Що і як сказав Трамп Конгресу?

Що і як сказав Трамп Конгресу?

Аналітика
Укрінформ
Новий президент ще не позиціонує себе як світового лідера

Це був тріумф республіканців. Уперше за багато років президент-республіканець виступав у Конгресі, де обидві палати були представлені республіканською більшістю, а в кріслах спікера Палати представників і голови Сенату сиділи представники цієї ж партії. Та й сам Трамп виглядав схожим на республіканського яструба в порівнянні з його інавгураційною промовою місяць тому. Зараз, принаймні ззовні, він здавався лідером, який відповідає за кожне слово та має впевненість у своїй власноруч відібраній команді.

Однак, це було лише враженням ззовні, бо весь виступ Дональда Трампа можна було би звести до однієї фрази, яку він виразно зачитав із суфлера: "Моя робота - не представляти світ. Моя робота - представляти Сполучені Штати Америки". Після неї будь-які розмови про світове лідерство США вже не мали сенсу, як і порівняння Америки нинішньої  з Америкою республіканця Рейгана чи демократа Обами.

НОВИЙ ОБРАЗ ПРЕЗИДЕНТА

Нинішня промова нового президента США в Конгресі стала для нього шансом удруге з моменту інавгурації звернутися до широкої публіки, й не тільки до американського політичного істеблішменту, але й до світових лідерів. Технічно цей виступ не був традиційним Зверненням президента до нації про стан справ у державі (State of the Union - англ.), бо Трамп не міг проаналізувати свої досягнення на вищій посаді за минулий рік. Оскільки президент лише щойно набув повноважень, його промова зводилась до окреслення стратегії розвитку Сполучених Штатів у ближчій перспективі. Тому цей виступ став лише Зверненням президента до спільної сесії Конгресу. Тим не менше, це не позбавило заходу урочистості.

Найпершою позитивною ознакою стала присутність першої леді - Меланії Трамп на трибунах сесійної зали. Президент привітав її окремо на початку промови під гучні вітання публіки, не балуваної частою присутністю першої леді.

Коли Трамп почав говорити, стало помітно, що цього разу його команда постаралась знайти правильні формулювання, які могли би влаштувати навіть його завзятих опонентів. Традиційно президенту аплодувала лише половина зали республіканських однопартійців, а також окремі гості. Хоча іноді главі Білого дому рукоплескали й демократи. Це були, в основному, емоційні моменти з історіями конкретних людей, яких Трампу не вистачало раніше, і які з легкої руки (очевидно нових) спічрайтерів малювали з нього людський образ нового президента.

В його промові, яка тривала рівно годину, все було не так, як раніше. Чи не вперше широка публіка почула від Трампа такі формулювання як "відродження", "надія", "спільні можливості" та "об'єднання" з демократами. Крім того, це був виступ, де новий глава Білого дому говорив більше "ми", ніж "я". У промові було висловлено багато почестей ветеранам-учасникам бойових операцій, правоохоронцям, людям з обмеженими можливостями та навіть дітям. При цьому камера вихоплювала вдячні обличчя живих прикладів у залі, що, за правильним задумом режисерів, лише наповнювало зміст людяністю та змушувало навіть демократів аплодувати стоячи.

ПРО ВНУТРІШНЄ, НЕ МІЖНАРОДНЕ

Та попри все, це був спіч, скоріше голови держави, ніж виступ світового лідера. Трамп продовжував, як і раніше, сипати старими слоганами на кшталт "Америка передусім", "купуйте та винаймайте лише американське" та іншими, схожими за змістом.

Міграція, стіна на кордоні з Мексикою, внутрішній тероризм... Трамп знову і знову зосереджувався на проблемах, які хоч і мали подекуди міжнародні масштаби, втім були визначені ним як суто внутрішні. Збільшення кількості робочих місць, Obamacare як справжня катастрофа для Америки, зменшення рівня злочинності, - продовжував президент.

Примітно також те, що у промові Трампа так і не з'явився блок зовнішньополітичних питань. Президент обмежився лише окремими реченнями про справедливу зовнішню торгівлю, згадками про "жахливі" регіональні угоди (TPP та NAFTA), укладені за Обами, а також нагадуванням про несправедливий розподіл фінансового тягаря у військових альянсах. Була ще окрема фраза про підтримку Ізраїлю на тлі загроз з боку Ірану, але це, очевидно, після недавньої більш ніж теплої зустрічі з Нетаньягу.

Цікавості додав хіба що завуальований вислів про нових друзів. "Америка хоче знайти нових друзів, а також встановити нові партнерські відносини, у яких поділяються спільні інтереси. Ми хочемо гармонії й стабільності, а не війни й конфліктів", - заявив Трамп. Він підкреслив, що Сполучені Штати виступають за мир, всюди, де він може бути досягнутий. "Америка сьогодні є другом для колишніх ворогів. Деякі з наших найближчих союзників кілька десятиліть тому воювали на протилежному боці світових воєн. Ця історія повинна дати нам віру в можливість для кращого світу", - зауважив глава Білого дому.

Цікаво, чи не про дружбу з Росією цей розпливчастий натяк? Адже, попри наполегливість колишніх та нинішніх генералів у команді національної безпеки адміністрації Трампа "щодо загрози номер один" з боку Росії, сам Трамп так і не згадав у своїй промові про це жодним словом.

РОСІЙСЬКЕ ПИТАННЯ

Саме російське питання стало однією з головних проблем для адміністрації Трампа, особливо останнім часом у його війні зі ЗМІ. Саме через це він був змушений пожертвувати "офіцером" на своїй шахівниці - своїм ближчим радником екс-генералом Майклом Флінном. Це також стало предметом прискіпливої критики з боку демократів, які буквально менше ніж за годину оприлюднили свою відповідь на промову президента-республіканця.

"Президент Трамп ігнорує серйозні загрози для нашої національної безпеки з боку Росії, яка не є нашим другом, відштовхуючи наших союзників, що боролися з нами пліч-о-пліч, і наших друзів у небезпечному світі", - зауважив у заяві делегований партією для відповіді Трампу колишній губернатор Кентукі Стівен Бешар.

Як військовий ветеран він підкреслив, що захист Америки є найвищим обов'язком президента, однак той замість відповідей на реальні загрози оголошує справжню війну біженцям та мігрантам.

Крім російського питання, дісталося Трампу й щодо його обіцянок "стати чемпіоном" у розв'язанні проблем для американських сімей, що зводять кінці з кінцями. Замість цього він обрав до адміністрації мільярдерів та інсайдерів з Уолл Стріт, які думають більше про вигоду міністерств, ніж простих американців, що потребують доступних соціальних та медичних програм.

Загалом же, перший виступ президента США перед Конгресом був зовсім непогано виписаний його спічрайтерами. В ньому старі ідеї, озвучені Трампом-кандидатом, а потім обраним президентом та вже місяць як новим главою Білого дому, виглядали по-новому, в традиційному республіканському стилі. Втім, промові бракувало нового стратегічного бачення, в тому числі щодо Росії, яке потроху, але все ж простежується й у виступах на рівні ООН, і в промовах головних силовиків, і в обережних заявах все ще несформованого Держдепу. Й попри те, що від самого Трампа продовжують надходити сигнали про можливу дружбу з Кремлем, поступові зміни все ж дають надію, що в нинішньому Білому домі погляди відносно Росії зрештою не відрізнятимуться від тих, що мала в сухому підсумку адміністрація республіканця Рейгана чи попереднього президента - демократа Обами.

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Перше фото: Xinhua/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-