Молдавський прем'єр нагадав Росії про її зобов'язання щодо Придністров'я

Молдавський прем'єр нагадав Росії про її зобов'язання щодо Придністров'я

Укрінформ
Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп нагадав про те, що ще в 1999 році під час Стамбульського саміту ОБСЄ Росія взяла на себе зобов'язання вивести свої війська і озброєння з Придністровського регіону, і ці зобов'язання необхідно виконати.

Про це глава уряду Молдови заявив на спільній з Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом прес-конференції в Кишиневі, відповідаючи на запитання власного кореспондента Укрінформу про те, які реальні перспективи виведення російських військ і озброєння з Придністров'я.

"На жаль, ось вже 25 із гаком років, з самого початку виникнення Придністровського конфлікту, на нашій території знаходяться російські війська і склади з озброєннями, де зберігаються понад 20 тисяч тонн боєприпасів. Дуже складно вести переговори з державою, яка має такий потенціал зброї на території нашої країни. Саме тому Молдова звернулася до ООН з ініціативою про включення до порядку денного Генеральної асамблеї питання про повне виведення російських військ із Придністровського регіону Молдови", - зазначив Філіп.

Глава молдавського уряду звернув особливу увагу на те, що "сьогодні є сили, які цілеспрямовано і навмисно вводять в оману громадян, тиражуючи новини про те, що Молдова нібито наполягає і на "виведенні миротворчої місії з Зони безпеки на Дністрі".

"Йдеться не про виведення миротворців, а про російські війська і озброєння з території Придністровського регіону. Хоча, справедливості заради, слід зазначити, що військова миротворча місія вичерпала свій потенціал, і ми наполягаємо на заміні російських миротворців цивільною місією міжнародних спостерігачів", - підсумував він.

Читайте також: Російські військові знову провели навчання на території Придністров'я

Філіп з жалем зазначив, що в рамках переговорів по Придністровському врегулюванню так і не вдалося перейти до обговорення питання про особливий статус Придністров'я, але переговори будуть продовжуватися, так як головна їх мета - поліпшити умови життя мешканців регіону та його економічних агентів.

Як повідомляв Укрінформ, на території Придністровського регіону розташована Оперативна група російських військ (близько 1400 військовослужбовців), а на військових складах села Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-