У Берліні сподіваються, що Трамп чув про Будапештський меморандум

У Берліні сподіваються, що Трамп чув про Будапештський меморандум

Укрінформ
У німецькому уряді сподіваються, що нова адміністрація США правильно проаналізує ситуацію з Росією і налагодить конструктивні відносини, які слугуватимуть вирішенню поточних криз у світі, а не призведуть до нехтування міжнародними нормами.

Про це сказав голова департаменту зовнішньої політики, політики безпеки і закордонної допомоги відомства федерального канцлера Крістоф Хойсген, виступаючи в понеділок у дискусії на тему «Нова НАТО для нових викликів?», передає кореспондент Укрінформу у ФРН.

«Сподіваюся, Трамп чув про Будапештський меморандум, та обіцянки, які Росія давала Україні у відповідь на виведення з її території ядерної зброї, гарантуючи її суверенітет. Трамп повинен знати, що Путін не дотримав обіцянки. Трамп повинен подивитися і подумати, чи добра це ідея – працювати (з Путіним) як ні в чому не бувало, ігнорувати порушення правил», - сказав Хойсген.

При цьому він підкреслив, що в Німеччині «звичайно є зацікавленість у тому, щоб США і Росія добре порозумілися і вирішували актуальні питання. Важливим тут буде саме зміст майбутнього співробітництва між Білим домом і Кремлем. Трамп думає, що він зможе налагодити хороші відносини з Путіним, це хороший знак, але може трапитися і ескалація, нові часи замерзання між двома країнами, застеріг у той же час радник Меркель.

Говорячи про курс самої Європи і Німеччини щодо Росії, Хойсген не погодився з тим, що вона «жорстка», він бачить її «чіткою лінією політики», адекватною «відповіддю на атаку на територіальний суверенітет європейської країни», який був гарантований якраз Будапештським меморандумом. Європа не відступиться від цієї політики, запевнив він. Він нагадав, що Україна свого часу зробила саме те, за що виступає Європа - за скорочення ядерних озброєнь. Росію це не зупинило, і це повинно було мати свої наслідки", - підкреслив політик.

Хойсген нагадав про саміт «Нормандської четвірки», який відбувся майже місяць тому в Берліні, в ході якої опосередковано обговорювалося і питання санкцій. Якщо буде виконання Мінських угод в частині деескалації та виведення російський військ з Донбасу, санкції будуть зняті, сказав радник Меркель. Але водночас він зауважив, що за інформацією ОБСЄ перемир'я на сході України так і немає, фіксуються сотні порушень щодня. «Тому на цьому етапі не бачу, чому ми повинні змінювати наш курс тут», - заявив Крістоф Хойсген.

Водночас він вважає важливим «тримати канали контактів з Росією відкритими». «Якщо буде найкраща атмосфера для переговорів з росіянами, може ми і зможемо дійти політичного вирішення, тут немає військового рішення», це стосується і України, і Сирії, - каже Хойсген.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-