Леді Трамп: нове жіноче обличчя Білого дому

Леді Трамп: нове жіноче обличчя Білого дому

Укрінформ
Відтепер кожна сукня, кожен крок та кожна заява цієї жінки будуть під особливо пильною увагою медіа та громадськості.

Модерна довга ванільна сукня з приспущеними плечима та червоним паском. Такою побачила Америка нову першу леді США Меланію Трамп на традиційному вечорі з нагоди інавгурації її чоловіка - 45-го президента США Дональда Трампа.

Вже за кілька днів до інавгурації модні таблоїди згорали від цікавості, хто ж шитиме вбрання для майбутньої першої леді? Ажіотаж підігрівався й тим, що дехто з дизайнерів, серед яких Том Форд, Софі Тіллет, Марк Джейкобс, не захотіли одягати майбутню господиню Білого дому.

Врешті сукнею Меланії Трамп зайнявся дизайнер Ерве П'єр (Herve Pierre), якому, за даними медіа, допомагала сама перша леді.

Посилену увагу Меланія Трамп, колишня модель, котра у 1996 році залишила рідну Словенію та переїхала у США, могла відчути ще на етапі виборчої кампанії. Після однієї із її великих промов розгорівся скандал, адже текст виступу місцями майже дослівно збігався із однією з промов її попередниці у Білому домі - дружини Барака Обами Мішель Обами.

Музей перших леді

Наскільки великого значення надають у США стилю та постаті першої леді свідчить вже той факт, що у Національному музеї американської історії у Вашингтоні діє окрема виставка, присвячена цим жінкам. Експозиція була започаткована ще у 1914 році і відкривалася  п'ятнадцятьма сукнями, наданими близькими та друзями перших леді.

Починаючи від інавгураційної сукні, наданої дружиною 27-го президента США Хелен Тафт, музей традиційно звертається до кожної першої леді з проханням передати сукню, яку вона одягала на інавгурацію.

Проте зараз у колекції не лише вбрання. У 1992 році кураторка виставки Едіт Майо змістила ракурс експозиції  із виключно одягу на політичну та соціальну роль перших леді у Білому домі та історії США. Тепер тут понад 1000 експонатів, які, за визначенням музею, документують життя та внесок цих жінок.

Власне бачення у Білому домі

Посада першої леді у США не офіційна, тож дружина кожного нового президента може представити власні плани та обрати фокус уваги. Так, пріорітетом  Жаклін Кеннеді, котру називали  іконою стилю під час президентства  її чоловіка, було мистецтво та архітектура. Вона, зокрема, зайнялася реновацією будівлі Білого дому і навіть провела телеекскурсію оновленою президентською резиденцією, за яку була нагороджена телепремією Emmy. В часи Кеннеді також було представлено посаду куратора Білого дому, який відповідає за вивчення та збереження об'єктів мистецтва, меблів і т. д. у президентській резиденції.

Перша леді Ненсі Рейган брала активну участь у кампанії проти вживання наркотиків Just Say No, та, кажуть, мала величезний вплив на свого чоловіка Рональда Рейгана.

Колишня перша леді Гілларі Клінтон займала окремий кабінет у Західному крилі Білого дому, де розташований  знаменитий Овальний кабінет президента США та офіси посадовців. Там перша леді, а в  майбутньому кандидат на посаду президента, мала допомагати формулювати політику з питань охорони здоров'я та інших питань. Таке рішення було вкрай нетиповим, адже до того перші леді здебільшого працювали у Східному крилі. Хоча саме по собі питання, чим займеться і як справлятиметься зі своєю церемоніальною роллю перша леді, котра на той момент вже зробила успішну кар'єру юриста, не раз піднімалося ще під час передвиборчої кампанії. В Білому домі Клінтон зібрала свою команду, та, за оцінками аналітиків, мала безпрецедентний рівень залучення до політичного життя.

Мішель Обама, котра, як і Жаклін Кеннеді, стала для багатьох взірцем стилю, значну частину своєї роботи присвятила кампанії за здоровий спосіб життя Let's Move! Кампанія була спрямована на боротьбу з дитячим ожирінням, зміну структури та якості харчування, збільшення щоденної активності. Руками Мішель Обами один із куточків на території Білого дому перетворився на міні-сад - так перша леді хотіла продемонструвати важливість здорового харчування. Ще одним пріоритетом Мішель Обами стала підтримка військових та їхніх сімей - ініціатива, заснована разом із  дружиною екс-віце-президента США Джо Байдена Джилл Байден.

Перша леді та перша донька

Чим займатиметься нова господиня Білого дому, поки що неясно. Однією із тем, як зазначається на її веб-сторінці, стане питання кіберзнущань серед молоді. Однак дізнатися про це докладніше, схоже,  вдасться не скоро. Попри традицію Меланія Трамп не переїде одразу жити у Вашингтон, а залишиться у Нью-Йорку мінімум на кілька місяців. У сім'ї Трампа пояснили це небажанням переривати навчальний процес 10-річного сина президента США Баррона.

Таке рішення викликало питання: хто ж тим часом виконуватиме функції першої леді? Американські медіа зазначають, що раніше вже траплялися випадки, коли хтось із родичок президента час від часу виконував функції господині Білого дому, щоправда, ситуативно. Наприклад, сестра чи мати Джона Кеннеді інколи брали на себе роль господині, коли Жаклін вирушала у подорожі, або ж дочка Гаррі Трумена - Маргарет виконувала функції першої леді, коли Бесс Трумен не було у Вашингтоні. 

Нещодавно американське видання Fox News, посилаючись на свої джерела, повідомило, що у майбутній адміністрації замість офісу першої леді може з'явитись офіс першої сім'ї для дружини та доньки Дональда Трампа. Тож погляди спрямовані й на старшу дочку нового президента, бізнесвумен Іванку Трамп, а у медіа розмірковують над її роллю “першої доньки”.

Марина Гонта.

Перше фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-