Вибори в Чехії: популізм проти інтелігентності

Вибори в Чехії: популізм проти інтелігентності

Укрінформ
Мілош Земан чи Їржі Драгош?

У п'ятницю у другій половині дня розпочинається голосування у другому турі президентських виборів в Чехії, яке триватиме до обіду 27 січня.

Ім'я нового президента Чеської Республіки може стати відоме вже у суботу ввечері. Якщо при підрахунку голосів не відбудеться ніяких випадковостей. Різниця між двома кандидатами буде такою незначною, що оголошення результатів затягнеться до того часу, поки не підрахують все з точністю до одного. Ім'я нового президента Чехії - або Мілош Земан, або Їржі Драгош. Саме вони вийшли у другий тур після першого, що відбувся в республіці 12-13 січня.

Фото: CTK
Фото: CTK

НІЗДРЯ В НІЗДРЮ

Незважаючи на значний відрив Земана від найближчого конкурента два тижні тому – 38,56% голосів проти 26,6% – прогнози щодо результату вирішального туру зовсім не однозначні. Укрінформ поцікавився думкою деяких чеських експертів.

Аналітик Мілан Ніч, який працює зараз у берлінському мозковому центрі, Німецькому товаристві зовнішньої політики, вважає, що симпатії в цілому розподіляються порівну. За його оцінкою, вони зовсім трохи схиляються на користь Драгоша, який, втім, цілком може програти з мінімальним відривом.

Експерт зазначає, що деякі виборці, а таких чимало, приймуть рішення в останній момент. Після першого туру всі, крім одного, переможені кандидати закликали своїх прихильників віддати голоси Драгошу. Однак, було б наївно автоматично зарахувати голоси на його користь.

До того ж, результат багато в чому буде залежати від явки виборців. Земан отримає перевагу, якщо прийде масово голосувати село, електорат екстремістських партій. Драгоша ж в основному підтримує інтелігенція. Але своєю зовнішньою стриманістю він може «демобілізувати» електорат у Празі та інших великих містах, де колишньому президенту Академії Наук симпатизує більше людей. Ніч вважає недоліком Драгоша те, що той відмовчувався після першого туру і «не створив достатнього заряду», хоча у суспільстві накопичилося багато «антиземанівської енергії». Драгоша, продовжив думку експерт, який має гарні, з точки зору чехів, якості, щоб стати президентом, якого поважають, не дуже «видно», він не публічний і не створює емоцій». Причина – і в індивідуальному стилі, і у відсутності досвіду в політиці у вченого-фізика.

До речі, під час теледуелі (всього їх було дві за всю кампанію – у минулий вівторок і четвер) Земан дорікнув супернику за цю недосвідченість. За оцінками спостерігачів, якщо у другому двобої сили були більш-менш рівніми, то перший виграв Земан. Він був якщо і не більш переконливим, то як мінімум більш напористим. Він навіть спробував використати проти Драгоша зауваження останнього про те, що і на парламентську, і на президентську виборчу кампанію в республіці були спроби російського впливу. «Ви образили виборців і зробили з них натовп, яким маніпулюють іноземні спецслужби», – оголосив Земан, викликавши радісні емоції у залі (цікаво, хто взагалі підбирав публіку на шоу, вона поводилася жахливо).

Портал Demagog.cz, проаналізувавши усі висловлювання чинного президента в перших теледебатах, з'ясував, що «з 23 заяв Земана 9 були доказово помилковими, 10 – вводять в оману, 11 – істинними і 2 – такими, що не перевіриш». Втім, це одкровення швидше за все, буде мати на уми виборців значно менший ефект, ніж емоції від виступу в ефірі політика, який безпардонно перебивав опонента і протиставив гумор і глузування серйозності Драгоша. Той же – намагався відповідати відверто і чесно (хоча теж не завжди), а також надто ввічливо. Чого фізику дійсно не вистачає, так це харизматичності.

Фото: AP Photo/Petr David Josek
Фото: AP Photo/Petr David Josek

ЯКЩО НЕ КОМПРОМАТ, ТАК ДЕМАГОГІЯ

Практично відразу після завершення першого туру, сюрпризом якого став успіх продемократичних ліберальних кандидатів, які отримали в сумі понад 50% голосів, почалася хвиля спроб дискредитувати Їржі Драгоша. На це звертає увагу празький політолог Якуб Мучка. «Драгоша спробували виставити і педофілом, і масоном, і плагіатором, і агентом колишньої комуністичної державної безпеки», – перераховує він у розмові з автором. Уся ця нісенітниця активно поширюється різними альтернативними веб-сайтами і (чомусь це не дивує) підтримується російськими державними ЗМІ.

Але якщо незграбні спроби проймуть і не всіх, адже багато хто з них просто шиті білими нитками, то такий випробуваний і перевірений Земаном прийом як демагогія діє досить ефективно. Теми вибираються для чеського суспільства чутливі – міграція, біженці або роль Чехії в інтеграції в ЄС...

