5 листопада в Росії: революції не було, а 500 затриманих є

5 листопада в Росії: революції не було, а 500 затриманих є

Укрінформ
Політичне напруження в РФ не спадає - влада перестраховується

Один з показників того, як змінилася за останній рік ситуація в Росії – буквально жодна помітна дата не проходить без масових затримань. 12 червня – День Росії. 7 жовтня – 65-річчя Путіна.

І ось 4-5 листопада вдало випали на суботу-неділю. 4 листопада – День народної єдності, 5 листопада – день революції, ще в 2013 році оголошеної маловідомим в Україні політиком В'ячеславом Мальцевим. Влада всі останні дні говорила, що не ставиться серйозно ні до цього дня, ні до цього політика (справді значною мірою маргінального). Але при цьому в Росії і напередодні, і 5 листопада пройшли масові арешти. Що свідчить про загальну невпевненість Кремля, його прагнення уникнути всіляких ризиків.

НОВІ РОСІЙСЬКІ... РЕВОЛЮЦІЇ. ХТО ПОЧАВ «АРТПІДГОТОВКУ»?

Кілька років тому в різних містах Росії на стінах будинків з'явилися написи такого змісту «Революція 5.11.17», «5 листопада 2017 – революція». Спочатку могло здатися, що це чийсь безглуздий жарт або оригінальна розкрутка чергового реп-альбому.

Але люди, які орієнтуються в інтернеті та топах ютуб-каналів пояснили, що є такий інтернет-діяч В'ячеслав Мальцев з каналом «Артпідготовка». І ось там він з 2013 року кожен ефір закінчує словами про те, що 5 листопада 2017 року в Росії відбудеться революція, оскільки це «крайній термін, коли все дозріє». Популярність мальцевского каналу зросла від кількох десятків допитливих – і до ста тисяч передплатників.

Завдяки цьому, коли навесні 2016 року опозиційна демократична партія ПАРНАС оголосила федеральні праймеріз, в яких велику роль відігравав інтернет, переміг Мальцев. Що стало великою несподіванкою для всіх, крім його шанувальників. Справа в тому, що міцність демократичних переконань Мальцева викликає сумніви. Швидше його можна назвати таким собі простонародним, примітизированим, кондовим варіантом Навального. Мальцев – безмежний популіст, який спирається з одного боку на помірний націоналізм, з іншого – на ідею змінюваності влади, усунення існуючого путінського режиму і «встановлення в Росії прямого народовладдя» (розпливчасте визначення, яке може трактуватися надзвичайно широко).

Мальцев
В'ячеслав Мальцев

Що стосується України, то Мальцев навесні 2014 року, відчуваючи «настрої мас», вів промови цілком антиукраїнські і кримнашівські. Згодом, побачивши, що «кримнаш» став однією з опор ідеології нинішньої влади, погляди змінив і тепер вже говорить, втім, також досить розпливчасто про необхідність укладення з Україною мирного договору.

У ході так званих парламентських виборів-2016 Мальцев як другий номер ПАРНАСУ отримав деякий час у федеральному російському телеефірі і провів його адекватно ситуації. Він запам'ятався тим, що привертав увагу до себе сопілкою з різким звуком. Друга «фішка» Мальцева – це його найменування нинішнього нацлідера країни просто «Вовою». Треба сказати, що це психологічне скинення Солнцеликого з вершин виглядає в чомусь корисно і симпатично.

Марк Гальперин / Фото: https://general-ivanoff.livejournal.com/577831.html
Марк Гальперін / Фото: https://general-ivanoff.livejournal.com/577831.html

Після запланованого провалу ПАРНАСу на фейкових виборах в Держдуму, Мальцев подружився з більш відомим в Україні опозиціонером Марком Гальперіним і його рухом «Нова опозиція». Вони також встановили дружні стосунки з тією частиною російських націоналістів, що виступила проти війни з Україною. Мальцев, Гальперін і товариші почали проводити в різних російських містах регулярні вуличні акції, перш за все, недільні «прогулянки опозиції». На них збиралося по кілька десятків осіб.

