Володимир Єльченко, Постійний представник України при ООН
Росіяни не чекали, що новий постпред США зробить таку тверду заяву по Україні
06.02.2017 11:32

- Передусім, не лише ми, а й багато наших партнерів, членів Ради Безпеки й тих країн, що не входять до РБ ООН, були приємно вражені виключно сильною позицією нового постпреда США Ніккі Гейлі стосовно України. Я з нею зустрічався кілька разів - і до, і після засідання Радбезу. Вона особисто просила мене розповісти про те, що відбувається (на сході України - ред.), я їй зробив детальний брифінг. На мою думку, постійний представник США повністю в курсі подій щодо ситуації на Донбасі й усе знає про Крим. Озвучена нею позиція підтверджує, що нова адміністрація США повною мірою ознайомлена з ситуацією в Україні та продовжує займати сильну позицію в цьому питанні.

Ми знову відчули настрій міжнародного співтовариства на підтримку України

Крім того, ми знову відчули настрій міжнародного співтовариства на підтримку України. Ескалація конфлікту знову привернула міжнародну увагу до дій Росії в цих подіях. Що російська делегація не говорила б, існує думка більшості членів і Ради Безпеки, і Організації Об'єднаних Націй у цілому саме на користь позиції України. І це головне. Ми маємо робити все, щоб російська агресія проти України постійно утримувалась у фокусі уваги ООН і Ради Безпеки Організації зокрема.

Ще раз хочу нагадати про дебати ("Конфлікти в Європі" - ред.), заплановані на 21 лютого, - це та тема, яка є близькою до нашої ситуації. І те, що саме Україна включила її до своєї програми головування, є гарним прикладом того, чим допомагає це саме головування.

- В останніх офіційних заявах у Києві йшлося про можливу участь Президента України в засіданні РБ ООН у лютому. Що це означає для роботи самої Ради Безпеки? Наскільки участь глави держави здатна змінити акценти?

- У першу чергу, це, зрозуміло, привертає більшу увагу до того чи іншого засідання Ради Безпеки ООН. Коли глава держави бере участь, це свідчить про особливу важливість для країни саме цього питання. 

Я знаю, що візит планується, але це питання вирішується в Києві і залежить від графіку роботи Президента, його пріоритетів і поточної ситуації. Ми, зі свого боку, в Нью-Йорку завжди готові прийняти Президента.

- Наскільки відомо, планується ще візит міністра закордонних справ в період головування України?

- Так, він (Павло Клімкін, глава МЗС України - ред.) планує бути тут щонайменше двічі. Вперше - це дебати 13 лютого на тему "Терористичні загрози для критично важливих об'єктів інфраструктури", і 21 лютого він також обов'язково буде в Нью-Йорку - чи з президентом, чи сам.

УКРАЇНОЮ ЦІКАВЛЯТЬСЯ В ООН

- Які ще акценти будуть важливі під час головування України в Раді Безпеки? 

- Ми хочемо зробити максимум для більшої транспарентності роботи РБ ООН. Ми намагаємося повністю тримати суспільство в курсі всіх справ того, що відбувається. Щойно я зустрічався мабуть з кількома десятками представників різноманітних неурядових організацій, і дуже детально, більше години розповідав про те, чим ми будемо займатися цього місяця. Ми продовжуватимемо цю лінію до кінця лютого. 

Ми бачимо великий інтерес з боку неурядових організацій до головування України, в тому числі, американських і міжнародних. Ще до початку нашого головування, і протягом перших днів лютого ми провели з десяток, якщо не більше, зустрічей з різними НУО, під час яких інформували їх про наші плани. 

- Що ж, залишається побажати вдалого головування в Раді Безпеки ООН і досягнення всіх поставлених цілей.

- Дякую.

Ярослав Довгопол, Вашингтон - Нью-Йорк

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-