Новий уряд Польщі: чи буде пом`якшення риторики щодо України?

Новий уряд Польщі: чи буде пом`якшення риторики щодо України?

Аналітика
Укрінформ
Експерти оцінюють кадрові зміни в польському уряді з обережним оптимізмом

У складі польського уряду врешті відбулися зміни, які анонсувалися ще в жовтні минулого року. Посади втратили п'ять міністрів. Серед них – очільник зовнішньополітичного відомства Вітольд Ващиковський та оборонного – Антоній Мацеревич.

Новий уряд Матеуша Моравецького – це поєднання добре відомих, "старих" міністрів, які мають сильну позицію у правлячій коаліції, та нових облич, близьких за поглядами до прем'єра. З огляду на характер персональних та структурних змін в уряді, прем'єр Моравецький робитиме ставку на економічний розвиток Польщі – посилено працюватиме над залученням додаткових інвестицій, підтримуватиме розвиток підприємництва та новітніх технологій.

У контексті змін в уряді Польщі варто звернути увагу на кілька важливих фактів. Свої посади втратили міністри, які зазнавали найбільше критики як всередині країни, так і за кордоном. Ідеться про Ващиковського та Мацеревича, а також – міністра екології Яна Шишка, який попри протести Єврокомісії, фактично, схвалив вирубку Біловезької пущі. У новому уряді вирішено розбудувати економічний блок: разом із міністерством фінансів працюватиме видозмінене міністерство інвестицій та розвитку, а також – нове міністерство – підприємництва та технологій.

Матеуш Моравецький / Фото: ZIK / EPA / UPG
Матеуш Моравецький / Фото: ZIK / EPA / UPG

Усі три відомства економічного блоку очолили довірені люди прем'єра Моравецького, які донині працювали під його керівництвом на посадах заступників міністрів. Зокрема, міністром фінансів стала 43-річна Тереза Червінська, яка народилася в Латвії.

У відставку відправили міністра цифрових технологій Анну Стрежинську. На її місце нікого не призначили, тимчасово роботою відомства керуватиме безпосередньо прем'єр Моравецький.

З точки зору українсько-польських відносин найбільше зацікавлення викликають зміни на посадах глав МЗС та національної оборони, адже ці міністерства та їх очільники найтісніше співпрацюють з Україною. Ними керуватимуть Яцек Чапутович та екс-глава МВС Маріуш Блащак. Призначення першого стало повною несподіванкою, адже серед усіх кандидатів, які розглядалися на високу посаду, його прізвище жодного разу не називалося.

Про останні зміни в польському уряді та можливі прогнози щодо українсько-польських відносин Укрінформ розпитав політологів й експертів.

ЕКСПЕРТ ЧАПУТОВИЧ І ФУНКЦІОНЕР БЛАЩАК

Анджей Шептицький, Варшавський університет:

- Загалом, ці зміни не є якоюсь революцією, але це краще, ніж було. Чапутович – це добра зміна на посаді міністра. Ващиковський був дуже проблематичною і конфліктною фігурою, його заяви не відповідали стандартам, яким повинен відповідати міністр закордонних справ європейської країни. Це добре розуміли у владі.

Анджей Шептицький
Анджей Шептицький

Чапутовича я знаю і поважаю як науковця. Він очолював Національну академію держуправління, тобто в нього є досвід дослідницької роботи, вивчав теоретичні питання міжнародних відносин. У нього є міжнародний досвід, і хоч невеликий, але також і досвід державного чиновника. Це все позитивні фактори, які допоможуть йому відрізнятися від Ващиковського.

Слабкою стороною Чапутовича може бути його позиція в уряді. Міністрами в урядах стають або професійні політики, або експерти у своїх сферах. Очевидно, що у політичних міністрів є більше можливостей для втілення своїх задумів,  ніж в експертів. Експерти не завжди можуть зробити те, що бажають, і їх легко зняти з посади, адже в них немає політичної підтримки. І саме в цьому полягає  слабкість Чапутовича. У контексті польсько-українських відносин він не буде головним архітектором цієї політики. Однак сподіваюся, що за його керівництва у міністерстві не виникатиме таких скандалів, як у період Ващиковського. Складні відносини між Польщею та Україною не виникали через Ващиковського, але у зв'язку з позиціями польської та української сторін. Поки що складно однозначно сказати, що принесе призначення Чапутовича для відносин з Україною.