Здавалося б, не масштаб. Але ні, реакція влади виявилась досить оперативною. Співробітники ФСБ і МВС порадили Мальцеву їхати з країни, інакше йому буде кепсько - мовляв, мінімум, дадуть термін на всю котушку. На початку липня він поїхав. Що, звісно, різко знизило цінність його закликів до «революції 5 листопада». Але все ж не нейтралізувало їх до кінця.

Та десь за місяць до призначеного терміну превентивні арешти прихильників Мальцева і передплатників його «Артпідготовки» пройшли по всій країні: у Москві, Ярославлі, Казані, Чебоксарах, Волгограді, Саратові, Красноярську... При цьому заявлялося, що у заарештованих знайдені «коктейлі Молотова», або й тротилові шашки. Наскільки знахідки були реальними, а не підкинутими, ніхто з точністю не скаже. Але незалежно від цього, справи після таких речових доказів тягнули вже на «тероризм», а не просто «екстремізм». І це великі терміни.

Паралельно аналітики та інсайдери, в тому числі з репутацією більш-менш незалежних, твердо говорили, що 5 листопада режиму нічого не загрожує, від слова "ВЗАГАЛІ".

І що ж у підсумку побачили ми в цей день?

Втім, ні. Давайте поговоримо про затримання, починаючи з 4 листопада, і вже потім перейдемо до 5-го. А ще краще про концерти, починаючи з 3 листопада.

ПЛАНУВАЛИСЯ СВЯТА, ПОТІМ АРЕШТИ, ПОТІМ ПОЄДНАЛИ

Вмикати російське ТБ в День народної єдності і ввечері напередодні було страшнувато. Це гірше «Дня бабака», якесь зомбі-шоу. Таке враження, що провалився років на 30-35 назад. Нудний пафос і стилістика класичного «совка». Зали переповнені чиновниками; ведучі зачитують тексти на зразок «привіт працівникам московської промисловості»; і все це під вічного Кобзона.

На головний святковий мітинг-концерт в Лужниках за участю попсових зірок народ збирали старим перевіреним способом – бюджетники плюс студенти. Сектора на стадіоні закріпили за державними підприємствами і навчальними закладами. В обмін на участь в мітингу-концерті учасникам давали відгули, а в разі відмови погрожували позбавленням премії, або і звільненням-відрахуванням.

Фантастичні підсумкові звіти МВС РФ надвечір 4 листопада були схожі на задачку з підручника арифметики: «У більш ніж 1300 населених пунктах Росії пройшло близько 2500 святкових заходів, у яких взяли участь понад 1,5 мільйона осіб». Мимоволі хотілося додати запитання: «Порахуйте, скільки святкових заходів пройшло в кожному населеному пункті Росії? І скільки росіян взяло участь у кожному святковому заході?».

А ось про арифметику затримань, що почалися дуже скоро, широко не говорилося.

4 листопада від самого проголошення цього свята в РФ традиційно проходять акції російських націоналістів – «Праві марші», «Російські марші». Цього року вперше такий марш був фактично заборонений.

Фото: РИА Новости
Фото: РІА "Новости"

В останні роки він традиційно проходив у спальному районі Любліно. Цього разу перед початком акції заявники, які представляли різні націоналістичні організації (від продемократичної «Нової опозиції» до неонацистського «Чорного блоку»), повідомили, що поліція відмовилася пропустити вже узгоджені з мерією Москви банери. Після цієї провокації поліція почала вимагати від присутніх негайно розійтися. І незабаром ОМОН почав «крутити». Націоналісти заявили про 70 затриманих. А управління МВС по Москві, звітуючи про події в Любліно, про затримання не згадало взагалі.

Ну і вишенька на торті – на іншому кінці Москви, в іншому спальному районі, біля метро «Жовтневе поле», пройшов альтернативний «Російський марш» за участю ручних націоналістів на підтримку антиукраїнської політики Кремля. Ймовірно, тепер право на проведення буде даватися тільки таким маршам правих.

