У США сьогодні обирають президента

У США сьогодні обирають президента

Укрінформ
Вівторок, 8 листопада, стане вирішальним для майбутньої американської політики, адже на території всієї країни проходить основний день голосувань на президентських виборах США, а також виборів до американського Конгресу та частково – губернаторів окремих штатів.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Сполучених Штатах.

Офіційно виборчі дільниці на території США у вівторок відкриваються о 6-й ранку за місцевим часом (о 13-й за Києвом). Це стосується передусім східних штатів, таких, як Мен, Нью-Гемпшир, Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Вірджинія та деяких інших.

При цьому час відкриття і закриття виборчих дільниць різниться в залежності від місцевого законодавства. Наприклад, у Нью-Йорку люди можуть проголосувати з 6-ї ранку до 9-ї вечора за північноамериканським східним часом. У більшості центральних штатів Америки виборців прийматимуть до 19-ї. Найпізніше закриються дільниці на Алясці – о 20-й за місцевим часом, тобто о 7 ранку за Києвом.

У виборах президента США беруть участь чотири кандидати: демократ Гілларі Клінтон, представник республіканців Дональд Трамп, лібертаріанець Гері Джонсон і представниця Партії Зелених Джилл Стейл. Вважається, що основна боротьба розгортатиметься між представниками Республіканської і Демократичної партій.

За підсумками останніх соцопитувань Гілларі Клінтон ще в понеділок випереджала Дональда Трампа на кілька процентних пунктів. Однак, враховуючи специфіку виборчої системи в США, кандидати змагатимуться не стільки за кількість виборців, скільки за перемогу в кожному зі штатів. При цьому ключовими для них залишаються так звані swing-states, де шанси кандидатів приблизно однакові, а кількість виборщиків з них визначить переможця. Серед них – Флорида, Огайо, Пенсильванія, Північна Кароліна. Очікується, що попередні результати виборів президента будуть оголошені о 3-й ночі за Вашингтоном (о 10-й за Києвом).

У вівторок виборці голосуватимуть не тільки за президента, але і за членів Конгресу. Зокрема, до Палати представників обиратимуться всі 435 конгресменів, до Сенату – приблизно третина, тобто 34 сенатора зі 100. Крім того, у 12-ти штатах та у двох американських територіях пройдуть вибори губернаторів.

На виборах дозволено голосувати американцям, якщо виконано всі чотири умови. По-перше, потрібно мати громадянство США; по-друге, відповідати всім легальним умовам проживання в штаті; по-третє, досягти 18-річного віку; по-четверте, зареєструватися до вказаного терміну за місцем постійного проживання. Якщо хоча би одна з умов не буде виконана, людина не буде допущена до голосувань.

День виборів у Сполучених Штатах, згідно з законом, випадає на перший вівторок після першого понеділка листопада. Цю дату закріпив Конгрес ще в 1845 році. Пояснюється це просто: оскільки тоді більшість американців були фермерами, і до дільниць часто доводилось добиратися по поганих дорогах майже добу, було встановлено, щоб люди після вихідного дня, в понеділок могли відправитися в дорогу. А листопад був обраний через те, що в цей період закінчувалися сільськогосподарські роботи, а холодна погода ще не наступала. З того часу дата основних голосувань не змінювалася.

Фото: Reuters

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-