Австралійський уряд закликали відокремлювати ТТП та РВЕП

Австралійський уряд закликали відокремлювати ТТП та РВЕП

Укрінформ
Австралійський уряд має припинити спроби переносити положення нереалізованої Угоди про Транс-Тихоокеанське партнерство (ТТП) в Угоду про регіональне всестороннє економічне партнерство (РВЕП).

Таку заяву зробила австралійська неурядова організація AFTINET у рамках 17-го раунду переговорів, що розпочався в японському місті Кобе за участю представників 16-ти країн-учасниць РВЕП, повідомляє новозеландський новинний інтернет-ресурс Scoop.

«До складу країн-учасниць РВЕП входять найбідніші країни АСЕАН, такі як М'янма, Камбоджа і Лаос, для яких положення ТТП у сфері медицини та вироблення ліків не по кишені… Вони остерігаються надання повноважень великим міжнародним корпораціям обходити національні суди та судитися з урядами в рамках несправедливих міжнародних трибуналів. Якщо подібні положення будуть інкорпоруватися у РВЕП, то перемовини про Угоду зайдуть у глухий кут», - наголосила очільник AFTINET Патрісія Рейнальд.

Переговори щодо укладення Угоди про РВЕП були започатковані у 2012 році майже паралельно з переговорами щодо Угоди про ТТП. Учасниками переговорів є 10 держав-членів АСЕАН та 6 інших, переважно азіатсько-тихоокеанських держав: Японія, Китай, Південна Корея, Індія, Австралія та Нова Зеландія.

Черговий 17-й раунд переговорів триватиме до кінця поточного тижня. У ході переговорів буде продовжено узгодження питань лібералізації торгівлі товарами та послугами, правил визначення походження продукції, режиму сприяння та захисту інвестицій, інтелектуальної власності (патентів) та електронної комерції.

Це перші переговори, які розпочалися після того, як новий президент США Дональд Трамп видав указ про вихід США з Угоди про ТТП, яка була підписана всіма державами-учасницями у лютому минулого року, і таким чином фактично зупинив втілення в життя цього амбітного проекту. Відтак, оглядачі очікують, що в найближчій перспективі основна увага буде зосереджена на опрацюванні проекту угоди про РВЕП.

Серед учасників переговорного процесу є багато розбіжностей стосовно обсягу та глибини питань, які повинна охопити дана угода. Проблемними залишаються питання, які виходять за рамки суто торгівлі, такі як уніфікація інвестиційного режиму, захист інтелектуальної власності, зокрема у фармацевтичній сфері тощо. Очікується, що Австралія і Японія намагатимуться максимально реалізувати в даному проекті положення, які були напрацьовані в Угоді про ТТП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-