Австрійські політичні реалії: консерватори та ультраправі в одній упряжці

Австрійські політичні реалії: консерватори та ультраправі в одній упряжці

Укрінформ
Націоналісти в уряді вже не лякають Європу?

Наймолодший в Європі глава уряду, 31-річний Себастьян Курц представив свій уряд президенту країни Александеру ван дер Беллену в понеділок. Інавгурація консервативно-ультраправого уряду проходила на тлі багатотисячних протестів.

Близько 2 місяців знадобилося лідеру консервативної Австрійської народної партії для того, щоб остаточно утвердитися у рішенні сформувати кабінет саме з ультраправою Австрійською партією свободи. Великою несподіванкою це не стало. Австрійські крайні праві вже втретє увійдуть в уряд країни, у тому числі і в коаліції з АНП. Ось коли це сталося вперше у 2000-му, стара добра Європа дійсно була у шоці, 14 країн ЄС навіть скоротили до мінімуму співпрацю з Віднем.

Сьогодні й часи трохи інші, і австрійські націоналісти теж. Принаймні, у тому, що стосується майбутнього альпійської республіки в контексті Європейського Союзу, був досягнутий консенсус: ніяких референдумів про вихід з ЄС, участь у розвитку співдружності і взагалі спадкоємність курсу.

УРЯД НОВАЧКІВ

До своїх обов'язків нові міністри приступили прямо у понеділок, о 14 годині за місцевим часом. Кабінет сформований з 14 осіб. При цьому досвід роботи саме в уряді має лише його глава Себастьян Курц, який до цього моменту очолював зовнішньополітичну службу республіки, в управлінських держструктурах – лише третина. Віце-канцлером, а заодно і міністром у справах спорту та кадрових питань став 48-річний Штрахе.

У новому уряді 9 чоловіків і 5 жінок, плюс по одному представнику обох статей на посадах держсекретарів. Гендерний баланс цілком дотримано.

Консерваторам у новому кабінеті відійшли міністерства фінансів; економіки та дигіталізації; юстиції; сільського господарства, навколишнього середовища і туризму; освіти та науки; жінок, сім'ї та молоді, а також керівництво відомством канцлера.

Норберт Хофер
Норберт Хофер

Ультраправим дісталися обидва силові відомства - внутрішніх справ і оборони, міністерства охорони здоров'я і соціальних питань, інфраструктури (його міністром став кандидат у президенти на минулих виборах Норберт Хофер – ред.). А також МЗС, але з одним нюансом: міністром закордонних справ стане журналістка і письменниця Карін Кнайссль, яка хоч і увійшла за квотою АПС, є безпартійною.

Кнайссль – експерт з близькосхідної політики та енергетики, володіє арабською мовою, тривалий час працювала на Близькому Сході, а також в посольствах у Парижі та Мадриді. Що чекати Україні від такого міністра – поки прогнозувати рано. Зрозуміло тільки, що у проблематику їй доведеться вникати. Непогано, що закінчується головування Австрії в ОБСЄ, а Курц як її чинний голова, був доволі компетентним у питанні ситуації на Донбасі. «Австрія буде активно діяти у напрямку зняття у європейській згоді наявної напруженості, зокрема, викликаної конфліктом в Україні і санкціями, а також щоб врегулювати конфлікт в Україні і навколо неї», – йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті Курца.

Київ, звичайно ж, не може не хвилювати позиція Відня у питанні санкцій. Праві вважаються великими симпатиками Путіна. Досить критично до санкцій ставляться, в принципі, і консерватори. Але, всупереч очікуванням Москви про швидку зміну курсу альпійської республіки, нове керівництво вже заявило, що буде продовжувати солідарно слідувати у фарватері політики Брюсселя щодо обмежувальних заходів.

У той же час залишається фактом, що діячі АПС є не тільки частими гостями в Росії, але і неодноразово відвідували анексований Крим. Наприклад, Норберт Хофер, нині міністр, називав півострів законною частиною РФ.

