Австралія та Індонезія надумали спільно патрулювати Південно-Китайське море

Австралія та Індонезія надумали спільно патрулювати Південно-Китайське море

Укрінформ
Міністр оборони Австралії Маріс Пейн заявила, що Австралія та Індонезія розглядають можливість проведення спільного патрулювання в Південно-Китайському морі та збільшення обсягу морського співробітництва.

Про це повідомило місцеве видання The Age.

«У Білій книзі оборони 2016 року підкреслюється важливість оборонної співпраці з регіональними партнерами щодо сприяння безпеки на морі… Австралія проводить консультації з регіональними партнерами, включаючи Індонезію, про потенційні можливості співпраці з метою сприяння безпеці в регіоні», - наголосила міністр оборони Австралії.

За її словами, співробітництво може включати в себе скоординовану діяльність у Південно-Китайському морі та морі Сулу, відповідно до політики Австралії щодо здійснення права на свободу судноплавства, гарантованого їй міжнародним правом.

Коментуючи рішення сторін, міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп наголосила, що країни не мають наміру протиставляти себе Китаю, закликають до деескалації напруженості і вирішення суперечок мирно та у відповідності до норм міжнародного права, а рішення про спільне патрулювання спрямоване на протидію морським загрозам безпеці, включаючи незаконне рибальство і контрабанду людей.

Стосовно оцінки цієї ініціативи експертне середовище розділилося на два табори - одні вважають, що залученням до спільних патрулів з Австралією Індонезія стає на бік останньої і протиставляє себе Китаю, чого не варто робити; інші, навпаки вважають, що це добра нагода схилити Китай до переговорів, зокрема щодо прийняття Кодексу поведінки у Південно-Китайському морі якомога швидше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-