Новий міністр оборони США: «Скажений пес» супроти Кремля

Новий міністр оборони США: «Скажений пес» супроти Кремля

Аналітика
Укрінформ
Джеймс Маттіс - давній критик Кремля, ідеологічно він не готовий сприйняти погляди Трампа щодо зближення з РФ

534 млрд доларів становить бюджет Міністерства оборони США на чинний фіскальний рік. Ця сума дорівнює майже половині витрат на оборону усіх держав світу, і одним із головних її розпорядників буде новопризначений Джеймс Маттіс (James Mattis), переконаний, що «в Криму й Україні йде війна», а агресія РФ проти України «гостріша і серйозніша, ніж вважають у США та ЄС». Хоча чотири дні на посаді не дають змоги точно прогнозувати майбутні дії нового глави Пентагону, усе ж його минуле свідчить, що це призначення не піде на руку Кремлю.

ДИТИНСТВО НА ЗБРОЙНОМУ ЗАВОДІ

Народився майбутній міністр оборони США у штаті Вашингтон. У ранньому дитинстві його родина перебралася до спецпоселення, побудованого урядом для працівників, залучених у виробництві збройового плутонію. Отож, з перших років життя майбутній міністр оборони відчував близькість потужної зброї. Окрім цього, і тато, і мама генерала були ветеранами Другої світової. Мати служила у розвідці в Південній Африці, а батько був моряком. Тож не складно зрозуміти, чому хлопець вже у 19 років вступає до Збройних сил, яким віддано присвятить усе майбутнє життя.

Військова кар'єра відставного чотиризіркового генерала морської піхоти США Джеймса Маттіса розтягнулася на понад 40 років. За цей час він командував батальйоном під час першої війни у Перській затоці, очолював 1-й експедиційний корпус морської піхоти США на початку війни в Афганістані та керував 1-ю дивізією морської піхоти протягом первинного наступу в другій іракській війні. На піку своєї кар'єри у 2010 році дослужився до головнокомандувача Центрального командування США, яке здійснює загальний нагляд над усіма операціями США на Близькому Сході, однак у 2013-у був вимушений піти у дострокову відставку через суперечності із адміністрацією Барака Обами щодо політики відносно Ірану.

«У ДОШКУ СВІЙ» ГЕНЕРАЛ

«Скажений пес» - саме так охрестили Маттіса його бойові товариші після кровопролитних боїв біля Фаллуджі у 2004 році. Причому, отримав він це прізвисько не лише за жорсткі підходи до ворогів, а за гострий язик і відвертість в обговоренні війни. Так, одного разу він заявив, що «стріляти в деяких людей - це здорово і забавно». Хоча це висловлювання очікувано викликало активне обговорення, тогочасне керівництво Маттіса вирішило не накладати на нього жодних стягнень, обмежившись проханням у майбутньому уважніше підбирати слова.

Взагалі, за гештегом #mattisisms у інтернеті можна знайти багато соковитих висловлювань Маттіса, на кшталт: «завжди носи ножа - чи то порізати пиріг, чи то перерізати горлянку» або «будь ввічливим, будь професіоналом, але май план вбивства кожного, кого зустрінеш».

Утім, повагу серед військових Маттіс здобув передовсім своїм ставленням до нижчих за рангом. Незважаючи на командирську роль, він завжди перебував на передовій разом зі своїми підлеглими, де намагався власними діями показувати приклад. При цьому, високопоставлені командири, які перебували у його підпорядкуванні, могли легко поплатитися за погане виконання своїх обов'язків. Просто під час наступу американських військ на Багдад Маттіс не побоявся відсторонити командира першої полкової бойової групи полковника Джо Довді (Joe D. Dowdy). У сучасному війську звільнення у воєнний час командира такого високого рангу є вкрай рідкісним явищем, тож ця подія стала тоді сенсацією у ЗМІ.

Однак, сам Маттіс не в захваті від свого прізвиська, оскільки вважає, що воно нівелює його уважне ставлення до ретельного планування кожної операції, наголошуючи лише на "бійцівській" складовій характеру.

ЛЮДИНА-ЕНЦИКЛОПЕДІЯ

Відставний генерал-майор США Роберт Скейлс (Rober H. Scales), характеризуючи Маттіса, назвав його «...одним із найбільш освічених та довершених чоловіків». На підтвердження думки про високий інтелект Маттіса свідчить той факт, що в усі свої відрядження він завжди брав примірник «Роздумів» античного філософа та імператора Марка Аврелія. Взагалі, новий глава Пентагону - затятий читач, до його особистої бібліотеки входить понад 6 тисяч примірників, а сам генерал часто цитує класичних письменників та Біблію. «Ви - складова найпотужніших Збройних сил світу, до яких є багато довіри. Застосовуйте ваш мозок перед тим, як використаєте зброю», - повчав Маттіс американських морських піхотинців.

