Главу чеченського

Главу чеченського "Меморіалу" визнали політв'язнем

Укрінформ
Правозахисний центр "Меморіал" визнав політв'язнем главу представництва організації в Чечні Оюба Тітієва, заарештованого за звинуваченням у зберіганні наркотиків.

Заяву опубліковано на сайті організації.

"Правозахисний центр "Меморіал" вважає Оюба Тітієва політв'язнем. Ми вимагаємо його негайного звільнення та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до фабрикації його кримінальної справи", - підкреслюється в заяві.

На думку організації, обставини переслідування дозволяють вважати, що "Оюб Тітієв був позбавлений волі з метою припинення його ненасильницької публічної діяльності, спрямованої на захист прав людини та основних свобод". При цьому підкреслюється, що "позбавлення волі було застосоване в порушення права на справедливий судовий розгляд, інших прав і свобод, гарантованих Конституцією РФ, Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод, і грунтувалося на фальсифікації доказів злочину при відсутності події".

Правозахисники наполягають, що незаконним переслідуванням Тітієва чеченська влада хоче припинити його публічну діяльність. У "Меморіалі" нагадують, що представники керівництва республіки неодноразово негативно висловлювалися на адресу правозахисних організацій. В якості прикладу наводиться, зокрема, заява глави Чечні Рамзана Кадирова, який назвав правозахисників "ворогами народу", а самого Тітієва – "наркоманом".

У прес-релізі "Меморіалу" також ідеться про численні порушення при розслідуванні справи і стеження за адвокатом Оюба Тітієва.

Читайте також: Канада засудила переслідування Кремлем правозахисників

Як повідомлялося, главу чеченського "Меморіалу" затримали 9 січня, а пізніше заарештували на два місяці за звинуваченням у зберіганні наркотиків. За словами правозахисника, справа проти нього сфабрикована, а наркотики йому підкинули в машину поліцейські. Провідні міжнародні правозахисні організації закликали російську владу звільнити Тітієва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-