Вчені прогнозують в Австралії спеку - до 50°C

Вчені прогнозують в Австралії спеку - до 50°C

Укрінформ
У недалекому майбутньому в найбільших містах Австралії - Мельбурні та Сіднеї - температура повітря досягне 50 градусів за Цельсієм.

Такі невтішні прогнози зробили вчені на основі дослідження, проведеного під керівництвом доктора Софі Люїс з Австралійського національного університету (АНУ), повідомляє телекомпанія АВС.

«Ми повинні вже зараз подумати про те, як нам підготуватися до переміщення великих груп населення «до» та «з» центральної частини міста у такі надзвичайно спекотні дні; як ми відправлятимемо маленьких дітей до школи у 50-градусну спеку; наскільки наші лікарні готові до великої кількості звернень людей, і як наша інфраструктура може впоратися з такою температурою», - вважає доктор Люїс.

Хоча у багатьох віддалених районах Австралії температура, близька до 50 градусів за Цельсієм, є доволі звичною справою, на думку науковця, у Сіднеї або Мельбурні такі показники термометра виглядають зовсім по-іншому.

«У місті у нас набагато більше бетону і набагато менше потоку повітря, відтак є набагато менше можливостей сховатися від спеки», - зауважила вона.

Читайте також: На США насувається новий ураган – метеорологи

Віце-мер Сіднея Джесс Міллер, коментуючи оприлюднені результати дослідження, зазначила, що щороку в Австралії від спеки помирає більше людей, ніж внаслідок пожеж.

За її словами, однією з проблем, що стоять перед Сіднеєм та Мельбурном у цьому контексті, стала поява так званих «континентів тепла», де цілі передмістя потерпають від спеки протягом значного періоду часу без полегшення.

«Коли у вас є сіра інфраструктура, дороги та будівлі, які поглинають цю спеку, окрім того, що все це швидше нагрівається, воно ще й вимагає удвічі, або й утричі більше часу, щоб охолонути», - сказала вона.

Відтак віце-мер вважає, що архітекторам необхідно починати проектування міст, які б використовували переваги вітру, зелених зон і тіні, хоча вони, як і раніше, повинні бути економічно ефективними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-