Цікаво, що за своє 66-річне життя Джеймс Маттіс ніколи не був одружений і не має дітей. За це, а також за увагу до військової історії, тактики та стратегії, він отримав своє друге прізвисько - «Бойовий монах». Тим не менш, ретельна увага до деталей та копітке планування операцій, притаманні Маттісу, одного разу все-таки виявилися недостатніми. Йдеться про інцидент у іракському селі Мукарадиб 19 травня 2004 року, коли авіація та піхота США завдали удару по весільній церемонії, позбавивши життя більш як 40 цивільних осіб. Саме Маттіс тоді ухвалював рішення про відкриття вогню. Пізніше він пояснював, що мав усього 30 секунд на роздуми. За його словами, насправді ціллю військових був сховок бойовиків. «Скільки людей приїхало на це весілля посеред пустелі, що на відстані 130 км від найближчого житла? Там було більше двох десятків придатних до служби чоловіків. Давайте не будемо наївними!», - захищав тоді своє рішення Маттіс. Оцінки цього інциденту досі різняться, однак американські військові винесли з нього важливі висновки.

ЖОДНОГО СПУСКУ РОСІЇ

Маттіс - давній критик Кремля. Той факт, що він розпочав свою службу в період розпалу «холодної війни», означає, що ідеологічно він не готовий сприйняти погляди Дональда Трампа щодо зближення з РФ. Ця позиція, на переконання генерала, заснована на слабкій поінформованості 45-го президента США. До речі, і сам Маттіс розглядався республіканцями як вірогідний суперник Трампа на внутрішніх партійних виборах. Однак, після тривалих роздумів, вирішив відмовитися від власних президентських амбіцій.

Своєю непоступливістю Маттіс уже спровокував конфлікт із Трампом, оскільки завзято відстоював призначення на ключові посади в оборонному відомстві власних людей, а не рекомендованих президентом. Так, за інформацією американських ЗМІ, він хотів бачити у своїй команді кількох управлінців, які брали активну участь у кампанії проти нового президента під назвою «Ніколи Трамп» ("Never Trump").

Утім, сам Трамп все ж був явно дуже рішуче налаштований посадити у головне крісло Пентагону саме Маттіса, адже спеціально для нього через обидві палати парламенту дуже швидко було проведено закон, який робив для генерала виняток із загального правила, що вимагало, аби міністр оборони до призначення на цю посаду не був безпосередньо пов'язаним із армією щонайменше 7 років. Маттісу, який пішов у відставку в 2013-ому, цю вимогу дозволили оминути. Раніше подібний виняток було зроблено лише для одного міністра оборони США - легендарного Джорджа Маршалла.

До речі, це не єдина «першість» Маттіса. Під час операції «Непохитна свобода» в південному Афганістані у званні бригадного генерала він став першим американським офіцером-морпіхом, який командував сухопутною оперативно-тактичною групою в бою.

Окрім цього, грунтуючись на своєму афганському та іракському досвіді, Маттіс у 2006 році уклав «Польовий довідник з протидії збройним угрупуванням для армії та піхотинців» («Army/Marine Counterinsurgency Field Manuel»). Ця книга, написана у співавторстві з колишнім главою ЦРУ Девідом Петраеусом (David Petraeus), розповідає про цивільні та військові дії, спрямовані на одночасне стримування збройних угруповань та протидію глибинним причинам їх виникнення. «На відміну від звичайної війни, невійськові заходи часто є найбільш ефективними, коли військова сила грає допоміжну роль», - йдеться у довіднику. Таким чином, новий глава Пентагону ще десятиріччя тому детально вивчав тактики, які Росія нині застосовує в Україні.

Цікаво, що у помешканні Маттіса немає телевізора. Вірогідно, він добре розуміє, яку потугу приховує у собі цей зовні мирний пристрій. Ці знання точно стануть йому в нагоді під час протистояння російській інформаційній війні.

ГЕНЕРАЛ-БЕЗКОМПРОМІС

За словами Маттіса, «боротися - це велике задоволення». І всі фактори свідчать, що він буде боротися, причому не лише з зовнішніми ворогами, а й із внутрішніми опонентамм, якщо ті відстоюватимуть надто м'які підходи до ворогів Америки. А до останніх він відносить усіх, хто ширить терор, сум'яття та утиски в світі.

Більше того, історія свідчить, що генерал готовий боротися за свої погляди до кінця. Саме відверте неприйняття та гучна критика Маттісом позиції адміністрації Обами щодо ядерної угоди з Іраном коштувала йому посади головнокомандувача Центрального командування США. «Іранський режим, на мою думку, є найбільшою загрозою стабільності та миру на Близькому Сході. Серед усіх викликів, з якими стикається Близький Схід, Іран є основним. Однак, схоже, у Вашингтоні забули, як надавати пріоритет певним питанням», - сказав генерал під час свого виступу минулого року.

Таким чином, якщо Москва продовжить надавати підтримку Ірану (а вона продовжить, бодай заради збереження проассадівської коаліції в Сирії), «Скажений пес», безперечно, розбереться - яким питанням надавати пріоритет, і як саме.

Максим Наливайко, Оттава. 

Перше фото: U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr/Flickr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-