Новий рік, Навруз, Рош га-Шана - коли і як відзначають зміну років в різних країнах

Новий рік, Навруз, Рош га-Шана - коли і як відзначають зміну років в різних країнах

Укрінформ
Новий рік – одне з тих рідкісних свят, яке чи не одностайно відзначається семимільярдним населенням Землі.

Новорічні свята єднають усіх, незалежно від національності, віросповідання і кольору шкіри, при цьому форми та традиції святкування Нового року у різних країнах подібні тільки в одному: це символічна межа  між минулим і прийдешнім, повідомляє Укрінформ.

Символічний «перевал» з 31 грудня на 1 січня – це європейська традиція, яка поширилися на багато країн світу на різних континентах.

А от в Китаї, на відміну від європейської традиції, постійної дати початку року немає, кожен рік вона припадає на різний час. Цього року, наступний 4716 рік за китайським календарем настане 16 лютого. Проходити він буде під знаком жовтої Собаки. Варто зазначити, що в Піднебесній початок року – головне свято країни, і святкується воно 15 днів.

Новий рік у багатьох тюркських народів припадає на день весняного рівнодення – 20 або 21, 22 березня і називається Навруз. Ця дата своїми витоками сягає доісламської релігії  – зороастризму. Символ свята – пророщені зерна пшениці, які ототожнюються з торжеством нового життя після неплідної зими.

В Індії відзначається аж чотири Нових роки. В березні - в південних штатах, у квітні – в північних, у липні-серпні – в Кералі (штат на південному заході Індії), а в жовтні – у західних провінціях. У програмі святкувань – яскраві тканини, шафранового кольору прапори, міріади ліхтариків, фрукти і море солодощів.

Новий рік в ісламі починається в перший календарний місяць Мухаррам - день переселення пророка в Медину. І оскільки ісламський календар грунтується на русі Місяця, то дата свят щороку змінюється. Цього року Новий 1480 рік за Хіджрою мусульмани будуть зустрічати 11 вересня.

Єврейський Новий рік – Рош га-Шана, відзначається восени, у вересні-жовтні. Рош-га-Шана, дослівно «голова року», це час, коли Всевишній визначає, яким буде прийдешній рік для кожної конкретної людини. В 2018 році, згідно з юдейським календарем, відзначатимуть настання нового 5779 року 9 вересня.

Щодо України, то новолітування склалася навдивовижу строкато. Наші  пращури початком нового року вважали, цілком закономірно, весну - час пробудження природи. Із запровадженням християнства в Київській Русі релігійний календар переніс початок нового року з весни на 1 вересня. Російська імперія (на той час ще Московія, адже імперією вона стала в 1721), до якої входила й значна частина українських земель, була чи не єдиною країною зі старим літочисленням. Щоб якось уніфікувати цю розбіжність, Петро І запропонував церковникам перенести Новий рік з вересня на 1 січня. Утім, і ця дата виявилась не остаточною. У лютому 1918 року в Україні був запроваджений григоріанський календар. Проте, церковне відзначення не змінилося. Відтак у нас співіснують дві дати початку року: офіційна – 1 січня і релігійна – 14 січня.

Втім, якими б не були традиції, звичаї та релігійні переконання, кожна людина на Землі в перший день Нового року мріє про світле й ліпше майбутнє, про те, що прийдешній рік буде щасливішим за минулий. Тож з Новим роком!

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-