Спікер парламенту Чечні був присутній при тортурах геїв у секретних в'язницях - HRW

Спікер парламенту Чечні був присутній при тортурах геїв у секретних в'язницях - HRW

Доповідь
Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch підтверджує, що поліція в Чечні затримувала, катувала і принижувала десятки чоловіків - геїв і бісексуалів - навесні 2017 року.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch підтверджує, що поліція у Чечні затримувала, катувала і принижувала десятки чоловіків – геїв та бісексуалів – навесні 2017 року.

Про це йдеться в опублікованій 26 травня доповіді, повідомляє "Радіо Свобода". https://www.radiosvoboda.org/a/news/28510021.html

Згідно з документом, "боротьба проти геїв" тривала з кінця лютого до щонайменше початку квітня, а відповідний наказ отримано від посадових осіб Чечні.

На думку правозахисників, спікер парламенту Чечні Магомед Даудов "відіграв, мабуть, ключову роль у забезпеченні і схвалення чеченським керівництвом початку чистки". Зокрема, троє з опитаних правозахисниками жертв тортур стверджували, що бачили Даудова в неофіційних місцях утримання у Грозному і Аргуні.

За даними правозахисників, "чистка" представників нетрадиційної сексуальної орієнтації розпочалася в Аргуні, що приблизно за 18 кілометрів від Грозного, в останній тиждень лютого.

Директор програми Human Rights Watch з прав ЛГБТ-спільноти Грем Рід каже, що більшість жертв затримували і катували протягом декількох днів або навіть тижнів. Дехто з них, імовірно, загинули, а деякі були заарештовані.

"Всі жертви постраждали від повторного побиття... Співробітники служби безпеки били їх ногами, поліпропіленовими трубами і палицями", – йдеться в доповіді.

Правозахисна організація стверджує, що під час катувань у Чечні також використовувались електрошокові пристрої.

У HRW наполягають, що федеральні розслідування мають бути "пильними і здатними притягнути винних до відповідальності". Влада також мусить вжити додаткових заходів для захисту жертв, свідків і їх найближчих родичів, зазначають правозахисники.

Крім того, організація закликала міжнародну спільноту тиснути на Москву, зокрема через постійні запити про хід розслідування.

Європейський Союз, Сполучені Штати та інші демократичні країни також мають "забезпечити швидкий і безпечний притулок жертвам чистки, що шукають притулку в безпечних країнах", зазначається у доповіді.

Як відомо, російська "Новая газета" вперше написала про масові переслідування представників ЛГБТ-спільноти у Чечні у квітні. Повідомлялося про затримання понад 100 геїв, деякі з них були убиті. Влада Чечні тоді заперечила цю інформацію. За словами дослідника Human Rights Watch у Москві Юлії Горбунової, керівництво Чечні заперечує саме існування геїв у республіці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-