Кібератака на Макрона мала вплинути на результат голосування – Welt

Кібератака на Макрона мала вплинути на результат голосування – Welt

Укрінформ
Кібератака на передвиборчий штаб фаворита президентської гонки у Франції Емануеля Макрона і вкидання матеріалів в останній момент мали дезорієнтувати прихильників цього кандидата.

Про це пише німецька Die Welt.

"Метою цього нападу було заплутати виборців у Франції або вплинути на них за кілька годин до ранку неділі, коли о дев'ятій відкрилися виборчі дільниці", - йдеться у статті.

Автор зазначає, що французька комісія з моніторингу виборчої кампанії (CNCCEP) після екстреної наради в суботу в другій половині звернулася до відповідальності ЗМІ та всіх громадян з проханням не поширювати і не публікувати вкрадену і "швидше за все, змішану з підробленими документами" інформацію, щоб не впливати на результат виборів.

"Не дайте Путіну вирішувати щодо нашого президента!" - одна з перших реакцій в соціальних мережах на прес-реліз комісії.

У статті також наводиться думка IT-експерта компанії Flashpoint (фірми з надання послуг у сфері безпеки) Віталія Кремеза, який вважає, що за атакою могла стояти хакерська група АРТ 28, відома своїми зв'язками з російськими спецслужбами. За його даними, ця група в останні місяці зареєструвала кілька інтернет-адрес зі словами "En Marche" (назва партії Макрона). Німецькі експерти вважають, що за атакою на бундестаг три роки тому стояла саме АРТ 28.

Як уже повідомлялося, за добу до другого туру президентських виборів у Франції на сайті Pastebin.com були опубліковані 9 гб документів команди Макрона. Час атаки не залишає сумнівів у її характері: вона з'явилася всього за три з половиною години до настання "тиші", щоб дати виборцям можливість без додаткового впливу остаточно сформувати власну думку, пише автор. У команди Макрона залишалося занадто мало часу на те, щоб відреагувати. Його звернення з приводу кібератаки вийшло о 23.56, за 4 хвилини до настання "тиші".

Фото: Xinhua/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-