Біля вершини Евересту обрушився щабель Гілларі

Біля вершини Евересту обрушився щабель Гілларі

Укрінформ
Одна з найбільш відомих точок маршруту підйому на Еверест (Джомолунгму) альпіністів - майже вертикальний схил, що отримав назву "щабель Гілларі", - обвалилася, що робить підкорення найвищої гори світу ще більш небезпечним.

Про це повідомляє ВВС.

Названий на честь керівника першої експедиції, яка підкорила вершину, - новозеландця Едмунда Гілларі - 13-метровий схил представляв собою гребінь з снігу і льоду, який спортсменам необхідно було долати по одному.

к зазначають скелелази, обвал породи міг спричинити надзвичайно руйнівний землетрус у квітні 2015 року у Непалі, під час якого загинуло понад 8 тисяч осіб, підземні поштовхи також зумовили зсуви та сходження лавин.

Сама Джомолунгма тоді зсунулася на три сантиметри.

"Не знаю, що потрібно буде робити, коли снігового покриву не буде, оскільки зараз там лежать величезні камені, з якими буде дуже непросто впоратися", - зазначив британський альпініст Тім Моуздейл.

За словами підкорювача гір, минулого року він не зміг перевірити стан щабля, оскільки той був засипаний щільним шаром снігу, але цього року він побачив лише уламки каменів на його місці.

І за наявного щабля Гіларі черги на підйом або спуск по його поверхні могли означати смертельну небезпеку для тих, хто затримався у разі погіршення погодних умов.

Яким чином буде наразі організовано порядок подолання цієї перешкоди, мандрівники не знають.

"В абсолютно ясний день не має значення, чи затрималися ви на півтори-дві години біля щабля Гіларі, що зовсім поблизу від вершини. Проте якщо погода змінюється, це питання життя і смерті", - говорив ВВС ще п'ять років тому ветеран альпінізму сер Кріс Бонінгтон.

Фото: @5tv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-