Влада Ірану каже, що силовики не причетні до загибелі демонстрантів

Влада Ірану каже, що силовики не причетні до загибелі демонстрантів

Укрінформ
Заступник губернатора іранської провінції Лорестан Хабіболла Ходжастепур підтвердив загибель двох демонстрантів у західному місті Доруд і заперечив причетність до цього іранських силовиків.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Жодного пострілу не було зроблено поліцією й силами безпеки. Ми знайшли докази участі ворогів революції, груп Такфірі (термін, яким називають сунітських бойовиків, особливо членів «Ісламської держави» - ред.) та іноземних агентів у цьому зіткненні», - сказав Ходжастепур в ефірі державного телебачення.

28 грудня сотні людей вийшли на вулиці в Мешхеді, протестуючи проти високих цін. Люди скандували антиурядові гасла. 29 грудня проурядове ополчення розігнало антиурядових демонстрантів у місті Керманшах на заході країни, коли протести поширилися в Тегерані та інших містах.

30 грудня протести продовжилися, вони супроводжувалися заворушеннями. Цього ж дня, за даними державного телебачення, у близько 1200 містах відбулися провладні мітинги.

Протягом трьох днів акцій десятки людей арештували.

Читайте також: В Ірані тривають арешти учасників акцій протесту проти підвищення цін на продукти

Сполучені Штати засудили арешти, а американський президент Дональд Трамп попередив Тегеран про те, що «світ спостерігає». Трамп написав, що іранський уряд має поважати права людей.

За останній період ціни на багато основних продуктів харчування зросли в Ірані на 40 відсотків. За даними Центробанку країни, інфляція становить близько 10 відсотків. Безробіття в цьому фінансовому році склало 12,4 відсотка, що майже на півтора відсотка більше, ніж торік. Із 80 мільйонів населення Ірану - близько 3,2 мільйони громадян є безробітними.

Фото: Reuters

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-