Навіщо Додон грав «тінь Путіна»?

Навіщо Додон грав «тінь Путіна»?

Укрінформ
Поки президент Молдови приймав парад у Москві, російський чобіт пройшовся по його рідній землі

"Додон - слуга Путіна", "Додон, твій дім - Москва", "Додон - зрадник" - такими гаслами зустрічали в столичному аеропорту рейс «Москва-Кишинів», яким прилетів президент Молдови Ігор Додон. Громадяни країни ось вже кілька днів дивуються прямим і непрямим діям нинішнього глави держави. І хоч на вулиці масово народ поки не виходить, але все можливо, особливо якщо подібний «подвійний парад» повториться.

У ФОКУСІ КАМЕР, ПО ПРАВУ РУКУ ВІД ПУТІНА

Візит президента Молдови до Москви і його участь у святкуванні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні широко висвітлювався не тільки російськими засобами масової інформації. Громадяни Молдови також мали можливість спостерігати за перебуванням свого президента у столиці Російської Федерації: Додон і Путін покладають квіти до Вічного вогню на могилі невідомого солдата, Додон і Путін на трибуні, Додон і Путін у Кремлі. Президент Молдови з дружиною та дітьми відбув до Москви напередодні, 8 травня, за кілька днів після того, як Конституційний суд Молдови оголосив поза законом перебування на території країни, точніше, у Придністровському її регіоні, обмеженого контингенту російських військ. І поки Ігор Додон поруч із президентом Путіним «приймав парад» у Москві, обмежений контингент російських військ карбував крок на параді в Тирасполі.

ВИПАДКОВІСТЬ ЧИ УСВІДОМЛЕНИЙ ВИБІР?

У рішенні Конституційного суду чітко прописано: це суперечить Основному закону держави та її конституційного нейтралітету. Президент країни був єдиним з представників вищого ешелону влади Молдови, хто висловив свою незгоду з рішенням суду. Напевно, незгода молдавського президента стало не випадковим, а цілком усвідомленим політичним вибором.

Цими самими днями, до міністерства закордонних справ і європейської інтеграції викликали Тимчасового повіреного у справах Росії в Кишиневі. Молдавська сторона (вкотре!) висловила стурбованість черговим демаршем російських військовослужбовців зі складу розквартированого у Придністров'ї Обмеженого контингенту російських військ - участі у військовому параді в Тирасполі. Реакції Росії на «стурбованість молдавської влади» не було. Жодної.

Москва проігнорувала офіційний заклик Кишинева відмовитися від участі в демонстраціях військового контингенту на території Молдови, включаючи військові навчання, які регулярно проводяться на лівому березі Дністра.

ЄДИНА «ТІНЬ ПУТІНА», ЯКА ПРИБУЛА НА ПАРАД 

У рамках заходів, які проходять в Москві, присутність Ігоря Додона на параді в Москві виглядала більш ніж дивно. Молдавські та зарубіжні експерти вже встигли помітити, що президент Додон був єдиним із керівників іноземних держав, які взяли участь у військовому параді в Москві. Наприклад, румунські ЗМІ, чи то жартома, чи то серйозно, спостерігаючи за пересуваннями президентів Росії та Молдови Москвою, назвали Ігоря Додона «тінню Путіна в Москві». А журналісти американського видання The New York Times помітили в цьому зв'язку, що «незважаючи на усі заклики Володимира Путіна до співпраці і демонстрацію військового потенціалу, парад став яскравим прикладом того, наскільки ізольованою опинилася Росія» через її агресію в Україні.

На трибуні не було навіть близького соратника Путіна - президента Білорусі Олександра Лукашенка, який в цей день вважав за необхідне бути у своїй країні поряд із тими, хто захищав світ від нацизму у Другій світовій війні.

Залишилися у своїх країнах і його колеги на пострадянському просторі. І залишається тільки шкодувати, що свої привітання та нагородження молдавських ветеранів президент Молдови організував 7 травня, а десятки тисяч учасників мирної ходи вулицями Кишинева, які віддали свої голоси на виборах президента країни, проходили без його участі. Ходу очолила нинішній лідер партії соціалістів Зінаїда Гречана.

МОВЧАННЯ ЯК ЗНАК ЗГОДИ?

Голова Конституційного суду Молдови Олександру Тенасе, коментуючи черговий візит Додона до Москви, зазначив, що «верховний головнокомандувач Молдови піднімав у Москві келихи з шампанським з тими, хто руйнує його власну країну». Більше того, голова Конституційного суду висловив своє здивування дивним мовчанням парламенту на рішення Додона взяти участь у військовому параді в Москві.

«Якби таке сталося в інших країнах, наприклад, у державах Балтії, то там, принаймні, була б створена спеціальна парламентська комісія, яка розслідувала б, чи мав право глава держави приймати участь у параді за наявності замороженого конфлікту, та ще й з присутністю обмеженого військового контингенту «під боком», а у нас чомусь всі мовчать. А мовчання зазвичай прийнято вважати знаком згоди?!» - задається риторичним питанням Тенасе.

Доречно зазначити, що за чотири з невеликим місяці перебування Ігоря Додона на посаді президента Молдови - це його третій офіційний візит до Москви. А от найближчі сусіди -Україна та Румунія - поки що такої честі не удостоїлися.

ЕКОНОМІЧНІ ПРЕФЕРЕНЦІЇ ЧИ ГЕОПОЛІТИЧНИЙ ВПЛИВ?

Залишається лише гадати: чому ж так вабить молдавського президента Білокам'яна, і які дивіденди слід очікувати Молдові, яка обрала європейський курс розвитку, від візитів до Москви? Якщо це легалізація трудових мігрантів в Росії, у тому числі і їхній соціальний захист на території Росії, то переговори з цього питання велися ще до вступу Ігоря Додона на посаду. Якщо ж це «вексель» на поставку ще 20 видів алкогольної продукції з Молдови, що послідував за візитом, то це можна було вирішити і на рівні переговорів між відповідними відомствами, так як продукція відрізняється вишуканим смаком і високою якістю. Однак молдавська влада домагаються повного зняття ембарго на постачання молдавських товарів до Росії, а не дозованих преференцій.

Нагадаємо, що ембарго на алкоголь і плодоовочеву продукцію було введено Москвою чотири роки тому після підписання Молдовою Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Хоча не зайве звернути увагу на важливий факт. Часткове зняття заборони на постачання алкоголю та фруктів до Росії - захід для Москви вимушений, якщо не сказати тимчасовий. В умовах санкцій відсутність на російських прилавках європейських фруктів і овочів, європейського вина та багатьох інших видів продукції компенсуються саме молдавською продукцією, яка трохи дешевше, хоча за якістю не поступається європейським аналогам.

Деякі експерти, активно обговорюючи останній візит до Росії президента Додона, і зовсім припустили, що справа не в економічних поступках, які слідують за цими візитами. Росія, на їхню думку, домагається близькості з Молдовою, щоб проводити політику її утримання в сфері свого геополітичного впливу.

Зінаїда Гурська, Кишинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-