Над комюніке саміту G20 працюватимуть всю ніч - Меркель

Над комюніке саміту G20 працюватимуть всю ніч - Меркель

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель сподівається, що завершальне комюніке зустрічі лідерів 20 провідних економік світу буде "по можливості хорошим".

Про це вона сказала журналістам, підводячи підсумки першого дня роботи саміту G20, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Я ратуватиму за те, аби це наскільки можливо було хороше комюніке, але точно сказати не можу...Робота над комюніке триває, вона триватиме вночі", - сказала Меркель.

Як відомо, основними "заковиками" тут є позиція США щодо двох тем - вільної торгівлі та клімату. Це підтвердила і Меркель, назвавши ці теми, над якими ще належить працювати шерпам. "Тут дискусії дуже складні", - визнала вона.

Лідери промислових країн погодилися, що світова економіка сьогодні знаходиться у спокійнішій фазі, ніж 9-10 років тому, але потрібно проводити реформи, не втрачаючи часу. Тема торгівлі, сказала Меркель, обговорювалася по-різному, усі погодилися, що вона має бути "вільною, але справедливою".

Щодо Паризької кліматичної угоди, то Меркель прогнозує, що у завтрашньому комюніке буде "відображена відмінність думок у зв'язку з тим, що США, на жаль, з угоди вийшли або хочуть вийти".

Вона також повідомила, що учасники саміту домовилися тісніше співпрацювати у боротьбі з тероризмом, зокрема ефективніше обмінюватися інформацією, посилити заходи з перекриття джерел фінансування тероризму. Учасники зустрічі "дуже інтенсивно" обговорили тему тероризму та інтернету і були єдині в думці, що потрібно боротися з механізмами радикалізації, зокрема йшлося про те, що власники інтернет-ресурсів зобов'язані більш оперативно видаляти повідомлення, що носять терористичний характер, "це критично", підкреслила Меркель. Піднімалася також "проблемна тема" - можливості доступу спецслужб до повідомлень, що відправляються через месенджери.

Читайте також: Меркель знову закликала лідерів G20 до компромісів

Завтра учасники обговорюватимуть в основному тему Африки.

Сьогоднішній день саміту завершується концертом класичної музики в Эльбській філармонії.

Меркель подякувала поліцейським, які самовіддано забезпечують порядок у місті, відзначивши, що вона розуміє мирні демонстрації, але неагресивні, які створюють загрозу життю багатьох людей. "Ми не можемо це прийняти", - сказала канцлер.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-