Українська асоціація: у голландців не вийшло перекласти проблему на ЄС – ЗМІ

Українська асоціація: у голландців не вийшло перекласти проблему на ЄС – ЗМІ

Укрінформ
Ініціатива прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте щодо розв'язання ситуації навколо Угоди про асоціацію Україна-ЄС у зв'язку з нідерландським референдумом не знайшла значної підтримки серед європейських лідерів на саміті ЄС.

Про це повідомляє нідерландська газета De Volkskrant.

"Ініціатива щодо європейського зобов'язуючого рішення, яке б знімало занепокоєння тих, хто проголосував "проти" на референдумі, у кращому разі у Брюсселі була сприйнята прохолодно, а у деяких випадках негативно", - пише видання.

Як повідомляє газета з посиланням на осіб залучених до процесу, Хорватія та Чехія відкинули ідею юридично зобов'язуючої заяви. Інші учасники переговорів продемонстрували розуміння позиції прем'єра Нідерландів, але не висловили підтримки до озвучення детальної пропозиції.

За даними видання, під час обговорення Рютте повідомив європейськими колегам, що ситуація знаходиться у "політичному глухому куті" і що наразі він бачить у Гаазі мало можливостей для ратифікації угоди. Як пише газета, Рютте також повідомив, що мав багато телефонних розмов з ключовими гравцями у ЄС, однак поки немає пропозицій, які були б сприйняті Першою та Другою палатою парламенту Нідерландів.

Як повідомляв Укрінформ, 6 квітня у Нідерландах пройшов консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Згідно із офіційними результатами, "проти" ратифікації угоди Нідерландами проголосувало 61% виборців (2 млн 509 тис. 395 виборців). "За" проголосувало 38,21% виборців (1 млн 571 тис. 874 виборців). Явка становила 32,28%.

Після референдуму нідерландський уряд заявив, що має врахувати думку виборців та попросив в парламенту певний час для вирішення цього питання. Пізніше Рютте заявив, що Нідерланди хочуть знайти юридично зобов'язуючий спосіб, щоб врахувати ті моменти, занепокоєння, які виникли під час дебатів перед референдумом. У разі ж, якщо такий спосіб не буде знайдено, країна не підпише угоду.

Як повідомлялося, Україна і переважна більшість політичних сил в ЄС, поважаючи волевиявлення нідерландців, наголошують, що політичне і юридичне вирішення ситуації щодо тимчасового призупинення у Нідерландах процесу ратифікації Угоди повинно бути вирішено без внесення будь-яких змін до тексту документа та без проведення додаткових переговорів щодо асоціації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-