇ РОБОТИ

- Розкажіть, будь ласка, про співпрацю у сфері медицини. Читачам буде цікаво дізнатися, що українських фахівців тут знають і цінують.   

Бачимо по ЗМІ ОАЕ абсолютно позитивні відгуки про роботу українських лікарів

- Дійсно, надзвичайним попитом в ОАЕ користуються методи доктора Козявкіна та його відновлювальної медицини. Здебільшого, мова йде про хворих на ДЦП, післятравматичне лікування. В Еміратах є попит на фахівців високого класу, вони приділяють багато уваги медицині й створюють умови для роботи провідних світових клінік. Свідченням визнання методики було підписання меморандуму між Cambridge Hospital та трускавецькою клінікою, а у листопаді, під час візиту Глави держави, перша леді взяла участь в урочистому запуску першого курсу інтенсивної реабілітації на основі Методу Професора Козявкіна.

Зараз відбулася вже третя сесія, і ми бачимо по місцевому телебаченню та у пресі абсолютно позитивні відгуки, і приклади, коли діти, після багаторічного й коштовного лікування на Заході, отримують прогрес за декілька днів роботи наших лікарів. Це вражає! Початок роботи фахівців за цим методом сприяв збільшенню потоку медичних туристів до нашого Трускавця, адже пацієнти, отримавши першу позитивну динаміку, прагнуть продовжувати курс лікування вже в Україні.

Іншим прикладом може бути клініка холістичної медицини Людмили Васильєвої, яка свого часу відкривала в Україні перший гомеопатичний кабінет, а з потім переїхала працювати до ОАЕ, де відкрила медичний заклад в м.Дубай. Кілька років поспіль клініка Л.Васильєвої отримувала нагороди як кращий медичний заклад в ОАЕ, і вони справді свідчать про високі досягнення.

Ведеться робота над Меморандумом про співробітництво між міністерствами охорони здоров'я, він це співробітництво зміцнить ще більше.

- Під час тогорічної виставки Dubai Air Show Україна надзвичайно зацікавила ОАЕ своїми транспортними літаками.  ДП «Антонов» навіть домовилося з Об'єднаними Арабськими Еміратами про співпрацю у виробництві літаків Ан-132 і Ан-70. Як цей напрям розвивається зараз, чи планують сторони нові спільні проекти?

- Минулого року Україна справді була дуже потужно представлена на виставці, вона експонувала два літаки АН-70 та АН-132 і два модернізовані вертольоти «Мотор Січі». Дійсно, інтерес є, і об'єктивно – він лише зростає. За роки війни з Росією Україна зробила дуже багато, аби знайти заміну тим комплектуючим, які вироблялися спільно з Росією. Тому зараз ми надзвичайно цікаві для зовнішніх ринків, оскільки вже немає ситуації, коли треба було домовлятися із якоюсь третьою стороною. Це вже принесло свої позитивні результати, адже, як відомо, АН-132 – літак спільного виробництва України із Саудівською Аравією.

Саме у цьому контексті ми й побачили інтерес наших потенційних партнерів, у тому числі й з Об'єднаних Арабських Еміратів, які багато років вивчають і добре знають про наші можливості. Було підписано меморандум між ДП «Антонов» та еміратською стороною по модернізації, і можу засвідчити, що потенціал у спільному авіабудуванні дійсно є, адже попит на такі літаки, які виробляє «Антонов», дуже великий – як у світі, так і в регіоні, особливо якщо врахувати співвідношення ціна/якість. Зараз експерти з обох сторін продовжують працювати над можливістю запуску нових проектів.

- Беззаперечним досягненням двосторонніх відносин і, звичайно, показником роботи посольства, є початок дії безвізового режиму з ОАЕ.  Чи можемо уже оцінювати, як це змінило інтенсивність двосторонньої взаємодії? Тобто, чи стала країна привабливішою не лише для любителів подорожувати, а й представників бізнесу?

- Культурний обмін та бізнесові контакти між двома країнами будуть стрімко зростати. Запровадження безвізового режиму надало цьому процесу додаткового імпульсу.

Об'єднані Арабські Емірати поставили перед собою амбітну мету за три роки вийти на одне із перших місць у світі за показником привабливості свого паспорта. І вони впевнено йдуть до цієї мети. Усе частіше на тематичних заходах можна зустріти українських бізнесменів, які відвідують ОАЕ без будь-яких формальностей – брали квиток і прилітали, бо їм цікаво. Це надзвичайно стимулює співробітництво, особливо, коли мова йде про поїздки еміратців в Україну, адже бізнес тут дуже гнучкий, швидко реагує на усі зміни, тому інколи часові рамки оформлення віз могли їх стримувати.

У 2016 році 112 тисяч українців відвідали ОАЕ, у 2017 – 167 тисяч. Безвіз – гарна новина і для тих 12,5 тисячі українців, які постійно проживають тут, для їхніх рідних та близьких. 

За приблизними оцінками, можна очікувати збільшення десь на 30% кількості подорожуючих, і головним чином більше еміратців відвідуватиме Україну – як місцевий бізнес, так і туристи. 

- Хотілося б почути хоч пару слів про плани на 2018-й дипломатичний рік. Чи очікувати на візити на високому та найвищому рівнях?

- Під час візиту Президент України запросив прем'єр-міністра і віце-президента ОАЕ Мохаммеда бін Рашида аль-Мактума відвідати Україну з офіційним візитом, запрошення було із вдячністю прийняте. Також домовилися, що перед цим ми проведемо третю сесію двосторонньої торговельно-економічної комісії. У нас із об'єктивних причин у зустрічах такого рівня була пауза, чотири роки вони не проводилися і зараз ми активно працюємо над підготовкою. Обговорюватимемо близько 20-ти тем, серед яких – і військово-технічне співробітництво, і торговельно-економічна співпраця за різними напрямами, медицина, культура, відновлювальна енергетика. Цей масштабний захід дасть змогу окреслити тематику майбутніх зустрічей на найвищому рівні, напрацювати необхідні документи, остаточно їх погодити.

ОАЕ СПОДІВАЄТЬСЯ НА УЧАСТЬ УКРАЇНИ В EXPO 2020

ОАЕ поступово перетворюється на поважний міжнародний майданчик, де постійно відбуваються бізнес-форуми, виставки, політичні перемовини та дискусії. В яких із них братиме участь Україна?

- Безумовно, Україна братиме участь у всіх основних виставках, гарною новиною стало призначення генерального комісара України на виставці Expo 2020, яка буде проводитися в еміраті Дубай, та початок нашої активної підготовки до неї. Судячи з планів, захід має бути надзвичайно масштабним, він триватиме півроку та завершиться святкуванням 50-річчя створення ОАЕ.

- До 2020 року маємо ще багато часу, чи треба вже готуватися?

- Так, залишилося ще два роки, але існує чимало процедур, які вже треба почати виконувати – визначитися з темою, вирішити – чи будемо будувати власний павільйон, чи орендуватимемо. Якщо Україна вирішить брати участь зі своїм павільйоном, то будівельні роботи треба розпочинати вже в цьому році. Роботи надзвичайно багато. Цьому заходові тут приділяють багато уваги і дуже сподіваються на участь України. Але не менш важливо це і для нас самих, адже можна презентувати Україну не лише півроку, це можливість потім, на постійній основі використовувати цей павільйон, аби презентувати наші розробки, проекти, досягнення, усе, чим хочемо поділитися з регіоном та світом... 

Наталія Буквич. Абу-Дабі

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-