П'ять років тому, на попередніх виборах, коли підтримка двох кандидатів – Мілоша Земана і Карела Шварценберга – також була практично рівною, перший зумів намацати найболючішу точку і виграв вибори. Цієї больовою точкою, нагадує Мучка, виявилася травмуюча частина чеської національної пам'яті – насильницька колективна депортація німців з країни після закінчення Другої світової війни. На ній команда колишнього прем'єра і зіграла, організувавши компромат (який згодом не підтвердився) про зв'язки сім'ї дружини суперника з нацистами.

Зараз для «дезінформаційної демагогії» відповідними темами є, наприклад, можливий зв'язок зі спецслужбами колишньої Чехословаччини. У Їржі Драгоша, треба зазначити, є люстраційний сертифікат, але головне – подати думку, щоб народ замислився. Або, наприклад, заявити, що Драгош підтримує імміграцію в країну мусульман (хоча це не зовсім так), запрошуючи таким чином терористів. Або сказати, що вчений у разі обрання одразу введе в обіг євро, буде підтримувати розміщення американських військ на чеській території і взагалі є ставлеником Брюсселя. Комусь може здатися безглуздим, але ставлення чехів до ЄС зовсім непросте, так що такий «ярлик» може відвернути електорат.

«Земан грав брудно 5 років тому, грає брудно і зараз. Його команда йде ва-банк», – погоджується Мілан Ніч.

Фото: aktualne.cz
Фото: aktualne.cz

ЧЕСЬКИЙ ТРАМП

Про роль інформаційних вкидань і пропаганди не з чуток знає і Якуб Янда, заступник директора празького центру "Європейські цінності" та програми Kremlin Watch. Ця структура, крім іншого, займається моніторингом фейків, які з'являються в ЗМІ і соцмережах. Земана Янда називає «троянським конем Кремля», оскільки той поширює російську позицію не лише у власній країні, але і на міжнародний арені, а також грає в самій Росії роль «європейського лідера, який підтримує президента Путіна».

А ще його називають «чеським Трампом» – за популізм і нерідко скандальні заяви. І за те, що той, як і американський президент, «мало любить і Євросоюз, і НАТО».

Нинішні вибори Янда вважає найважливішими, починаючи з 1989 року. Якщо Драгош переможе, це буде тріумфом європейської ліберальної ідеї, каже експерт. Однак, у прогнозі кореспондентові Укрінформу віддає перевагу Земану, вважаючи, що все ж таки проголосують за нього, хоча і вкрай незначною більшістю. Ліберали у Чеській Республіці покладають великі надії на те, що Драгош відновить підмочену репутацію країни як оплоту західних цінностей. Але в той же час, ймовірність перемоги популістського, відверто проросійського кандидата, який безпосередньо підтримується Кремлем, все ж досить висока, вважає експерт.

До речі, про підтримку. За деякими даними, на кампанію Земана було витрачено 9 млн євро. Походження цих грошей до кінця не зрозуміле. Напередодні виборів Проект з дослідження корупції та організованої злочинності – OCCRP – видав компромат вже на людей з близького оточення президента. Він повідомив про те, що основним фінансистом кампанії Земана є Ярослав Стрнад, який займається багаторічною таємною торгівлею зброєю з Балканами.

Фото: aktualne.cz
Фото: aktualne.cz

«Давайте не будемо обирати президента з брудними грошима і російською або китайською лінією», – закликали відомих у Чехії публічних осіб напередодні другого туру виборів. Вони написали відкритого листа, в якому закликали президента Мілоша Земана розкрити імена всіх спонсорів, а уряд Чеської Республіки – запросити інформацію у розвідслужб про фінансування президентської кампанії і опублікувати її прозоро, «з метою збереження цілісності демократичних виборів». Серед підписантів – колишній міністр оборони, директор канцелярії президента Республіки і посол ЧР в Росії Любош Добровський, колишній заступник міністра закордонних справ і посол у США, Росії, Швеції та Ірландії Петр Коларж, колишній директор з питань цивільної розвідки (IZSI) Петр Земан (загалом більше дюжини осіб). У документі вказується на те, що радник президента Мартін Неджедлі не соромлячись розповідає про свою роботу в Кремлі, лобіюючи російські енергетичні компанії і фактично очолюючи непрозору президентську виборчу кампанію.

Не віриться, що Земан і справді на цей лист відповість. У будь-якому разі, хто б не став президентом республіки, стабільності в ній не буде. Чеське суспільство розколоте навпіл, що показує і приблизно рівний розподіл голосів між двома політичними лініями. А тут на додачу ще й урядова криза: на тижні, що минає, президент таки підписав відставку кабінету. Крок цей технічний, і уряд Андрія Бабиша може працювати ще не один місяць. Але загроза дострокових парламентських виборів більш ніж ймовірна. Що ж, Чеська Республіка цілком у «тренді» нинішньої нестабільності, котра стрясає Європу останнім часом...

Ольга Танасійчук, Прага-Берлін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-