У кількох містах Білорусі затримали журналістів під час протестів

У кількох містах Білорусі затримали журналістів під час протестів

Укрінформ
У суботу, 18 березня, в кількох містах Білорусі відбулося затримання журналістів Белсату та інших незалежних ЗМІ

Про це повідомляє DW.

У цей день в країні анархісти оголосили протестні акції проти "декрету про дармоїдство". Журналісти за завданням редакцій прямували висвітлювати ці події.

У Борисові під час роботи в прямому ефірі на центральній площі міста були затримані два кореспонденти телеканалу Белсат. За словами чергового міліціонера, причина затримання - перевірка документів. Журналістів кілька годин тримали в черговій частині, а потім відпустили.

У Кобрині після акції "недармоїдів" міліція затримала також двох незалежних журналістів, які вели репортаж з місця подій.

На під'їзді до Мозиря, де також планувалася акція протесту проти "декрету про дармоїдство", співробітники ДАІ заблокували машину ще одного журналіста. Він розповів, що перевірка документів тривала понад 4 години, потім почали складати протокол.

Ще одна фрілансер розповіла, що її затримали в Гомелі. За її словами, у міліції були претензії до її машини, яка "може перебувати в розшуку через викрадення".

У Вітебській області по дорозі на Новополоцьк міліція двічі затримувала автомобіль з двома журналістами. Спочатку їх звинуватили у порушенні правил дорожнього руху і відпустили. Вдруге після затримання журналістів повезли в Полоцький РВВС для перевірки номерів на кузові машини, після чого дозволили їхати.

Глава Білоруської асоціації журналістів Андрій Бастунець оцінив затримання кореспондентів незалежних ЗМІ як скоординовану і заздалегідь сплановану акцію влади.

 "Зрозуміло, що метою було не допустити висвітлення акцій протесту, куди за завданням редакцій прямували кореспонденти, причому затримували навіть там, де акції не відбулися", - зазначив він.

Як відомо, у Білорусі з лютого проходять масові акції протесту через «податок на дармоїдство». Згідно з новим законом, кожен офіційно непрацюючий громадянин країни мусить заплатити в бюджет близько 200 євро на рік.

Після мітингів у Мінську і регіонах президент Олександр Лукашенко переніс термін сплати податку на наступний рік. Однак протестувальники мають намір домагатися повного скасування збору.

Раніше марші пройшли в кількох містах Білорусі. На акції в місті Молодечно Мінської області були затримані лідери опозиції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-