У вічній мерзлоті на Алясці виявлені великі поклади ртуті

У вічній мерзлоті на Алясці виявлені великі поклади ртуті

Укрінформ
Дослідники з Геологічної служби США припускають, що у вічній мерзлоті Північної півкулі міститься 793 мільйонів кілограмів ртуті.

Якщо ця мерзлота розтане, наслідки для людства можуть бути трагічними, йдеться в статті Science Alert.

Автори роботи вивчили зразки керна з вічної мерзлоти Аляски. Вчені досліджували 13 кернів з глибини від одного до двох з половиною метрів. Зразки були взяті з 2004 по 2012 роки в різних точках Аляски.

Аналіз показав, що у вічній мерзлоті ртуті міститься в десять разів більше, ніж було отримано за останні 30 років через антропогенну діяльність.

Сумарно в областях вічної мерзлоти, за оцінками вчених, знаходиться близько 800 кілотонн ртуті. Це значення більш, ніж в 2 рази перевищує сумарний вміст ртуті в інших місцях, включаючи грунт, океан і атмосферу, пише Новое время.

"Близько 24% всього грунту Землі становить вічна мерзлота, і саме в ній знаходяться величезні запаси ртуті. Що станеться, якщо вічна мерзлота розтане? Наскільки далеко пошириться ртуть? Це питання, на які ми маємо відповісти", - зазначив провідний автор дослідження Пол Шустер.

Читайте також: Білі ведмеді голодують із-за глобального потепління - дослідження

На думку авторів роботи, танення льодовиків, яке викликане глобальним потеплінням, може привести до катастрофи. Метал, який вивільнюється, перетворюється на токсичну метилртуть. Це з'єднання є небезпечним токсином, який викликає порушення роботи нервової системи, починаючи від ураження рухових функцій і закінчуючи дефектами розвитку мозку.

"Аляска і інші північні регіони можуть виявитися в зоні забруднення метилртуттю. Всі ці території, на яких ведеться переважно натуральне сільське господарство, будуть отруєні", - вважає Шустер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-