Протестувальники в Румунії хочуть оточити парламент

Протестувальники в Румунії хочуть оточити парламент "живим ланцюгом"

Укрінформ
Учасники багатотисячних акцій протесту в Румунії продовжать маніфестації і в суботу, 4 лютого, оточивши парламент країни «живим ланцюгом». Головна їх вимога - скасування урядових постанов про помилування і про внесення змін до кримінального законодавства.

Про це заявили організатори протестів з соціальної групи "Корупція вбиває", повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У першу половину дня ми запрошуємо на маніфестації батьків з дітьми взяти участь в акції "Виховання заради демократії", а потім ми пройдемо маршем вулицями Бухареста до парламенту Румунії і створимо навколо нього живий ланцюг з маніфестантів", - заявили організатори.

 Багатотисячні антиурядові маніфестації тривають уже п'ятий день. В акціях протесту, які пройшли по всій Румунії у п'ятницю, 3 лютого, взяли участь близько 350 тисяч громадян. Про свою солідарність з румунськими маніфестантами вже заявили частина неурядових організацій у Молдові та Болгарії, які планують провести аналогічні акції. Більшість учасників акцій протесту вважають, що урядовими постановами в Румунії фактично узаконюється корупція і хабарництво.

 Як повідомлялося, кілька днів тому уряд Румунії затвердив екстрені постанови про помилування і про внесення змін до кримінального законодавства.

 Згідно з однією з постанов, державний чиновник не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, якщо завдані ним збитки не перевищують суму 50 тисяч євро.

 Відповідно до іншої постанови, помилуванню підлягають ув'язнені, засуджені до 5 років ув'язнення (але не більше), вагітні жінки, жінки, у яких дома залишилися неповнолітні діти. Буде знята також судимість і з засуджених до умовних  строків ув’язнення.

 Президент Румунії Клаус Йоханніс назвав затвердження даних документів "днем жалоби для румунської правової держави", наголосивши, що "зміни в кримінальному законодавстві не проводяться ночами".

Румунський омбудсмен Віктор Чорбя опротестував постанови в Конституційному суді, заявивши, що не було ніяких конституційних підстав для екстреного затвердження цих документів.

Своє занепокоєння з приводу подій, які відбуваються в Румунії, висловили лідери Євросоюзу, закликавши румунську владу не послаблювати боротьбу з корупцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-