ДІАЛЕКТИКА СТРАХУ: РЕВОЛЮЦІЇ НЕМАЄ, А РЕВОЛЮЦІОНЕРІВ – ПОВНО

Вже після обіду з'явилися повідомлення, що 5 листопада, в день обіцяної Мальцевим революції, по Росії затримали понад 400 осіб. Але як же так вийшло при тому, що були попередні, випереджаючі арешти і заяви силовиків про повний контроль над ситуацією?

Та просто хитрий Мальцев «революцію 5 листопада» змалював максимально широко. Приблизно так. Люди виходять на вулиці своїх міст і не йдуть до відставки Путіна. При цьому активістам ставиться завдання чинити опір поліції, а також сприяти проведенню «народного референдуму» максимально простим способом – підняттям рук.

Славний опис. Розумієте, у чому хитрість? Під визначення «виходять на вулиці своїх міст» підпадає будь-який громадянин Російської Федерації, який вийшов у цей день з дому. За логікою, щоб побачити, хто з них дійсно прихильник "Артпідготовки", потрібно було почекати принаймні до вечора, або і до ночі. Але у російської влади, у її силовиків нерви елементарно не витримали. І масові затримання почалися вже 5 листопада, причому не опівночі, а вже... опівдні!

Найбільш масштабні затримання, зрозуміло, в Москві. Як кажуть очевидці, на Манежній площі біля Кремля і на Тверській вулиці в цей час людей було не більше, ніж в інший вихідний день, і зовнішній вигляд тих, хто гуляв, не відрізнявся від звичайного. Однак почалися справжні облави, в першу чергу на тих, у кого були сумки і рюкзаки, які здалися поліцейським завеликими. В автозаки потрапили, наприклад, підлітки, які грали в Pokemon Go, а також мирні учасники «Читань Адама Сміта». (Виходить, правий був Ілліч, говорячи про революційний характер політекономічних текстів).

Фото:  http://c-ib.ru
Фото: http://c-ib.ru

Якщо точно, то на 21:00 (мск) – кількість затриманих становила 448 осіб (при цьому треба врахувати, що не про всі арешти стає відомо оперативно, тож реально можна говорити про півтисячі затриманих). Переважна більшість – у Москві: коли поруч Кремль - страх більший. До двох десятків – у Петербурзі. В цілому ж географія одиничних арештів виявилася досить широкою: Ростов-на-Дону, Краснодар, Саратов, Самара, Омськ, Красноярськ.

Державні інформагентства «з посиланням на неназвані джерела» оперативно повідомляли, що при обшуку у деяких затриманих виявлені ножі та кастети. Зауважте, не тротил і «коктейлі Молотова», як повідомлялося у зв'язку з арештами напередодні. Чому? Тому що їх легше підкидати в квартири і комори. А в рюкзаки та сумки – зручніше ножі та кастети. При цьому підтвердження цієї інформації з незалежних джерел, так і не було.

Так що ми маємо в підсумку російської «революції 5 листопада»? Пам'ятається, 7 жовтня Кремль так пишався тим, що його силовики до вечора не затримували молодь, що гуляє Тверською з вигуками «Ми тут влада»: ось так витримка, ось так ми обдурили опозицію. Цей меседж підхоплювався кремлівськими аналітиками: хода протесту поставала безглуздою.

І що ж ми бачимо? Минуло менше місяця, а нерви у Кремля вже здають. А попереду ще грудневий страйк далекобійників. Попереду доповідь спецслужб США про російських олігархів, якої вони чекають із трепетом. Попереду ще висунення Путіна в президенти. Ходив інсайд, що він оголосить про це 4-5 листопада. Ні, не оголосив. Чому? Немає відповіді... Тривають мітинги Навального по країні. І коли йому остаточно відмовлять у реєстрації, він зі своїми штабами, звичайно ж, мовчати не стане.

Загалом, швидкої революції в призначений день в Росії ніхто, крім Мальцева, обіцяти не може. Але і нудно в найближчі місяці не буде. Це точно.

Олег Кудрін, Рига.

Перше фото: "Ведомости"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-