Перші арешти соратників Трампа. Далеко не «фейкові новини»

Перші арешти соратників Трампа. Далеко не «фейкові новини»

Аналітика
Укрінформ
Обвинувачення проти  Манафорта, Гейтса та Пападопулоса підвищили градус розслідування російського втручання у вибори в США

Цей тиждень став знаковим у розслідуванні ФБР щодо російського втручання у внутрішні справи США. Адже слідство вперше перейшло до активної фази - висунення офіційних звинувачень. Колишній менеджер президентської кампанії Пол Манафорт, його партнер Ричард Гейтс та радник Трампа Георгій Пападопулос опинилися у суді, й, очевидно, вони лише відкрили рахунок спецпрокурора Мюллера в його "російському" розслідуванні. Наскільки все серйозно і чим це загрожує президентству Дональда Трампа?

НЕ "ФЕЙКОВІ" НОВИНИ

Початок тижня для адміністрації Білого дому був важким і нервовим. Оголошення офіційних обвинувачень проти Пола Манафорта, Ричарда Гейтса та маловідомого Георгія Пападопулоса, фактично, розпочало нову фазу розслідування російського втручання у вибори в США. Рано чи пізно це мало статися, й найцікавішим для багатьох було те, наскільки близько підбереться слідство до самого президента.

Найбільш гучні звинувачення за 12 пунктами були висунуті Полу Манафорту, в тому числі, "важкі" статті - змову проти Сполучених Штатів, відмивання грошей та ухилення від сплати податків, коли той не знав, що робити з мільйонами Януковича. Поява прізвища Манафорта першим у списку не була несподіванкою - він вже давно став об'єктом скандальних історій, пов'язаних з політикою Кремля. Втім, цікавою була реакція самого президента.

"Соррі, але це було за роки до того, як Пол Манафорт став частиною кампанії Трампа", - написав глава Білого дому у своєму твітері, підкресливши при цьому, що слідство не виявило змови між його президентською кампанією та росіянами.

І тут є принаймні два важливих моменти. По-перше, Трамп жодним словом не обмовився, що оголошені обвинувачення - "фейкова інформація". Цей вислів уже давно став його стандартною відповіддю на подібні новини. Тобто, ніхто в адміністрації США, навіть на найвищому рівні, не ставить під сумнів результати роботи слідчих ФБР. На відміну від Москви: всюдисуща речниця МЗС Марія Захарова відразу оголосила справу Мюллера "фальшивкою".

Й, по-друге, розслідування по Росії плавно перейшло з площини політичних звинувачень у більш небезпечну для Білого дому сферу судових процесів. Слідство ФБР зробило перший серйозний крок в процесі повільного, але впевненого наближення справи до розв'язки.

ФАКТОР МАНАФОРТА

Попри аргументи Трампа, що Манафорт серйозно "нагрішив" ще до виборів у США, його зв'язки з урядом Януковича і російськими олігархами, наближеними до Кремля, все ж здатні негативно вплинути на імідж самого господаря  Білого дому. Даремно президент недооцінює цей "фактор Манафорта".

Фото: Getty Images
Пол Манафорт / Фото: Getty Images

За офіційними висновками слідства, екс-керівник президентської кампанії Трампа визнаний іноземним агентом, який раніше працював з урядом Януковича в Україні. Останній, як відомо, був і залишається наближено фігурою до Путіна, фактично його маріонеткою. Тобто Манафорт, за логікою, мусив мати справу з "кукловодом".

До того ж, за повідомленнями, Пол Манафорт працював ще на російського олігарха Олега Дерипаску, лобіюючи за мільйонні платежі інтереси Кремля в Сполучених Штатах. І якби ці та інші обставини своєчасно не розкрилися й Манафорта не усунули з гучним скандалом з кола наближених до кандидата в президенти США в 2016 році, зараз він міг би займати високу посаду в Білому домі.

Однак, маємо беззаперечний факт - президентську кампанію Трампа очолювала людина із сумнівними російськими зв'язками та фактично підсудним бекграундом. І це не викликало заперечень чи принаймні запитань у його роботодавців в Республіканській партії. Навпаки, це доповнює картину, чому Дональд Трамп намагався так подружитися з РФ і Путіним у той час, коли переважна більшість західних лідерів називала російського президента ворогом для цивілізованого світу.

