Молдова: Третє відсторонення Додона

Молдова: Третє відсторонення Додона

Укрінформ
Президент Молдови продовжує захищати інтереси Росії, навіть порушуючи Конституцію своєї країни

Новий рік громадяни Молдови зустріли, як і прийнято, з феєрверками, концертами та подарунками. І з надією, що «сокира війни» між гілками влади буде зарита назавжди, а парламент країни, уряд і президент займуться вирішенням внутрішніх проблем. Але рік почався з нових протистоянь і загострення конфлікту.

Президент Ігор Додон вніс особливий колорит у святковий виступ, приєднавши до нього і привітання дружини, Галини Додон. Трохи здивувала інформація про те, що президент Путін привітав Ігоря Додона з Новим роком. Персонально, через особливе до нього відношення. Своєрідною «оскомою» став навіть не сам цей факт, а те, що Путін міг би до особистого привітання Додона додати кілька слів і для громадян країни... Не склалося, як говориться. Однак і на цьому новорічні «сюрпризи» не закінчилися.

ПОЛІТИЧНІ «ПЕТАРДИ»

Буквально на другий день нового 2018-го новинні сайти зарясніли «терміновими» інформаціями. За рішенням Конституційного суду, президент Молдови Ігор Додон вдруге за останні кілька місяців був відсторонений від посади. Тимчасово. За його чергову відмову підписати указ про нові призначення (п'ять міністрів і два віце-прем'єри) в уряді Павла Філіпа.

Здавалося б, нічого особливого не сталося. Молдовани останнім часом почали звикати до протистояння проросійського президента Додона і правлячої в країні коаліції. І якщо раніше висока інстанція, яка називається Конституційний суд, згадувалася у пресі вкрай рідко, у зовсім виняткових випадках, то сьогодні вона стала арбітром у цьому протистоянні і закріпилася сходинкою вище уряду, парламенту і президентури.

У міру наближення країни до парламентських виборів, призначених на осінь 2018 року, це протистояння наростає. Своєрідним «каталізатором» слугує те, що вибори вперше пройдуть за новою змішаною системою: 51 депутат парламенту (зі 101) обиратиметься за партійними списками, а інші 50 – по одномандатних округах.

І хоч до них ще, як до Місяця пішки, кожна політична сила вже «тягне ковдру» на себе, вибираючи «стратегію і тактику» боротьби за голоси виборців.

Ось і президент Ігор Додон публічно заговорив про можливі фальсифікації підсумків голосування. І, у випадку цих ймовірних фальсифікацій, глава держави обіцяв своєму електорату провести масштабні акції протесту. Аж до революції, яку він сам виявив готовність «очолити», якщо правляча коаліція намагатиметься відібрати голоси у пропрезидентської Партії соціалістів.

Говорив Ігор Додон і про нібито плановане зняття з виборів Партії соціалістів, хоча саме ця політична сила до недавнього часу займала першу сходинку рейтингів. Однак, популярність соціалістів помітно знижується. Не виключено, що левову частку падіння рейтингу складають відсторонення президента від влади. Нехай тимчасові, але досить хворобливі. Саме тому більшість політичних експертів Молдови схильні вважати, політичне протистояння між правлячою проєвропейською коаліцією на чолі з Демократичною партією і відверто проросійським президентом Ігорем Додоном, яке посилюється, і є негласним початком боротьби за голоси молдавських виборців. Тому рік у Молдові має бути не просто «гарячим», але і доленосним.

БЕЗ КОНСЕНСУСУ І ДІАЛОГУ

Повноваження президента перейшли до спікера парламенту Андріана Канду. Так вже було з призначенням міністра оборони у жовтні минулого року, коли Ігор Додон вперше був тимчасово відсторонений від посади. Саме він і підпише укази про нові призначення і прийме присягу у нових членів уряду.

Андриан Канду
Андріан Канду / Фото: Gagauz News

За свою майже тридцятирічну історію незалежності Молдова вперше стикається з такою неординарною ситуацією. Безумовно, розбіжності існували й раніше, але вдавалося знайти «золоту середину» і без залучення до цього Конституційного суду. Але, як казав класик, «пани б'ються, а у мужиків чуби тріщать».

