Протести в Румунії: Перед будівлею уряду зібралися близько 150 тисяч осіб

Протести в Румунії: Перед будівлею уряду зібралися близько 150 тисяч осіб

Укрінформ
Близько 150 тисяч осіб зібралися перед будівлею уряду Румунії в Бухаресті на акцію протесту проти затверджених напередодні урядових постанов щодо помилування та внесення змін до кримінального законодавства.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, мітингувальники вимагають відставки уряду під керівництвом Соріна Гриндяну.

«Ви нас обдурили і вкрали у нас гідність! Настав час піти у відставку», - скандують маніфестанти.

Аналогічні акції проходять в Тімішоарі, Яссах, Клужі, Сібіу та інших великих містах Румунії. За попередніми даними, всього в маніфестаціях по всій країні беруть участь понад 200 тисяч громадян. Більшість учасників акцій протесту переконані, що урядовими постановами в Румунії фактично узаконюється корупція і хабарництво.

Як повідомлялося, напередодні ввечері уряд країни затвердив постанови про помилування та про внесення змін до кримінального законодавства. В ніч з вівторка на середу документи були вже опубліковані в Офіційному Моніторі Румунії.

Згідно однієї з постанов, державний чиновник не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, якщо нанесений їм збиток не перевищує суму в 50 тисяч євро.

Згідно з іншою постановою, помилуванню підлягають ув'язнені, засуджені до 5 років тюремного ув'язнення (але не більше), вагітні жінки, жінки, у яких вдома залишилися неповнолітні діти. Буде знята також судимість із засуджених до умовних тюремних термінів.

Президент Румунії Клаус Йоханнис закликав уряд скасувати ухвалені напередодні постанови.

Свою стурбованість урядовими постановами висловили керівники Єврокомісії, а також представники Посольств США, Німеччини, Франції, Канади та Голландії в Бухаресті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-