Більше 140 країн-членів ООН хочуть підписати угоду про заборону ядерної зброї

Більше 140 країн-членів ООН хочуть підписати угоду про заборону ядерної зброї

Укрінформ
141 країна-член Організації Об'єднаних Націй планує підписати новий документ, який забороняє використання ядерної зброї.

Про це повідомляє AFP.

"За ініціативи Австралії, Нової Зеландії, Мексики, ПАР і Бразилії, 141 держава-член ООН провели тритижневі переговори про договір, який покликаний заборонити розвиток і накопичення ядерної зброї, а також загрозу його застосування", - йдеться в повідомленні.

Незважаючи на велику кількість прихильників, які наполягають, що "нова угода змусить ядерні держави швидше роззброюватися", у майбутнього документа є і серйозні супротивники в особі США, Франції, Великої Британії, Росії, Ізраїлю, Китаю, Індії, Пакистану, Японії і КНДР.

Всі постійні члени Радбезу ООН бойкотували ці переговори. До них приєдналися і більшість країн НАТО.

Противники угоди наполягають, що їх арсенали служать тільки для стримування, і вони як і раніше дотримуються Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, прийнятого у 1968 році.

Як наголошується, його умови зобов'язують країни-підписанти поступово зменшувати запаси ядерної зброї. Неядерні країни вказують на повільні темпи роззброєння і побоюються, що настільки небезпечне озброєння "може потрапити не в ті руки".

Читайте також: Трамп іще не визначився з відповіддю на ракетні випробування КНДР

Новий документ ООН збираються прийняти на найближчому засіданні Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, після чого він буде відкритий для підписання з 20 вересня. Договір набуде чинності після того, як його підпишуть 50 країн-членів ООН.

Наголошується, що в грудні 2016 року 113 голосів на Генеральній Асамблеї ООН дали старт переговорам щодо угоди, 35 країн проголосували "проти", ще 13 держав утрималися.

Як раніше повідомляв Укрінформ, Україна проведе в листопаді цього року міжнародний семінар щодо нерозповсюдження зброї масового ураження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-