Трамп хоче змінити під республіканців правила голосування в Сенаті

Трамп хоче змінити під республіканців правила голосування в Сенаті

Укрінформ
Президент США Дональд Трамп закликав республіканців змінити правила голосування в Сенаті, щоб ухвалювати "великі" законопроекти простою більшістю в 51 голос, а не 60-ма, як вимагає того процедура, повністю усуваючи таким чином роль демократичної меншості.

Про це він написав у серії твітів після того, як Сенат в ніч на п'ятницю провалив чергову спробу скасувати Obamacare, повідомляє власний кореспондент Укрінформу. 

"Якщо республіканці мають намір приймати велике законодавство в майбутньому в Сенаті, вони повинні негайно перейти до необхідної більшості в 51 голос, замість безглуздих 60", - наголосив президент. 

Цей допис з'явився після того, як минулої ночі республіканці в Сенаті навіть на умовах простої більшості (51 голосу) не змогли ухвалити рішення щодо скасування нинішньої системи доступного медичного страхування в США Obamacare. Трамп з самого початку називав її "катастрофічною", однак республіканська більшість навіть всередині партії не змогла досягти компромісу щодо її заміни. Троє сенаторів, у тому числі Джон Маккейн у ніч на п'ятницю відмовились підтримувати законопроект щодо скасування Obamacare, який, за підрахунками Конгресу може позбавити можливості медстрахування близько 32 млн незаможних американців.

Читайте також: Палата представників США дала добро на $1,6 мільярда для стіни з Мексикою

Загалом, за процедурою ухвалення більшості законів і поправок в Сенаті необхідно досягти підтримки 3/5 частини верхньої палати, тобто 60 голосів. Республіканці мають у Сенаті лише просту більшість – 52 мандати. Однак в законодавчому органі існує так звана процедура "згладжування бюджетних протиріч", яка дозволяє приймати законопроекти, пов'язані з державними фінансами, лише за наявності 51 голосу.

У цьому зв'язку президент Трамп також заявив, що крім законодавства щодо зміни системи охорони здоров'я, багато інших "реально хороших" ініціатив продовжують потребувати підтримки 60 сенаторів, а значить і представників Демократичної партії США.

Фото: Chip Somodevilla/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-