Перші ж чіткі зовнішньополітичні заяви з Відня вже прозвучали на адресу Анкари. Новий уряд Австрії вважає за необхідне припинити переговори з Туреччиною щодо вступу в Євросоюз, заради чого країна шукатиме підтримки серед інших членів ЄС. Анкарі це не сподобалося.

Себастьян Курц,
Себастьян Курц, Александер ван дер Беллен

Вже сьогодні молодого та амбітного канцлера очікує перший закордонний візит у новому статусі. До Брюсселя. Там ввечері відбудеться зустріч з керівництвом ЄС – Дональдом Туском і Жан-Клодом Юнкером.

Нічого екстраординарного в тому, що перший візит буде до столиці Європи немає, так роблять багато лідерів. Але з урахуванням досить критичних раніше заяв австрійських політиків на адресу європейського проекту, це однозначно свідчить про намір Відня проводити проєвропейський курс.

«Ми підтримуємо Європейський союз, ми підтримуємо мирний розвиток Європи», – заявив навіть лідер Партії свободи, а тепер ще й віце-канцлер Гайнц-Крістіан Штрахе. Але коли його самого приймуть у Брюсселі, поки невідомо. Там все ж насторожено ставляться до таких політиків, а саму партію ще зовсім недавно багато хто називав відверто нео-нацистською.

ПРОГРАМА З ЕЛЕМЕНТАМИ ПОПУЛІЗМУ

Парламенту і народу програма чорно-синього уряду щодо розвитку країни до 2022 року на 180 сторінках, що включає 5 розділів, буде представлена після короткого візиту до Брюсселя, у середу.

У її центрі – зниження податкового тягаря для малозабезпечених та підвищення пенсій і соціальних виплат для дітей і вразливих верств населення; посилення регіональної політики, зміцнення елементів прямої демократії в країні, збільшення штату поліцейських органів. А ще перехід на 100-відсоткове забезпечення відновлюваної енергетики до 2030 року.

Цікавий нюанс: Курц, принциповий противник куріння взагалі і куріння в громадських місцях, зокрема, змушений був піти на компроміс з новими партнерами і скасувати введену попереднім урядом заборону на куріння в ресторанах і пивних. Штрайхе, завзятий курець, навіть поставив це однією з умов формування уряду. У відповідь АПС також поступилася деякими своїми позиціями.

У чому суперечностей між партнерами немає, так це в міграційному питанні, одному з ключових. Зрештою, зайняти лідируючі позиції під час осінніх парламентських виборів обом партіям допомогла не в останню чергу антимігрантська риторика. Тепер у програму включені пункти, що передбачають скорочення матеріального утримання біженців і контроль їхніх телефонів і пересування; зниження грошової допомоги для осіб, які отримали політичний притулок з 1500 євро до 365 євро плюс 155 євро «інтеграційного бонусу». Доступ іммігрантів до соціальних систем буде припинено.

До речі, під час передвиборної кампанії Штрахе назвав Курца «самозванцем» через те, що той перехопив антимігрантські гасла націоналістів.

ІНАВГУРАЦІЯ НА ТЛІ ПРОТЕСТІВ

Інавгурація нового уряду відбувалася на тлі масових протестів у Відні. Цілих 9 зареєстрованих акцій зібрали кілька тисяч людей, які не згодні з присутністю в уряді націоналістів.

Президент країни Ван дер Беллен, напучуючи новий уряд, зауважив, що певна частина суспільства позитивно поставилася до створення такого кабінету, інша нейтрально і з очікуванням, але багато хто – скептично і з запереченням. «Треба це розуміти, у демократичних суспільствах існує різниця думок», – зауважив глава держави.

Ван дер Беллен, за періодичної участі якого проходили коаліційні переговори, констатував, що сторони проявили конструктивний підхід і готовність до співрпраці, що вдалося досягти консенсусу з багатьох важливих питань.

Консенсус між урядом і президентом, якими б «декоративними» функціями він не був наділений, буде дуже потрібний нейтральній Австрії у найближчі 5 років.

Ольга Танасійчук, Берлін

ФОто: АРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-