Глава МЗС Німеччини примиряє Сербію і Косово

Глава МЗС Німеччини примиряє Сербію і Косово

Укрінформ
Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель вирушив у середу з візитом у Сербію і Косово, щоб спробувати переконати їх зробити рішучіші кроки у напрямі примирення і проведення реформ.

Своє послання глава німецького МЗС вже озвучив на зустрічі з сербським президентом Александром Вучич, передає кореспондент Укрінформу з посиланням на Twitter зовнішньополітичного відомства.

«ЄС є прикладом того, як із найсильнішої ворожнечі, з найважчих воєн і навіть геноциду, організованого нами, німцями, може утворитися партнерство і навіть дружба ... Ми зараз у Белграді і ми в Європі, і це повинно привести до того, щоб ця країна і її сусіди розвивалися в мирі і процвітанні і змогли в майбутньому стати членами сильного ЄС», - заявив міністр.

Він зазначив, що новий німецький уряд буде зацікавлений у знятті напруженості між Белградом і Приштиною.

Візит проходить напередодні 10-ї річниці незалежності Косова.

За словами речниці міністра Марії Адебар, для Німеччини особливо важливо, щоб відносини між двома сторонами нормалізувалися, щоб було знайдено взаємоприйнятне рішення гострих питань. «Це вкрай необхідно на шляху у напрямі ЄС», - пояснила вона. Зокрема, з керівництвом Сербії і Косова Габріель має намір поговорити про кроки назустріч, про примирення, а також про реформи, у тому числі про зміцнення правової системи, реформи управління, боротьбу з корупцією й організованою злочинністю. Саме у вирішенні цих проблем, рішення яких є умовою вступу в ЄС, Берлін вимагає від Белграда і Приштини рішучих кроків. Габріель заявив на прес-конференції з Вучичем, що західно-балканським країнам не потрібно чекати 2025 року, реформи потрібно провести вже сьогодні.

Читайте також: У Косово спрогнозували терміни "історичної угоди" з Сербією

Як відомо, для того, щоб вступити в ЄС, Сербія і Косово мають примиритися і покласти край «історичній ворожнечі». Для цього і сербській, і косовській владі потрібно переконати співвітчизників піти на болючий для обох сторін компроміс. Восени минулого року було оголошено про початок завершального етапу переговорів з метою нормалізації відносин за посередництва ЄС. Белграду, зокрема, доведеться визнати факт незалежності Косова. Приштині, у свою чергу, потрібно реалізувати домовленість про створення в краї співтовариства сербських муніципалітетів. Обидва уряди хочуть винести ці питання на загальнонародне обговорення.

При цьому Єврокомісія минулого тижня знову підтвердила європейські перспективи для країн Західних Балкан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-