Олексій Макеєв, політичний директор МЗС України
«Втоми» від України у Канаді взагалі бути не може
13.12.2017 12:02

Події останніх років виразно продемонстрували, що Канада є одним із лідерів умовної міжнародної коаліції на підтримку нашої держави. З огляду на перехід наступного року до Канади президентства у Великій сімці, роль цієї північноамериканської держави на міжнародній арені зросте ще більше. З метою ще більш зміцнити й український фокус уваги, трансатлантичні подорожі протягом останніх трьох місяців здійснили Президент України Петро Порошенко й кілька представників уряду нашої держави.

Цього тижня в Оттаві перебував і політичний директор МЗС України Олексій Макеєв. Укрінформ розпитав його про підсумки візиту.

КАНАДА МАЄ ЗГУРТУВАТИ G7 НАВКОЛО УКРАЇНИ

- Олексію Сергійовичу, цього року з України до Канади було здійснено кілька візитів високого рівня, кожен з яких зосереджувався на певних аспектах наших відносин. Які теми ви порушували під час перебування в Оттаві?

- Протягом двох днів я провів ряд зустрічей у МЗС. Із головного: я подякував Канаді за підтримку України та українських реформ, а також нашої боротьби з російським агресором. Окрім цього, наголосив на важливості початку дії Угоди про вільну торгівлю. Не міг не згадати й про те, що наступного року Канада перебирає на себе головування у Великій сімці, і ми дуже сподіваємося, що вона проявить лідерську позицію в об'єднанні міжнародної спільноти у справі допомоги Україні. Надзвичайно важливо, аби Сімка продовжувала бути таким собі «локомотивом» у підтримці світом України та реагуванні на російську агресію.

- Тобто, ми вбачаємо Канаду об'єднуючим фактором у цементуванні позиції всіх держав стосовно України?

- Сам по собі інститут президентства у G7 передбачає задавання певного темпу і встановлення пріоритетів. Ми очікуємо, що Канада відіграватиме у цьому провідну роль.

НІЯКОЇ «ВТОМИ» ВІД УКРАЇНИ В КАНАДІ БУТИ НЕ МОЖЕ

- Одним із головних завдань вашого візиту до Канади була участь у конференції в парламенті, присвяченій перегляду політики офіційної Оттави щодо Східної Європи, зокрема – на прикладі України, Молдови та Грузії. Що думаєте про цей захід, чи вдалося донести потрібні меседжі?

- Щодо того, чи вдалося «достукатися» – краще спитати у господарів цієї конференції. Я ж можу сказати, що, з одного боку, в Канаді працювати легко, бо країна прекрасно розуміє, що таке права людини й міжнародне право. Не варто забувати, що українці мали велике значення у становленні Канади. Однак важливо, аби всі в цій країні усвідомлювали, чому уряд Канади підтримує Україну. Поки що цей меседж, можливо, дійшов не до всіх канадців. Тому наше спільне з колегами з МЗС та уряду загалом завдання – говорити про це, і робити Україну ще більш зрозумілою й близькою канадцям.

- Чи відчувається наразі, як дехто намагається стверджувати, – «втома» від України в Канаді?

- Втоми від України взагалі бути не може. Вона можлива в тій чи іншій формі від діяльності певного парламентаря чи уряду, але втома від того, що народ бореться за свою свободу, – не можлива. Це викликає лише повагу та почуття солідарності з таким народом. Інакша позиція була б дуже невластива для такого демократичного суспільства, як канадське.

- Якщо підсумувати ваші розмови з місцевими співрозмовниками, чи продовжить Канада займати активну позицію у підтримці України й надалі?

- Я абсолютно впевнений у цьому.

Додамо: Олексій Макеєв брав участь у конференції «Перегляд політики щодо Східної Європи: приклад Молдови, Грузії та України». Захід проходив у парламенті Канади під модеруванням глави Постійного комітету з закордонних справ та міжнародного розвитку Роберта Нолта. Політичний директор МЗС говорив про те, що Україна перебуває на передовій Західного демократичного світу, відстоюючи його цінності у боротьбі з агресивною Росією. Він також закликав учасників пам'ятати про десятки українських політичних в'язнів, незаконно утримуваних у Росії, і при кожній зустрічі з керівництвом РФ нагадувати, що всі заручники мають бути звільнені. «Мій меседж чіткий: Україна, Молдова та Грузія борються за власне майбутнє як демократичних держав, належних до Західної цивілізації. Що ви не робили б, пам'ятайте, що на східному фланзі демократичного світу є народи, які борються за весь Захід», – підсумував Макеєв. 

Максим Наливайко, Оттава

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-