Манафорт не визнав себе винним, прикриваючись дорогим адвокатом, але навряд чи команда спецпрокурора не врахувала цього факту, коли формулювала офіційні звинувачення. Мюллер стежить за грошима, і це очевидно з характеру оприлюднених висновків слідства. Тепер можна не сумніватися, що доказів для першого обвинувачуваного по "російській" справі зібрано більше ніж достатньо. Тож, чим довше триватиме судовий процес навколо екс-керівника президентської кампанії Трампа, тим більше це підриватиме позиції нинішнього господаря  Білого дому.

ГЕЙТС ТА ПАПАДОПУЛОС

Ім'я молодшого партнера Пола Манафорта Ричарда Гейтса також згадується в репортажах та повідомленнях про скандальні звинувачення. Хоча, фактично, тяжкість інкримінованих йому порушень у судовому вимірі ненабагато менша, ніж у Манафорта. Однак, більш важливим у цій справі є те, що Гейтс зі своїми російськими зв'язками, на відміну від його партнера, залишився в президентській кампанії Трампа.

Ричард Гейтс, Пол Манафорт
Ричард Гейтс, Пол Манафорт

Тому поки важко прогнозувати, яку роль відіграє цей факт під час судового процесу, що має встановити, наскільки росіяни могли використати ці зв'язки для впливу на кінцевий результат виборів.

Й нарешті, найдрібніша фігура в трійці обвинувачуваних - колишній радник Трампа з питань зовнішньої політики, 30-річний Георгій Пападопулос. Попри його невисокий ранг в ієрархії виборчої кампанії й порівняно молодий вік, він може становити найбільшу небезпеку для спокою нинішнього президента. І тому є цілий ряд причин. Насамперед, саме Пападопулос організував сумнівну схему для зв'язку кампанії Трампа з росіянами - через російського професора в Лондоні, який підключив до знайомства жінку, що представилась родичкою Путіна. Вони і запропонували поділитися викраденим компроматом на Гілларі Клінтон. У результаті ця схема привела до скандальної зустрічі в Нью-Йорку найближчого оточення Трампа (включно з його старшим сином і зятем) з росіянкою Наталією Весельницькою. Це - окрема історія в російському розслідуванні, однак причетний до неї Пападопулос може зрештою серйозно зашкодити позиціям і Дональда Трампа-молодшого, і Джареда Кушнера, які лише нещодавно разом з адвокатами намагались відбитися від підозр.

Георгій Пападопулос
Георгій Пападопулос

Крім того, важливо, які саме звинувачення були висунуті Пападополусу з боку ФБР, і до чого це призвело. Він надав хибну інформацію про свою взаємодію з однією іноземною особою під час обговорення "брудного" компромату, пов'язаного з електронними листами Гілларі Клінтон. Тобто, його взяли на брехні слідчим, а за американськими законами, це може загрожувати тривалим ув'язненням. ФБР часто ловить на цьому порушників, щоб схилити їх до співпраці. Пападопулос погодився взаємодіяти, але про це ніхто не знав у Білому домі.

Поки що без відповіді залишається питання, наскільки тісно Пападопулос співпрацював із ФБР. Не виключається, що правоохоронці могли не тільки отримувати від нього інформацію про зв'язки кампанії Трампа з росіянами, але й використовували його в активних оперативних розробках уже після виборів.

ЯКИЙ МАСШТАБ?

Уже підтверджено юридично, що росіяни шукають агентів впливу як у безпосередньо наближених до президента колах (Манафорт або відомий всім генерал Флінн), так і рангом нижче - таких як Георгій Пападопулос. При цьому Кремль активно застосовує свої кібер-можливості для зламу партійних серверів з метою отримання матеріалів, які можуть зашкодити одній зі сторін.  Фактор  хакерської активності російських спецслужб у соціальних мережах також перебуває у полі зору слідства. І все це застосовується системно, забезпечується координацією з Москви і коригується відповідно до розвитку ситуації.

Загальна картина звинувачень проти Манафорта, Гейтса й Пападополуса приблизно окреслює масштаби спеціальної операції впливу Росії на президентські вибори у США та демократичні процеси по всьому світу. ФБР поступово створює "юридичний каркас" із доказів, які окреслюють тактику, методи й інструменти, що застосовуються Кремлем проти західних демократій.

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-