У Німеччині вірять, що вклали достатньо у захист виборів від хакерів

У Німеччині вірять, що вклали достатньо у захист виборів від хакерів

Ексклюзив
Укрінформ
Федеральний уповноважений з проведення виборів в німецький бундестаг 24 вересня Дітер Заррайтер вірить в те, що вони надійно захищені від спроб ззовні вплинути на результат підрахунку голосів і в цілому на процес.

Про це він сказав в коментарі кореспондентові Укрінформу в Німеччині.

"Ми сподіваємося, що ми дуже добре захищені", - заявив Заррайтер.

Він зазначив, що багато інвестується з метою захистити критичну інфраструктуру, щоб застрахуватися від таких загроз. Крім того, проводиться велика робота з роз'яснення серед населення. Це швидше відноситься до fake-news, які, як сподіваються німецькі офіційні особи, не зможуть дезорієнтувати виборця.

Безпека проведення виборів у бундестаг - звичайно найголовніший принцип, підкреслив федеральний уповноважений. Він визнав, що ситуація сильно змінилася в порівнянні з 2013 роком, коли проходили попередні вибори. "Ми маємо зараз і в майбутньому бути в змозі реагувати на небезпечні ситуації, що змінилися" - зазначив Заррайтер, який впродовж 30 років пов'язаний з організацією виборчого процесу, проте уперше очолює його. Він завірив, що для того, щоб звести ризик подібної атаки до мінімуму, він і його колеги, що займаються підготовкою і проведенням виборів, перебувають в тісному контакті з усіма, хто офіційно, за родом служби, займається цією темою. Зокрема, з федеральним відомством з безпеки інформаційних технологій і центрами захисту. Такий "центр кіберзахисту" є, наприклад, у Берліні.

Фахівці постійно перевіряють актуальну ситуацію і обізнані про те, чи можуть бути спроби хакерських атак, які дійсно в змозі вплинути на сучасні електронні системи, продовжує Заррайтер. Він упевнений, що якщо виявляться насправді "відхилення", негайно "деактивують усіх, хто такий напад може вчинити".

Читайте також: Вибори у Німеччині: місця у бундестагу виборюватимуть кандидати від 18 до 89

На питання звідки, з яких країн такі загрози можуть виходити, Заррайтер ухильно відповів, що є усього лише уповноваженим з проведення виборів і главою статистичного бюро, а не чиновником служб безпеки: "У мене немає знань, звідки такі загрози можуть виходити, які їх джерела". Але, додав він, колеги з відомства з захисту конституції (контррозвідки), кримінальної поліції, очевидно, мають цю інформацію - звідки атаки здійснюються або, принаймні, з яких країн їх можливо провести.

На відміну від федерального уповноваженого представники силових структур не раз вказували на вірогідне джерело кібератак - Росію. Зокрема, на Москву не раз вказували глава Федерального відомства з охорони конституції Ганс-Георг Маасен, шеф BND (розвідки) Хольгер Мюнх і міністр внутрішніх справ Томас де Мез'єр. Зокрема, досі не спливла назовні велика кількість інформації, яка була викрадена в результаті успішної кибератаки на Бундестаг в травні 2015 року. У Берліні припускають, що вона може з'явитися безпосередньо напередодні виборів з тим, щоб вплинути на думку виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-