На Мальдівах вимагають імпічменту президента, парламент оточила армія

На Мальдівах вимагають імпічменту президента, парламент оточила армія

Укрінформ
На Мальдівах військові оточили парламент і заарештували двох опозиційних депутатів на тлі поглиблення кризи через відмову президента Абдулли Яміна звільнити політв'язнів.

Про це повідомляє Al Jazeera.

Як зазначається, сьогодні Верховний суд країни має вирішити, чи відстороняти президента від виконання обов'язків. Крім того, генеральний прокурор попередив про можливі заворушення.

"Ми отримали інформацію, що може статися те, що призведе до кризи національної безпеки", - сказав генпрокурор.

Він також заявив, що уряд не виконуватиме розпорядження в разі, якщо Верховний суд оголосить імпічмент президенту.

Об'єднана опозиція у свою чергу заявила про можливість захоплення влади на островах військовими, щоб зберегти владу чинного президента. Також опозиціонери звинуватили генпрокурора в залякуванні суддів.

Читайте також: Верховний суд Мальдів випустив з в'язниці екс-президента і лідерів опозиції

Раніше Верховний суд повернув мандати 12 депутатам з числа опозиції, і це дало змогу запустити процес імпічменту. Проте двох із цих депутатів заарештували після повернення на Мальдіви за звинуваченням у хабарництві.

Опозиція вимагає негайно звільнити затриманих колег. Командувач армії Ахмед Шіам, який підтримує президента, заявив, що військові "не будуть чекати і спостерігати, як Мальдіви переживають кризу".

Між тим, повідомляється, що політично нейтральний генеральний секретар парламенту Ахмед Мохамед у неділю раптово пішов у відставку, пославшись на особисті причини за день до відкриття сесії. Мохамед сказав, що він буде дотримуватися окремої ухвали Верховного суду, в якій вказана необхідність відновлення на посадах 12 законодавців, які торік перейшли на бік опозиції. Дозвіл їм повернутися в законодавчий орган залишить парламент країни без пропрезидентскої більшості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-