"Невійськові" втрати РФ у Сирії: консульство нарахувало 131 смерть - Reuters

Укрінформ
За перші дев'ять місяців 2017 року в Сирії помер як мінімум, 131 російський громадянин, свідчить документ консульства Росії. До цього числа не входять військовослужбовці, але воно включає приватних військових фахівців, які беруть участь в операції на підтримку сирійської влади.

З документом ознайомився Reuters.

У документі, довідці про смерть якогось Сергія Поддубного, виданій російським консульством в Дамаску під номером 131, не йдеться, чим займався померлий. Але, за словами його родича і одного з товаришів, ця людина була цивільною і відправилася до Сирії за приватним контрактом брати участь у військовій операції. Документ, виданий 4 жовтня, реєструє загибель 36-річного жителя Краснодарського краю Сергія Поддубного, що сталася кількома днями раніше, 28 вересня, в місті Тіас провінції Хомс. Смерть, як вказано в довідці, настала від "обвуглення тіла".

За прийнятою в російських установах процедурою, яка описана в наказі Міністерства юстиції РФ, нумерація таких документів у кожному з відомств, що реєструють смерть, починається з початку календарного року і ведеться послідовно таким чином, що номер кожної довідки відповідає числу померлих на момент реєстрованої смерті протягом поточного року. Російський дипломат, що працював у консульстві за межами Сирії, підтвердив, що запис про смерті росіян в консульствах ведеться відповідно до описаної процедури. Таким чином, виходить, що з початку 2017 року в Сирії помер 131 російський громадянин.

Reuters бачив ще дві довідки, в яких йшлося про загибель Дмитра Маркелова і Юрія Сокальського, які, як говорять їх рідні, теж були приватними військовими фахівцями. Довідки мали номери 9 і 13 і були видані 3 лютого, тобто всього цього дня консульством було зареєстровано, щонайменше, п'ятеро померлих росіян. Маркелов загинув 29 січня від "геморагічного шоку від осколкових і кульових поранень", а Сокальський - 31 січня "від геморагічного шоку від багаточисельних осколкових поранень". Як і у Поддубного, місцем загибелі вказаний Тіас.

Читайте також: США мають тиснути на Росію, поки Путін не змінить поведінку - Кремер

Серед 131 росіянина, померлого в Сирії цього року, немає військовослужбовців, виходить зі слів співробітника російського консульства в Дамаску. Він сказав, що оформленням загибелі військових консульство не займається.

Раніше агентство отримало незалежні підтвердження загибелі в Сирії цього року 26 російських приватних військових фахівців. Про них розповіли їх рідні, друзі, а також офіційні особи в тих місцях, де вони жили. Про більшість з них відомо, що їх тіла були доправлені до Росії, де їх поховали.

Встановити, скільки російських громадян в Сирії померли від природних причин, агентству не вдалося. Дипломат, який працював в одному з російських консульств і  говорив на умовах анонімності, оскільки не уповноважений спілкуватися з пресою, сказав, що 131 смерть за дев'ять місяців - незвично високий показник.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав в коментарі Reuters: "Ми не маємо в своєму розпорядженні інформації про окремих громадян, які відвідують Сирію. На цьому вважаю питання відпрацьованим".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-