"Матуся" Меркель, красуня Трамп і фемінізм

Аналітика
Укрінформ
У Берліні гадають: чи вдасться через "першу дочку" протягнути місток взаєморозуміння з Вашингтоном

"Велика двадцятка" – це не тільки економіка і частково політика. Це тепер ще й жінки. Сильні та успішні. І у них тепер є свій саміт – W20.

Він відбувся 25-26 квітня у Берліні. І, швидше за все, при всій повазі до мотивованих і успішних представниць прекрасної статі, навряд чи отримав би такий резонанс, якби не участь у ньому дочки американського президента Іванки Трамп.

У Берліні "Перша дочка" не тільки взяла участь у політичній дискусії на саміті "Жіночої двадцятки", а також зустрілася з представниками німецького бізнесу, побувала в навчальному центрі Siemens, вшанувала пам'ять закатованих у часи націонал-соціалізму в Меморіалі пам'яті євреїв Європи та поспілкувалася з Ангелою Меркель.

Візиту Іванки до Берліна і власне її персоні німецькі ЗМІ взагалі приділили стільки уваги, скільки не кожному світовому лідеру перепадає. Не дивно: вона першою з президентської сім'ї Трамп, у якій посідає особливе місце, відвідала ФРН. І це перший закордонний візит у ролі "радника" керівника США.

Думки та характеристики у пресі були різними...

БАГАТОХОДІВКА МЕРКЕЛЬ

Мало хто сумнівається, що саме Меркель покликала Іванку на саміт з далекосяжними цілями (і "реклама" W20 – аж ніяк не головна з них, а, скоріше, привід). Хоча у відомстві канцлера це підтверджувати не бажають. Кажуть, мовляв, офіційне запрошення надходило від Федерального об'єднання німецьких підприємниць і Німецької ради жінок. Офіційно, може, й так. Але сама гостя публічно дякувала саме главі уряду. Та, у свою чергу, досить сердечно спілкувалася з цією делегаткою та всіляко виявляла їй свою прихильність.

Дві жінки познайомилися півтора місяці тому під час візиту Меркель до Вашингтона. Тоді Іванка опинилася по праву руку від Меркель під час зустрічі канцлера та президента з підприємцями двох країн. Цікава, втім, не підтверджена деталь: ходять чутки, що нібито Іванка власноруч поміняла картки так, щоб сидіти поруч з главою німецької делегації. Як би там не було, але судячи з усього, вони сподобалися одна одній.

Чого не скажеш про пару Меркель – Трамп-старший. Довго не могли у Німеччині заспокоїтися з приводу того, що Трамп "не помітив" пропозиції гості про рукостискання. Як раптом кілька днів тому з'являється одкровення господаря Білого дому в одному з інтерв'ю про те, що саме з німецьким канцлером у нього трапилася "неймовірна хімія" у відносинах. Ну, прямо признання у коханні. Яке, щоправда, жодним чином не допомагає зблизити позиції двох лідерів з низки найважливіших питань. Поки що.

І те, наскільки дійсно Меркель вдасться налагодити контакт з "першою донькою" та радницею президента, який перебуває при владі вже практично 100 днів, і справді певною мірою може залежати характер відносин двох керівників. Чи вдасться Іванці донести берлінський меседж, стане зрозуміло вже у липні, коли Дональда Трампа чекають на саміт "двадцятки" у Гамбурзі.

ДОЧКА СВОГО БАТЬКА

Те, що своє завдання вона вбачає у тому, щоб "слухати і вчитися" і, повернувшись додому, передати отримані знання і поради батьку й президенту, Іванка визначила сама, виступаючи на панельній дискусії "Жінки, які надихають: розширення масштабів жіночого підприємництва".

На ній Трамп, звичайно, поговорила "в тему" - про роль жінок у бізнесі, але змушена була відповісти і за батька. З подачі модератора дискусії (через що тій, до речі, дорікнули і заступилися за співвітчизницю американські ЗМІ, навіть ті, з якими Трамп-старший перебуває в контрах).

Сенс висловлювань дочки був відповідним: він – найкращий тато і президент, вона ним дуже пишається; жінок він цінує – запитайте у тисяч, які на нього працювали, вони підтвердять. І взагалі, 45-й президент США усім ще покаже прекрасне життя.

Як і у самого Трампа, промова рясніла словами на кшталт "чудово", "прекрасно", "дивовижно". Втім, досить недурні і виховані дами в залі з такою чудовою картинкою погоджувалися не всі, тому періодично лунав гомін. Треба віддати панелістці належне, вона навіть оком не змигнула.

ФЕМІНІСТКИ ЯВНІ Й ТІ, ЯКІ СУМНІВАЮТЬСЯ

Згадана дискусія зібрала на сцені декількох успішних представниць бізнесу (куди, по суті, можна віднести і Іванку), королеву Нідерландів Максиму, міністра закордонних справ Канади Христю Фріланд, директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, ну і канцлера Ангелу Меркель, звичайно. Вона сиділа в центрі елегантної компанії у незмінних піджаці і брюках, дещо більш скуйовджена, ніж зазвичай.

Модератор, яка "чіплялася" до Іванки, зуміла і Меркель захопити зненацька питанням посеред серйозної дискусії про те, чи вважає та себе феміністкою. Розгубленість самої відповідачки викликала веселе пожвавлення у залі, яка вже точно бачила главу найбільшої європейської економіки, першу в історії Німеччини жінку-канцлера такою, яка повністю відповідає цьому визначенню. Лагард, яка сиділа поруч, оплесками вирішила заохотити сусідку до відповіді. У результаті всі дізналися, що Меркель сама себе феміністкою зовсім не вважає і не збирається "прикрашати себе титулом, якого у неї зовсім немає". Але якщо її такою вважають інші, вона не має нічого проти.

На наступне запитання щодо того, хто з восьми панелісток відносить себе до феміністок, руки не підняли тільки дві – Меркель і нідерландська королева. Втім, Максима вирішила згладити ситуацію, заявивши, що вона просто хоче, щоб жінки мали свободу вибору та можливості, якими вони можуть скористатися, щоб бути щасливими і пишатися собою. "Якщо це фемінізм, то я – феміністка", – посміхнулася королева. "Ну, тоді я теж", – зраділа Меркель.

Як не назви, але жіночим проблемам канцлер присвятила два дні, взявши участь у дискусії і на наступній сесії. Говорила вона при цьому про речі цілком серйозні та конкретні. Наприклад, про мету подолати до 2025 року гендерний розрив. Сьогодні лише 50% жінок у всьому світі працюють, для чоловіків це 76%, – розповіла глава уряду.

...Учасниці "Жіночого саміту двадцятки" роз'їхалися по домівках. Поїхала й Іванка Трамп. А у Берліні тепер гадають: чи вдасться через "першу дочку" протягнути місток взаєморозуміння з Вашингтоном.

Ольга Танасійчук, Берлін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-