У своєму новорічному зверненні до громадян президент Молдови Ігор Додон визнав існування серйозних проблем між гілками влади і закликав до консенсусу і діалогу. Але сьогодні ані діалогу, ані консенсусу, на жаль, не спостерігається.

БУРЯ В СКЛЯНЦІ ВОДИ...

З урахуванням того, що зима цього року, як і сам Новий рік, видалася зовсім безсніжною, словосполучення «сніжний ком» виглядає особливо сумно. Але саме як «сніжний ком» накочуються на країну політичні новини. Напередодні Різдва Христового за Григоріанським календарем, яке святкують багато жителів Молдови, також не обійшлося без «подарунка».

Президент Ігор Додон повторно відмовився підписати закон про протидію російській пропаганді. З одного боку, це зрозуміло: настільки часті зустрічі Ігоря Додона з президентом Росії не передбачають будь-яких недружніх кроків щодо лідера РФ. Хоча політолог Віталій Андрієвський вже пожартував у соцмережах, що «Молдова грубо втручається у майбутні президентські вибори в Росії». Швидше за все, саме політична відданість Росії і готовність захищати її інтереси у Молдові стали причиною настільки хворобливої реакції у першопрестольній на тимчасове відсторонення Ігоря Додона.

Один із керівників комітетів російської Держдуми у справах СНД Леонід Калашников відкрито закликав до масових народних протестів, вбачаючи у цьому єдиний вихід із ситуації. Багато експертів вважають таку заяву грубим втручанням у внутрішні справи суверенної Молдови. Місцеві журналісти, з притаманною їм часткою іронії, назвали заклик російського депутата всього лише «хвилями в тазику» або «бурею в склянці води». Хоча, вплив такого заклику не настроєю на гумор.

Може, саме час «зарити сокиру війни» і час, виділений «для Москви», витратити на обговорення внутрішніх проблем Молдови, почавши конструктивний діалог з правлячою коаліцією, парламентом і урядом країни?

Павел Филипп / www.moldova.md
Павло Філіп / www.moldova.md

В одному зі своїх останніх інтерв'ю місцевим ЗМІ прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп заявив: «Незважаючи на всі прагнення Додона зробити Росію стратегічним партнером Молдови, країна у цьому напрямку не просунулася ні на крок, і саме після його перемоги на президентських виборах відносини між двома країнами значно погіршилися». За словами прем'єра, до 2016 року (рік обрання Ігоря Додона президентом) між владою Молдови та Росії існував більш-менш конструктивний діалог і відновила роботу міжурядова комісія з торговельно-економічного співробітництва. Після грудня 2016 року діалог був зведений до нуля.

Молдовський прем'єр підкреслює, що погіршення взаємин було викликано прагненням Ігоря Додона «монополізувати відносини з Кремлем».

З більш жорсткою критикою на адресу президента виступили інші молдовські політики, серед яких і екс-міністр оборони Молдови, лідер партії Національної єдності Анатол Шалару. Після відмови президента підписати закон про заборону російської політичної телевізійної пропаганди він заявив, що Додон не президент Молдови, оскільки захищає інтереси іншої країни.

НЕМАЄ НІЧОГО БІЛЬШ ПОСТІЙНОГО, НІЖ ТИМЧАСОВЕ

Поки жителі Молдови віддавалися новорічних мріям і сподіванням на «зариту сокиру війни», у п'ятницю, 5 січня, Конституційний суд країни приступив до розгляду ще одного позову депутата парламенту Серджіу Сирбу про тимчасове (вже починає здаватися постійним) відсторонення президента від посади. Цього разу через його повторну відмову підписати закон, який забороняє ретрансляцію на території країни російської телевізійної політичної пропаганди. Молдовани і «оком моргнути не встигли», як Додона усунули і втретє...

Игорь Додон / Фото: globallookpress.com
Ігор Додон / Фото: globallookpress.com

Нагадувати про Конституцію Молдови, де чітко прописано, що президент зобов'язаний підписати закон, якщо за нього повторно проголосував парламент, стає вже якось непристойно.

Зінаїда Гурська, Кишинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-