Три роки тому у центрі Москви вбили Бориса Нємцова

Три роки тому у центрі Москви вбили Бориса Нємцова

Укрінформ
Три роки тому, у самому центрі Москви неподалік Кремля, був убитий російський політик та опозиціонер Борис Нємцов (1959-2015).

Вбивство сталося за день до запланованого на перше березня у Москві опозиційного маршу "Весна", а також напередодні оприлюднення ним доповіді "Путін і війна", в якій він збирався продемонструвати докази участі російської армії у війні на Донбасі та причетності до цього самого Путіна. Як відомо, політик засуджував окупацію Росією українського Криму, закликав чинити ідеологічний тиск на Кремль. Нємцов пройшов шлях від ліберального реформатора в команді Бориса Єльцина до одного з найнепримиренніших опонентів путінського режиму.

Випускнику радіофізичного факультету Горьківського державного університету, а згодом кандидату фізико-математичних наук вдалося зробити блискучу політичну кар’єру (до речі, чимало тодішніх молодих російських політиків прийшли у владу з науки, з НДІ – один із прикладів – Борис Березовський). В політику Нємцов прийшов у 1990 році – тоді його обрали до Верховної Ради РРФСР. Вже наступного, 1991-го, стає довіреною особою Бориса Єльцина в Нижньогородській області під час президентських виборів. У серпні 1991 був призначений головою державної адміністрації Нижньогородської області (наймолодший політик на такій посаді).

1997 рік став вершиною в його політичній кар’єрі. Єльцин призначає Нємцова першим прем’єр-міністром РФ відповідальним за соціальний блок. Водночас він також був міністром палива та енергетики країни, очолював колегію представників держави в компанії Газпром. Про нього говорили як про одного з найяскравіших і найперспективніших російських політиків та ймовірного наступника Бориса Єльцина. Але економічна криза серпня 1998 року поклала край його президентським амбіціям, і він змушений був піти у відставку. Починалася нова сторінка в біографії Нємцова – опозиційна.

1999 року Нємцов разом з реформаторами Чубайсом і Гайдаром створює "Союзу правих сил", його обирають головою політради. Але у зв’язку з поганими результатами на виборах 2004 року йде у відставку з цієї посади. Після того працював в бізнесі, вважався одним з лідерів опозиції. Один зі співавторів гучних доповідей "Путін. Корупція", "Путін. Життя раба на галерах. Палаци, яхти, автомобілі, літаки та інші аксесуари" та "Зимова Олімпіада в субтропіках".

Читайте також: Площа Нємцова з'явиться сьогодні у Вашингтоні

Підозрюваних у вбивстві затримали через кілька днів після злочину. Присяжні визнали винними п'ятьох чеченців - заступника командира батальйону внутрішніх військ "Північ" Заура Дадаева, його родича Анзора Губашева, а також Шадіда Губашева, Темірлана Ескерханова і Хамзата Бабаєва. У 2017 році суд засудив їх до тюремних термінів від 11 до 20 років.

Замовники ж вбивства ("неустановленные лица" – саме так вони проходили у матеріалах слідства) не названі й не знайдені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-