У Польщі прагнуть активізації

У Польщі прагнуть активізації "Cхідного партнерства"

Укрінформ
Проект ЄС “Cхідне партнерство” зараз перебуває в занепаді і треба знайти шляхи до подолання кризи і наповнення його змістом.

Про це в Сеймі Польщі заявив заступник глави МЗС Польщі з європейських питань Конрад Шиманський, інформує кореспондент Укрінформу.

“Ми хотіли б, щоб “Cхідне партнерство” знову набуло змісту, аби ЄС пропорційно бачив загрози у своєму сусідстві – як на півдні, так і на сході”,- підкреслив Шиманський.

Він наголосив, що Варшава хоче, аби не пізніше весни 2017 року було прийнято рішення щодо Партнерства, і наступний саміт СП приніс пожвавлення проекту, а не лише зафіксував існуючі проблеми.

За його словами, криза проекту виникає з двох причин. По-перше, дестабілізація Близького Сходу відвертає увагу від сходу Європи. “Попри війну в Україні і продовження дестабілізації у східному регіоні, увагу останнім часом прикуто до півдня”,- констатував заступник глави МЗС РП.

Натомість, другою причиною є те, що не всі країни Партнерства були на однаковому етапі співпраці з Брюсселем: Україна, Грузія і Молдова наближалися до ЄС, у той час як Білорусь, Вірменія та Азербайджан, фактично, не вважали за потрібне поглиблення відносин зі Спільнотою. 

На думку Шиманського, пожвавити “Cхідне партнерство” можуть проекти, не пов’язані з політикою - енергетичні та транспортні, наприклад проект нового “Шовкового шляху”. 

“Це справи, які відчувають громадяни, а тому він матиме соціальну підтримку і довіру з іншого боку кордону щодо західного шляху розвитку, зближення із Заходом через механізми, які передбачаються європейською політикою сусідства”,- підкреслив Шиманський.

Представник МЗС Польщі наголосив, що Варшава хоче “регулярної дискусії” щодо СП в ЄС і прийняття принаймні раз на рік рішень у справі проекту.

Нагадаємо, “Cхідне партнерство” буде однією з головних тем зустрічі Ради ЄС із закордонних справа у листопаді.

Фото: Tomasz Urbanek\East news

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-