Кандидати в президенти Молдови кардинально розійшлися щодо виведення російських військ

Кандидати в президенти Молдови кардинально розійшлися щодо виведення російських військ

Укрінформ
Кандидат в президенти Молдови від Партії соціалістів Ігор Додон вважає, що російські війська залишать територію Придністров'я тільки після остаточного врегулювання конфлікту.

Натомість його опонент, лідер партії «Дія і солідарність» Майя Санду має намір добиватися спільно з міжнародними партнерами виведення російських військ і озброєння з Придністров'я.

Таку думку вони висловили під час останніх теледебатів перед другим туром президентських виборів, передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Для того, щоб домогтися виведення російських військ з території Молдови, я звернуся по підтримку до міжнародних партнерів. На території нашої країни не можуть перебувати іноземні війська», - заявила Санду.

Ігор Додон, у свою чергу зазначив, що він виступає за нейтралітет Молдови, підкресливши при цьому, що «російські війська залишать територію країни лише після остаточного врегулювання Придністровського конфлікту».

Кандидат від Партії соціалістів підтримує також ідею надання Придністровському регіону спеціального статусу, а Майя Санду відкинула думку про федералізацію країни.

Як повідомлялося, на території невизнаного Придністров'я розташована Оперативна група російських військ (близько 1200 військовослужбовців), а на військових складах у селі Кобасна, за 10 км від кордону України, зберігаються понад 20 тисяч тонн боєприпасів.

Нагадаємо, в неділю, 13 листопада, в Молдові пройде другий тур президентських виборів. За пост президента будуть боротися голова Партії соціалістів Ігор Додон і лідер партії «Дія і солідарність» Майя Санду.

Ігор Додон (1975 р.) - економіст, у 2006-2009 рр. міністр економіки і перший віце-прем'єр країни, в 2011 р. перейшов з Партії комуністів Молдови в Партію соціалістів, яку в тому ж році очолив. Лідер найбільшої фракції парламенту. Координатор протестних акцій. Президент Федерації шахів. У першому турі набрав 48,65% голосів.

Майя Санду (1972 р.) - економіст, фахівець з міжнародних відносин. У 2010 році закінчила Гарвардський інститут державного управління. У 2010-2012 рр. - радник виконавчого директора Світового банку. В 2012-2015 рр. - міністр освіти Молдови. Наприкінці 2015 р. оголосила про створення власного проєвропейського політичного руху, пізніше перетвореного на партію «Дія і солідарність». У першому турі набрала 37,98% голосів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-