Новий міністр національної оборони Блащак є партійним функціонером PiS, і за межами партії на політичному рівні він не функціонує. Коли Блащак очолював МВС, він активно включився в кампанію проти біженців і мігрантів. Тому, є загроза, що це якимось чином може вплинути на його підхід до України.

ВСЕ ЗАЛЕЖАТИМЕ ВІД МОРАВЕЦЬКОГО

Павел Коваль, Польська академія наук:

- Цей уряд наполовину складається з найвпливовіших партійних діячів PiS, які очолили найважливіші відомства, а також кількох міністрів, які до цього часу тісно співпрацювали з прем'єр-міністром Моравецьким. Після першого місяця перебування на посаді прем'єра Моравецького складно сказати, якою буде зовнішня політика його уряду у східному напрямку. Оцінювати треба буде дії, а не декларації. Східна політика польського уряду до цього часу не була виключною проблемою міністра Ващиковського. Тому, його заміна зовсім не означає, що політика уряду буде іншою. Ключове питання: чи з призначенням прем'єра і міністрів зараз зміниться політика всього уряду? Я не надавав би значної ваги заміні конкретних міністрів, хоча добре оцінюю доробок і життєвий шлях міністра Чапутовича.

Павел Коваль
Павел Коваль

Новий міністр оборони Блащак – дуже важливий та впливовий політик у правлячій партії. Але чи це призведе до якихось змін в політичному напрямку?  Знову ж таки – усе буде залежати від політики всього уряду.

СПОДІВАННЯ НА ПОЗИТИВ

Даріуш Матерняк, Центр досліджень "Польща-Україна":

- Зміна на посаді глави МЗС є позитивним кроком, оскільки Чапутович, як відомо, має досвід роботи в МЗС, Національній академії держуправління, Інституті міжнародних відносин. Саме тому він добре підготовлений до виконання функції міністра. Є сподівання, що його політика у східному напрямі, особливо у відносинах з Україною, не буде насичена помилками – як особистими, так і його співпрацівників. У цьому контексті можна згадати скандальне висловлювання голови політичного кабінету міністра Ващиковського Яна Париса про те, що з точки зору Польщі існування України не є важливим.

Даріуш Матерняк
Даріуш Матерняк

Складно однозначно сказати, як виглядатиме політика нового міністра у східному напрямі, але є сподівання, що його підхід буде більш прагматичним і професійним.

Зміна на посаді глави міноборони також є позитивною. Звичайно, можна нарікати, що цю посаду знову обійняв політик, а не фахівець. Але багато залежатиме від того, яку команду підбере собі новий міністр. Доробок Мацеревича, на жаль, не можна назвати позитивним: крім обіцянок, жоден із важливих контрактів на модернізацію польською армії не було реалізовано. Тому потрібно сподіватися, що новий міністр надолужить прогалини.

*  *  *

Отже, польські експерти оптимістично налаштовані щодо змін у польському уряді, проте реальні оцінки давати не поспішають – радять дочекатися перших результатів.

Нового главу МЗС Яцека Чапутовича польські експерти вважають достойною заміною Вітольду Ващиковському. Разом із тим, політологи підкреслюють: це зовсім не означає зміну у векторі польської політики щодо України, скоріше – певне пом'якшення риторики. Слабкою стороною Чапутовича називають відсутність політичної підтримки у середовищі PiS. Це може означати, що новопризначений не зможе бути самостійною політичною фігурою.

Призначення новим главою міноборони Польщі Маріуша Блащака експерти вважають вдалим та обдуманим кроком. Однак, щодо українсько-польських відносин існують певні ризики: питання міграції, яким він активно займався на посаді глави МВС, може вплинути на його ставлення до України на новій посаді.

Юрій Банахевич, Варшава.

Перше фото: polskieradio.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-